• 2009
  • 2008
  • 2007

  • Site Meter

    Vecka 34, 2021 - Så länge det regnar

     
     Kindstugatan i Gamla Stan, åt båda håll...
     
     
     
     
    23 augusti - måndag
     
     
     
    Djurgårdsbrunnskanalen
     
     
    Den ungefär en kilometer långa kanalen invigdes 1834 vilket gjorde att Södra Djurgården åter blev en ö. På Wikipedia kan man läsa - Här fanns redan mycket tidigt en naturlig farled, men i mitten av 1700-talet upphörde Södra Djurgården att vara en ö. Genom landhöjningen och igenväxning blev farleden till en smal, obrukbar rännil.
     
     Gråhäger i Isbladskärret
     
     

    Tystnaden var verkligen påtaglig när Lexus och jag vandrade längs den spegelblanka Djurgårdsbrunnskanalen tidigt på morgonen. Det var en mycket fridfull morgon och vid Isbladskärret stod några hägrar helt stilla i det grunda vattnet. Jag tänkte tillbaka på våren då dessa ståtliga fåglar var allt annat än stilla och tysta.

     

    Vi åkte genom stan hem till Bromma, som tyvärr inte kunde bjuda på den tystnad som rådde ute på östra Djurgården. Men även vi har trots allt vackra stigar i lummig lövskog och långa fina strandpromenader. Vi får helt enkelt stå ut med att flyget dånar över oss ibland och att Essingeleden och Tranebergsbron står för ett ständigt brus på håll.

     

     
     
     
    24 augusti - tisdag
     
     
     
    Drottningholms slottspark
     
     
     
     
     

    Sommaren 2019 glödde planteringarna av mycket vackra och färgstarka sommarblommor i Rosendals slottsträdgård och blomsterkompositionen blev mycket uppskattad. Så pass att den kopierades och med någon liten förändring finns att se i Drottningholms slottspark den här sommaren.

     

    När Folke Bernadottes bro som går över Djurgårdsbrunnsviken nedanför Rosendal invigdes 2019, dukades långbord i slottsparken där bland annat kungen och drottningen hade sin plats bland alla dessa blommor. Det är Lexus matte Cecilia, trädgårdsmästare på Djurgårdsförvaltningen, som skapat denna fantastiska komposition i Rosendals slottsträdgård, som jag gärna ser en repris på någon sommar framöver.

     

    Idag åkte Lexus och jag ut till Drottningholm för att titta på prakten och vi gick även vår sedvanliga runda bort till Kina slott. Turistsäsongen går mot sitt slut och det var ett behagligt lugn i den stora parken, endast enstaka par och familjer syntes, mest tyskar. Vädret var perfekt, lagom molnigt och 18 grader. Den enda besvikelsen idag var att Kina slottscafé inte var öppet, planen var att vi skulle fika där, men caféet har öppet endast under helger nu. Vår reservplan var Café Karamellan vid Drottningholms slott, där jag drack mitt kaffe och Lexus fick sitt favoritgodis.

     

     

     
     Den här bilden på ''originalet''  av sommarblomskompositionen är från 2019 i Rosendals slottspark
     
    Lexus trivs i kungens slottsparker.
     
     Kina slottscafé som tyvärr var stängt vid Lexus och mitt besök.
     
     
     
     
     
     
    25 augusti - onsdag
     
     
    Förhöst vid Brommas stränder
     
    Ljung...då är det väl höst?
     
     Lite blöt i skägget, spanar lillkillen på vår favoritstig.
     
     
     
     
     
     
    26 augusti - torsdag
     
     
    Rosendals slottspark
     
     
     
     
     
    Växterna i Rosendals slottspark
     
     

    Antirrhinum majus ’Rocket Bronze’  - Lejongap

    Coleus (Plectranthus) ’Copa Copper’ - Palettblad

    Coleus (Plectranthus) ‘Sunfighter Campfire’ - Palettblad

    Cosmos atrosanguineus - Chokladskära

    Dahlia Luberga Dark Orange

    Digitalis x valinii illumination-serien ’Flame’ - Fingeborgsblomma

    Nicotiana langsdorffii ’Bronze Queen’ - Klocktobak

    Ophiopogon planiscapus – Mörkt ormskägg

    Pennisetum setaceum ’Rubrum’  - Rött fjäderborstgräs

    Rudbeckia ’Sahara’

    Salvia ’Big Blue’

    Salvia farinacea ’Evolution Violet’

    Salvia ’Amestad’

    Salvia patens ’Panama Blue´

    Verbena bonariensis - Jätteverbena

    Zinnia elegans ’Queeny Lime Orange’

     

     

     
    Zinnia elegans ’Queeny Lime Orange’
     
     

     

    September och hösten närmar sig och det blir allt svårare att få den här bloggen att fortsätta blomma. Det gäller att leta rätt på de platser där sommarblommorna fortfarande bjuder på någon prakt och efter morgonens funderande vart dagens fotoutflykt skulle gå, kom jag fram till att det egentligen bara finns ett ställe att åka till.

