Site Meter

En mulen måndag på Södermalm/Sofia

Groens vackra malmgård på Malmgårdsvägen
 
Långa huset på Lilla Mejtens gränd
 
 
14 september 2020
 
 

Jag älskar mulna, stilla måndagar i Stockholm!

 

En lugn morgon på Söders gator, när jag skulle fota söderkåkar och Sofia församling på östra Södermalm brukar ofta vara en ganska stilla plats, om man räknar bort Nytorget då. Hösten närmar sig och jag ville se de vackra söderkåkarna inbäddade i trädgårdarnas grönska, innan höstens starkare färger tar över och påminner oss om att vi har en lång mörk och kall tid framför oss.

 

Jag och många med mig, är mycket tacksamma över att dessa underbara kulturhus som förvaltas av AB Stadsholmen, lämnats kvar som små reservat när rivningsvågen gick som värst över vår huvudstad. 700 hus revs i City på 50- och 60-talet, men även här på Söder försvann mängder av gamla hus. Självklart är det bara en romantisk dröm att alla gamla trähus skulle fått finnas kvar här, när det behövdes fler och moderna bostäder. Men jag tillåter mig själv att drömma mig bort i den där romantiska drömmen, med grönskande idyller i stället för breda gator med femvåningshus. Jo jag vet, jag är född och uppvuxen i en småstadsidyll…

 

Dessa idylliska kåkar där många konstnärer idag bor och som är en dröm för många att bo i, var en gång i tiden de allra sämsta bostäderna i Stockholm, utan några bekvämligheter alls, där de fattigaste bodde.

 

Under 80- och 90-talet hade vårt familjeföretag Norrtälje Trädgårdsservice AB, skötsel av många av dessa vackra trädgårdar och minnen dyker alltid upp under mina besök på Söders höjder. På Lotsgatan träffade jag ett trevligt par som följer mig på sociala medier och