     

    Stockholms stads cerise/rosa sommarblommor i urnor och planteringar i år faller mig inte i smaken, men däremot i Kungsträdgården finns som jag tidigare visat, fantastiskt fina sommarblommor i planteringarna vid Jakobs kyrka. Runt Berzeliusstatyn i Berzelii park är det oftast väldigt fint och på Mariatorget, men inte just i år tycker jag och sedan kan det ju faktiskt finnas platser i stan som jag inte har koll på…

     

     Vad jag med säkerhet vet är att på Södra Djurgården blommar det nästan lika fantastiskt som under tidigare år, det är endast några få platser där man dragit in på blommorna. Så om man vill njuta av blomsterprakt långt in i hösten, så är Lusthusportens park med sina färgrabatter, planteringen som kallas ’’Långkorven’’ vid Hazeliusporten, Rosendals slottspark och Rosendalsterrassen några säkra kort. Även Rosendals trädgård och Prins Eugens Waldemarsudde brukar såklart bjuda på blomsterfest, men i år tycker jag att festen är lite blygsammare. Nu i Coronatider måste man såklart förstå att det inte är som vanligt ens i trädgårdar.

     

    Det regnade egentligen hela den här dagen, men med några stunder av uppehåll och då passade jag på att fota Djurgårdsförvaltningens planteringar och favoriterna för mig i år är  ’’Långkorven’’  vid Hazeliusporten och Rosendals slottspark. Det är ju egentligen nu som sommarblomsplanteringar är som vackrast, när de olika sorterna har fått växa till sig ordentligt. Växterna i planteringarna har en härlig höjd på grund av bra växtbäddar och ’’Långkorvens’’  färgprakt gör mig alltid glad. I Rosendals slottspark är i år blommorna någon mer dämpade i färg än de brukar vara, men just nu när hösten närmar sig passar det perfekt med dessa lugna, behagligt vackra färger och blommorna väver sig samman som till de vackraste sensommar-förhöst-buketter.

     

    Regnet ökade och jag gick till Rosendals café i växthusen. Det var skönt att sitta där inne i värmen när regnet föll utanför. Tänker att jag har ett ganska bekvämt ’’friherreliv’’ och mina nästan 50 år som trädgårdsarbetare känns mycket avlägsna.

     

     
     
    Rosendalsterrassen
     
     
     En fantastisk plantering där Titonian är på väg mot himlen...
     
     
     
    Lusthusportens park
     
     
     Den mycket vackra blå planteringen i Lusthusportens park.
     
     
     
    Planteringen ''Långkorven''  vid Skansens norra entré
     
     
     Underbara Långkorven!
     
     
     
     
    Så länge det regnar, sitter jag inne på Rosendals café
     
     
    Så länge det regnar, stannar jag under mitt paraply. Staketdruvan Zilga hade jag i Engsholms slottspark en gång i tiden. Undrar om den finns kvar...
     
     Skön fikastund när regnet smattrade mot glasrutorna i växthuset. Sparvarna flög ut och in och jagade brödsmulor. Av min goda bulle blev det inte en enda smula kvar!
     
     
     
     
     
    27 augusti - fredag
     
     
    Götheborg i Stockholm
     
     
     
     
    Ostindiefararen Götheborg gästar Stockholm. Det kallas replikfartyg när ett fartyg från förr återskapas. Originalet byggdes och sjösattes 1738 i Stockholm. Fartyget hann göra tre resor till Kina innan det förliste, genom att gå på grund under inseglingen till Göteborg. Fartyget började återbyggas 1995 och sjösattes i Göteborg 2003. 
     
    2005 startade Götheborg en resa till Kina som tog 20 månader fram och tillbaka. Ännu en resa till Kina planeras under 2022. 
     
    Vacker är hon och jag gick ut till Skeppsholmen för att ta mina bilder in mot Gamla Stan. Götheborg passade bra tillsammans med Skeppsbrons 1600-tals hus och Tyska kyrkan. Jag försökte föreställa mig om fartyget skulle besökt Stockholm under 1700-talet och man skulle då slippa höra biltrafik och slippa se dagens Slussen som ser ut som ett helvete, både nu under ombyggnaden och säkert även som färdigställt. Jag tror att jag skulle ha passat bättre i 1700-talet.
     
     
     
    Fika gjorde jag på Café Nova - Järntorget.
     
     Det grävs ganska mycket i Stockholm. Mariaberget på Söder i bakgrunden.
     
     
     
     
     
    29 augusti - söndag
     
     
    Söndagspromenad i Vasastan
     
     
    Den 7 meter höga kulpturen Carota på Vanadisplan, av fantastiska Jaume Plensa.
     
    Norra tornen ser jag från mitt fönster hemma. 120 respektive 104 meter höga är de ett nytt landmärke i Stockholm. Var man än befinner sig så syns de. Tänk om de ändå hade fått en annan fasadfärg...
     
    De två mäktiga almarna på var sida om Gustav Vasa kyrka på Odenplan, dör tyvärr nu av almsjukan.
     
    Enkehusparken på Norrtullsgatan.
     
    Det är inte ofta man ser permanent planterade hibiskusar i Stockholm, den här hittade jag på Vikingagatan.
     
     Fika gjorde jag på fina Café Systrarna Andersson på Karlbergsvägen 45, där de fem mycket vackra gula magnoliorna blommar så vackert i maj.
     
     
     
    Vecka 34 för 2 år sedan, Älskad och sedd - se här!
     
    Vecka 34 för 3 år sedan, Porträttfotografering- se här!
     
     

    Vecka 33, 2021 - Jag traskar på...

     
     
     
     
    17 augusti - tisdag
     
     
     
    Några av Minnebergs strands många hortensior.
     
     Vi trivs bäst på samma sida kompis!
     
     
     

    Regn och höstkänsla under morgonvandring. Dags att ta fram tjockare kläder, lägga undan shortsen och sommarskorna. Jag känner mig redo att ta mig an för-hösten och ser fram mot min Mälaren-runt-resa i mitten av september. När jag på Facebook bad om tips på platser, fick jag mängder av svar och fina förslag och nu har jag bokat en övernattning.

     

    Det har varit fantastiskt att få ha min fina kompis Lexus hos mig i en vecka, men idag lämnade jag honom till hans matte på Djurgården igen och det blev tomt i Brommanästet.

     

     
     
     
     
     
    18 augusti - onsdag
     
     
    Bergianska trädgården
     
     
     

     

    Vad gör man en regnig dag när man är sugen på att se blommande växter och vill fika någon annanstans än hemma i Brommanästet? Jo man åker till Edvard Andersons stora härliga växthus i Bergianska trädgården. Mitt senaste besök där var innan pandemin och det kändes fint att åter få vandra i medelhavsmiljö och in i tropikerna när regnet föll tungt utanför.

     

    På en yta hade många olika palettblad planterats och den kallas nu trendig växt, men att den också alltid varit både älskad och hatad. I år ser jag den i planteringar på Djurgården, men även inne i stan och jag har alltid haft svårt för dessa märkliga palettblad som ofta ser konstgjorda ut, men jag har faktiskt lärt mig tycka om vissa mörka och fint ådrade sorter.

     

    Strindberg tyckte att palettblad var avskyvärda. År 1888 skrev han i essän Om pessimismen i den moderna trädgårdskonstendessa ohyggligheter, vilka bära det hemska namnet Coleus och se ut som om de spelat älskarrollen i en svavelsyredram.

     

    Caféet hade avvecklats nu under pandemin och det är osäkert om det ska startas upp igen. Så fika gjorde jag vid Gamla Orangeriet intill i stället. När jag kom ut passade jag på att gå runt en sväng i den botaniska trädgården, då regnandet gjorde ett kort uppehåll. På vägen hem smattrade regnet mot bilrutan.

     

     
    Fantastiska perukbusken!
     
    I år hann jag inte se någon av Stockholms Katalpaträd blomma.
     
     
     
     
    Edvard Andersons växthus
     
     
    Adiantum brukar jag ha som krukväxt hemma i lägenheten i någon vecka, innan de ger upp!
     
    Viola banksii - Murgrönsviol
     
    Mimosa pudica
     
     
     
     
    Gamla Orangeriet
     
     
     
     
     
     
     
     
    19 augusti - torsdag
     
     
     Augustimorgon hemma i Brommanästet 05.30.
     
     
     
     
    Skärholmens perennpark
     
     
     
     

    12 grader och duggregn när jag åkte ut till Skärholmen för att besöka perennparken. En gång om året besöker jag den världsberömda trädgårdsdesignern Piet Oudolfs skapelse, mitt i ett bostadsområde i förorten Skärholmen. Jag tänker ännu en gång tillbaka på den dagen 2012 då han mailade mig och frågade om han fick använda fem av mina bilder till sin hemsida. Ett av den här bloggens största ögonblicken under de 16 år som jag skrivit den.

     

    Det var en stor händelse i trädgårds-Sverige när den ängsliknande parken invigdes i augusti 2011. Dels för att trädgården växt fram på mästaren Piet Oudolfs ritbord, men även på grund av valet av de fantastiska perennerna, där prydnadsgräs har en viktig roll och att man placerat en sådan här klassträdgård bland 60-talshus i en förort. Än idag har jag lite svårt att titta upp på de fula bostadshusen som omgärdar trädgården, samtidigt som jag kan tycka att det är ganska coolt och jag tror att de boende i Skärholmen är stolta över sin perennpark.

     

    Jag hade dock inte protesterat om den här trädgården hade placerats någonstans på Djurgården, Långholmen eller varför inte i Humlegården?

     

     

    Aster ageratoides 'Harry Smith' - Balsamaster, Aster macrophyllus 'Twilight' - Oktoberaster, Aster oblongifolius 'October Skies' - Oktoberaster, Aster umbellatus - Flockaster

     

    Frossört
     
    Silverrips
     
     
     
     
    Ulriksdals slottspark
     
     
     Hårlemans boskéer
     
     
     
     
    Slottsträdgården Ulriksdal
     
     
     
     

    Mycket har hänt sedan jag besökte Bosse Rappnes Slottsträdgården Ulriksdal senast. Det var innan pandemin då vi ofta åkte dit för att handla och fika. Idag var jag äntligen på plats igen och tog en liten sväng ute på frilandet, innan jag träffade Bosse som frågade om jag ville ha lunch i deras lunchrum. Det är alltid lika trevligt att träffas och medelhavslasagnen var ju himmelskt god. Det blev inget besök inne i handelsträdgården, trots att jag behöver nya krukväxter till nästet. Det får bli nästa gång.

     

    Jag är verkligen imponerad av hur Bosse har skapat den här stora fina handelsträdgården där växtförsäljningen har ett stort utbud på alla slags växter. Här finns även friland med självplock, hjälp att designa trädgårdar, föreläsningar, restaurang/café och konferenslokal och där miljötänket är beundransvärt på hela anläggningen!

     

      

    Spanska flaggan
     
     Tack för den mycket goda lunchen Bosse!
     
     
     
     
    20 augusti - fredag
     
     
     
    Karlaplan och Karlavägen
     
     
     
     

    Vid Djurgårdsbron började jag min Östermalmsvandring och passade på att fotografera sommarblommorna i rondellen på Strandvägen, som i år inte föll mig i smaken alls. För rosa och för strikt planterat. I vanliga fall brukar jag tycka mycket om de runda planteringarnas blomsterarrangemang och jag har bilder från många år tillbaka.

     

    Jag fortsatte Narvavägen upp, tog höger vid Banérgatan och nådde Karlavägen, som var dagens huvudmål. På många gator i den här ´´fina´´ stadsdelen kan jag känna mig ganska vilsen, men det finns flera undantag och på Karlavägen trivs jag. Precis som på Valhallavägen är lindallén placerad mitt i gatan, men här känns det mer intimt än på den breda och mer trafikerade Valhallavägen.

     

    Här traskade jag på under de höga lindarna och njöt av den här sköna augustidagen. Många av husen är vackra längs gatan och här finns flera äldre specialbutiker som har sina gamla neonskyltar kvar. Berömda Tössebageriet ligger här på Karlavägen 77 och fina Karla Café på 71:an, där jag brukar fika ibland. Det är ganska fridfullt att promenera, vandra eller traska på här och framme vid Humlegården vek jag av in i den stora grönskande lummiga parken.

     

    Planteringen runt Linnéstatyn har inte varit så mycket att se under de senaste åren, eftersom perennerna som planterades 2010 inte fungerade tillsammans som det var tänkt. Nu har vissa perenner tagit över, men det finns en plan att göra om planteringen helt och hållet. Idag fick jag en mycket utförlig och bra kulturhistorisk utredning om just Linnéplanteringen som anlades i slutet av 1800-talet där tre av mina bilder fick vara med. Tack för det landskapsarkitekt  Hildegun!

     

    Jag vandrade Storgatan hela vägen tillbaka till Narvavägen och tog sedan bilen ut till Blockhusudden, inte för att hämta Lexus, utan för att fika på Café Blockhusporten. Det finns nog inget café i Stockholm som har ett bättre läge, här sitter man just intill stranden med utsikt ut mot Fjäderholmarna och innerskärgården. Till ljudet av vågor som sköljde upp mot stranden, drack jag mitt kaffe som man får i porslinskanna och njöt av den fridfulla platsen.

     

     

     
    Så här såg Karlavägen ut 1901 och visst är det synd att det inte längre finns så många planteringar kvar, de flesta togs bort på 1960-talet. Idag är lindarna höga träd som skuggar marken på ett annat sätt, så det skulle vara svårt att återskapa dessa blomsterrabatterna, men det går ju att använda skuggtåliga växter.
     
     
     
     
    Humlegården
     
     
     
     
     
    Nyrenoverade Östermalms saluhall
     
    Rondellen vid Djurgårdsbron
     
    Jag fick min favoritplats på Café Blockhusporten
     
     Almarna är fortfarande nästan oförskämt friska i Kungsträdgården
     
     
     
     
     
     
    Vecka 33 för 2 år sedan, Lugn och ro - se här!
     
    Vecka 33 för 3 år sedan, En blommande slottspark, bokbord och en 100-åring- se här!
     

    Vecka 32, 2021 - Sensommar i huvudstaden

     
     Nordiska museet och Wasamuseet på Djurgården med de vackra bollpilarna.
     
     
     
     
    9 augusti - måndag
     
     

    Stockholm har fått en hel del regn i helgen och temperaturen ligger på behagliga 20-22 grader. Sensommaren är här och med den ett lugn som jag välkomnar. En ny morgonrutin i mitt Brommanäste är morgongymnastik, vilket ju är viktigt för en åldrande kropp, eller för alla kroppar egentligen. Det är inte några avancerade övningar utan jag följer tio lättare övningar på Youtube.

     

    Funderar lite över inlägget på Stockholms gröna rums Facebooksida som jag lade ut igår, där jag beskrev min avsky för den nya utbyggnaden av Liljevalchs konsthall på Djurgården. Visst förstod jag att många tyckte som jag, men att över 90 % av de som kommenterade kände samma avsky, var ändå lite överraskande, eftersom arkitekten Gert Wingårdh ju är mycket välkänd både som arbetande arkitekt och som expert i SVT:s Husdrömmar.

     

    Betonghuset med glasflaskor i fasaden liknas med ett parkeringshus i Skogås och när jag såg bilder på det så är likheten slående. Är det en sådan byggnad vi ska ha på vårt kära Djurgården? Ansvariga inom kommun och fastighetsnämnd verkar godkänna allt som kommer från Gert Wingårdhs ritbord.

     
     
     
    Starrbäcksängen
     
     
     

     

    Starrbäcksängen är ett bostads- och parkområde på Gärdet i Stockholm som byggdes under åren 1990-1992. På Wikipedia läser jag - Hela området består av fjorton sexvåningshus som är sammanbyggda i ringar längs gatorna och femton raka friliggande hus med fyra till sex våningar, dessa är placerade som ekrar i ett hjul med parken och dammen som nav.

     

     

    De stora vackra hängpilarna som är placerade runt hela parken har en lugnande effekt, även om hela det slutna området bidrar till stillheten. På en skylt står det att boll- och kubbspel inte är tillåtet. Det här är helt enkelt en plats för vila, för lunch eller middag vid någon av utemöblerna, eller kanske en stund med en bok. Dammens plaskande fontän hjälper till att skapa en avslappnande känsla.

     

    Parken ritades av landskapsarkitekt Bengt Isling på Nyréns arkitektkontor och 1992 belönades han med Sveriges arkitekters Sienapris med motiveringen - utemiljön och dess centrala park utgjorde en integrerad del i bostadsområdets helhet och bidrog med tidlösa kvaliteter som ljus, rymd, vatten och grönska.

     

    Vid den entré jag valde in till parken, stod en stor blommande Buddleja där mängder av fjärilar vistades. I vår växtzon är det inte helt lätt att få en Buddleja att bli så stor som denna, ofta fryser de ner på vintrarna och fungerar mer som en perenn-buske som startar om varje vår. Så var det med de exemplar jag planterade i Engsholms slottspark en gång i tiden.

     

     
     Fjäril på fjärilsbusken
     
     
     
    Norra Djurgårdsstaden
     
     
     
     
     

    De första lägenheterna i den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden blev klara 2012 och när allt är klart 2025, kommer det att finnas 12 000 lägenheter. Men den tidsplanen är nog inte huggen i sten, det kan ju hända mycket på vägen mot Värtans strand.

     

    Arkitekturen här växlar från fina och spännande byggnader, till en undran vad arkitekterna rökt när dom ritade sina verk. För min egen del är jag mest intresserad av gårdarnas trädgårdsanläggningar som på många håll är fina och nyskapande. Förr planterades buskar på bostadsområdenas gårdar med öppen jord omkring, som hela tiden måste rensas – jag vet eftersom jag varit med om det. Nu planerar man på ett mycket bättre sätt genom att plantera marktäckande perenner tillsammans med spridda buskar och träd, vilket gör att skötseln blir enklare och gårdarna vackrare. Buskarna är inte längre placerade som hinder, utan är tänkta som skönhetsupplevelser.

     

    Runt de gamla gasklockorna som ligger intill Norra Djurgårdsstadens slutetapp, kommer den världsberömda trädgårdsdesignern Piet Oudolf att skapa ett parkområde och det är något som jag verkligen ser fram mot. Det mesta han skapar blir fantastiskt!

     

    Fika gjorde jag på Café Två Bönor på Husarviksgatan 16.

     

    Själv skulle jag ha mycket svårt att bo så här tätt inpå grannar. Det är nog svårt att hitta nästen att gömma sig i här.

     

     

     
    Fontänen på Storängstorget går igång en kvart varje timma och idag hade jag tur!
     
     Mellan gata och trottoar på Jaktgatan finns ett brett grönt stråk med en spång, som nu är delvis övervuxen av grönskan. Sånt gillar jag!
     
     
     
    Lärkstaden - Östermalm
     
     
     Engelbrektskyrkan
     
     

    Lärkstaden, eller Lärkstan på Östermalm är ett område som den fantastiska stadsplanerararen Per Olof Hallman skapade under åren 1907-1917. Jag brukar säga att han borde ha planerat hela Stockholm, eller i varje fall halva innerstaden, med sitt sätt att skapa trevliga och ´´mänskliga´´ miljöer. Där han har stadsplanerat finns inga rutnätskvarter eller stora raka, breda gator. Här slingar sig gatorna fram som i medeltida kvarter.

     

    Nu är Lärkstaden byggt för den allra rikaste överklassen, men gatorna löper på samma trevliga sätt som i andra områden han skapat, som till exempel Röda bergen i Vasastan och Helgalunden på Söder. Det är verkligen skönt att vandra i hans kvarter och jag fotade några av de små gröna rummen, bland annat Bragevägens vackra små välskötta och ansade förträdgårdar.

     

    Renoveringen av Engelbrektskyrkan är äntligen klar och jag skulle gärna ha besökt kyrkorummet om det inte hade varit måndag och stängt. Här gifte sig min mormor och morfar den 29 december 1922, då kyrkan endast var 8 år gammal. Engelbrektskyrkan är högt belägen och är en blickpunkt från stora delar av Stockholm.

     

     
     
     
     
     
     
     
    10 augusti - tisdag
     
     
    En dag på stan
     
     
    Vackra och höga sommarblomsplanteringar i Kungsträdgården!
     
     
     
    Vid Tehuset under almarna i Kungsan, drack jag mitt kaffe och blickade upp på de fortfarande friska trädkronorna. Träden klarade sig i almstriden 1971 då motorsågarna började såga i stammarna, innan folket sa ifrån på allvar. Nu räcker det! Hela City hade just blivit förändrat till den omänskliga miljö vi ser idag och nu var måttet rågat. Almarna fick stå kvar och den tänkta tunnelbaneuppgången fick flytta några hundra meter.
     
    Det dör just nu oerhört många almar runt om i stan, men eftersom de här gamla kämparna undgick döden 1971, så kanske de till och med klarar sig från den fruktade almsjukan, tänker jag optimistiskt...
     
     
    Riksdagshuset på Helgeandsholmen, fotograferat från Kungsträdgården.
     
    Mycket vackert vid Grand Hotell i år med kaskadpelargoner, verbena, palettblad och bägarranka.
     
    Bägarrankan.
     
    Skeppsholmens härliga träkaj
     
    Från Kastellholmens berg
     
     Trädgårdsgatan är en av favoritgränderna i Gamla Stan och till vänster ligger Bollhustäppan där Järnpojken finns.
     
     
     
     
    11 augusti - onsdag
     
     
     
    Morgon på Långholmen
     
     
    Stora Henriksviks trädgård
     
    Långholmens badstrand
     
     Fotografen fotograferar fotografen...
     
     
     
    Millesgården
     
     
     
     
     
     
     
    12 augusti - torsdag
     
     
    Hemmavid i Bromma
     
     
     
     

    Lexus ska vara hos mig i en vecka, vilken känns mycket bra. Visst trivs jag gott när jag vandrar själv, men med min kompis vid min sida eller strax före mig, blir vandringarna helt perfekta. Som vanligt gick vi på våra vanliga sköna stigar och parkvägar här hemmavid, men även runt Lillsjön vid Ulvsunda slott.

     

    Jag trivs mycket bra där jag bor, men som vanligt är det flyget som stör. Planen stryker mitt hustak på väg mot landning på Bromma flygplats och nu är landningarna lika täta igen som innan pandemin. Förra året var det relativt tyst i Bromma, inga dånande plan och trafiken på Tranebergsbron var inte alls lika intensiv som innan Covid. Men nu är allt som vanligt igen och ibland längtar jag efter total tystnad.

     

    Idag såg jag något mycket märkligt på en lekplats. En mamma gungade sitt barn som var 1-2 år, hon rökte samtidigt och gjorde rökringar som skulle träffa barnet under gungningen. Det var knappt jag trodde att det var sant! Att småbarnsföräldar tittar mer i sina mobiler än på sina barn när de är ute har jag nästan vant mig vid, men att blåsa rökringar på sina barn...

     

     

    Den här knäckepilen har bildat ett valv som alltid varit tacksamt att fotografera igenom. Nu orkade inte trädet med grenens tryck längre.
     
    Lillsjön är en fin idyll mitt i Brommas trafikkarusell.
     
     
     
     
     
     
     
    13 augusti - fredag
     
     
     
    Vandring runt Lötsjön
     
     
     
     
     

    Vaknade av en blöt tunga i ansiktet! Det kanske är bäst att jag berättar att det var Lexus som ville att vi skulle börja dagen. Vilket underbart uppvaknande! Morgonvandring i skogen och sedan långfrukost och morgon-TV.

     

    Vår utflykt idag gick till Lötsjön i Sundbyberg och den här gången valde vi bort Råstasjön eftersom det skulle bli för långt i värmen. Sjöarna ligger intill varandra och vi får gå runt båda en klar och vacker höstdag i stället.

     

    Vi avslutade med fika i Gröna Stugan och Lexus charmade tjejerna som jobbade där. Ännu en gång känner jag mig så stolt över den här lilla killen, när han placerade sig under bordet och låg där snällt när jag drack mitt kaffe. Några andra hundar intill skällde på hundar som passerade.

     

    Vi brukar gå en ganska kort sista kvällsrunda, men den här kvällen var så skön att det blev en ordentlig långpromenad. Skymning, perfekt temperatur och så denna lugnande augustitystnad. Några kvällsbadade vid Minnebergsbadet och någon skördade grönsaker på sin kolonilott. Vi somnade sedan gott hemma i Brommanästet.

     
     
     
     Efter vandringen runt Lötsjön blev det fika i Gröna Stugan!
     
     
     
     
     

    Vecka 31, 2021 - Djurgårdens sommarblommor

     
    Lusthusportens park/Lejonslätten 8 augusti
     
     
     
     
    Rosendalsterrassen 8 augusti
     
     
     
     
     

    Alternanthera brasiliana ‘Purple prince’  - Stort papegojblad

    Antirrhinum majus ’Black Prince’ - Lejongap

    Bidens triplinervia Hawaiian Flare-serien ‘Compact bicolor star’ 

    Craspedia globosa ’Goldstick’  - Solboll

    Dahlia XXL ‘Tabasco’

    Pennisetum setaceum ‘Rubrum’ – Rött fjäderborstgräs

    Rudbeckia ’Cherry Brandy’

    Rudbeckia ’Prairie Sun’

    Salvia ‘Big blue’  

    Salvia splendens Gigantimo ’Pink Lipstick’

    Tagetes patula ’Strawberry Blond’

    Titonia rotundifolia

    Verbena bonariensis - Jätteverbena

    Verbena rigida ’Venosa center violett’  - Violverbena

    Zinnia elegans ’Zowie Yellow Flame’

     

     

     
     
     
     
    Rosendals slott 8 augusti
     
     
     
     

    Antirrhinum majus ’Rocket Bronze’  - Lejongap

    Coleus (Plectranthus) ’Copa Copper’ - Palettblad

    Coleus (Plectranthus) ‘Sunfighter Campfire’ - Palettblad

    Cosmos atrosanguineus - Chokladskära

    Dahlia Luberga Dark Orange

    Digitalis x valinii illumination-serien ’Flame’ - Fingeborgsblomma

    Nicotiana langsdorffii ’Bronze Queen’ - Klocktobak

    Ophiopogon planiscapus – Mörkt ormskägg

    Pennisetum setaceum ’Rubrum’  - Rött fjäderborstgräs

    Rudbeckia ’Sahara’

    Salvia ’Big Blue’

    Salvia farinacea ’Evolution Violet’

    Salvia ’Amestad’

    Salvia patens ’Panama Blue´

    Verbena bonariensis - Jätteverbena

    Zinnia elegans ’Queeny Lime Orange’

     

     
     

    Rävstensstigen i Norrby skog

     
     
     
    4 augusti 2021
     
     
    Jag hade just kommit hem från en mycket trevlig och fin resa med bil till västra Skåne, men efter 135 mil på motorvägar genom Sverige var det skönt att vandra i en tyst och stilla skog. Jag gick på mjuka stigar, på hårda hällmarker och över rötter, stock och sten. Norrby skog på Lovön är inte direkt någon vacker naturskog, utan här bedriver Statens Fastighetsverk skogsbruk, men på ett hyfsat naturvårdande sätt. Gammal skog är sparad på hällmarkerna, på vissa ställen där skog avverkats lämnas högstubbar och marken städas inte alltför noga, till förmån för 6000-7000 växt- och djurarter som lever av död ved i Sverige.
     
    Tystnaden var nästan total och jag är som vanligt lite kluven till augusti månads tystnad, då fåglarna slutat sjunga och en ödslig känsla infinner sig. Samtidigt är den där tystnaden som bomull för öron och själ, hos en ljudkänslig person.
     
    Jag vet ju att skogen fylls av underbar fågelsång nästa vår igen, men visst går tankarna till Rachel Carsons bok Tyst vår från 1962, som handlade om hur effekterna skulle kunna bli om bekämpningsmedlet DDT användes vidare. Insekterna skulle dö och därmed maten för fåglar som då skulle tystna för alltid. I de flesta länder är DDT förbjudet sedan 1970-talet och boken hjälpte säkert till att väcka politiker, bönder och naturvårdare. 
     
    Här i skogen finns inga direkt storslagna vyer, men rävstenen i form av några mäktigt flyttblock är något som får en att stanna upp och fundera en stund. Flyttblocket hamnade här under den senaste istiden slut för ungefär 10 000 - 12 000 år sedan, då isen släpade med sig grus och stenar i olika storlekar. Inne bland stenblocken har räven och ibland grävlingen sitt gryt.
     
    Nästa ´´sevärdhet´´ är Konstnärstallen, en kämpe som på ett berg kränger och stäcker sig åt alla håll. Den lever ett helt annat liv än sina perfekt raka grannar och på så vis blir den lätt att älska för både konstnärer och vissa skogsvandrare.
     
    Ibland är det faktiskt befriande att byta ut vackra, iordningställda och färgstarka blommande parker och trädgårdar, mot natur som inte bjuder på någon insmickrande skönhet, men som där bland lingon- och blåbärsris, örnbräken och ljung, får en att andas långsammare och tänka lite klarare.
     
     
     
     
    Hällmarker
     
     
    Konstnärstallen
     
    Kaffet tog jag på en sten tillsammans med myggorna.
     
    Högstubbar lämnas för djuren som lever på död ved.
     
    Julgran.
     
     
     
     
     Lovö kyrka. Här fanns redan på 1100-talet en kyrka.


    Vecka 30, 2021 - Bjärehalvön och Kullaberg

     
    Norrvikens trädgårdar 2 augusti 2021
     
     
     
    Norrvikens trädgårdar är i särklass Sveriges vackraste trädgård med sina olika rum och stilar och nu i början av augusti är den fantastiska hortensiaanläggningen som vackrast. Tänk att jag en gång i tiden inte tyckte om hortensior! Nu älskar jag den storslagna blomsterprakten de bjuder på.
     
     
     Den här mäktiga vresboken är ett av de mäktigaste träden jag sett och det är alltid lika magiskt att vandra runt alla grenar som sträcker sig långt ut från stammen.
     
     
     
     
     
    Vejbystrand
     
     
     
     
     
    Vejbystrand var för mig en ny bekantskap i Skåne och jag kom verkligen att tycka mycket om den här platsen på Bjärehalvön. Här slipper man Torekovs och Båstads trängsel och stress, här råder lugnet med ljudet av vågorna som sköljer upp på stranden som är glest befolkad.
     
    Det var verkligen underbart att vandra på strandhedarna längs havet där fåren betade och träden var vackert vindpinade. Dotter och jag fick uppleva en storslagen solnedgång i vackra moln den första kvällen!
     
    Vi bodde mycket bra med utsikt över vackra slätter och med en tupp som väckte mig tidigt!
     
     
    Kram
     
     Rummet med utsikt!
     
     
     
    Arild
     
     
     
    Jag föll totalt för den vackra byn vid havet, där jag övernattade på hotellet en natt 2010 på en höstresa genom södra Sverige. Skillnaden är stor mot grannorten Mölle som är mer av en turistfälla med bilköer och packat med folk. I Arild rådde lugnet bland alla dessa vackra gamla hus. Här vill jag bo...
     
     
     
     
     
    Gamla Linköping 1 augusti 2021
     
     
     
     
    På vägen ner till Skåne stannade vi i Gamla Linköping för att äta lunch, en underbar liten museistad, med gamla butiker och caféer. Vi valde Dahlbergs café.
     
     
     
     
    Det var en härlig liten resa till vackra platser som jag med all säkerhet kommer att besöka igen!
     
     
     
     


    RSS 2.0
    Related Posts with Thumbnails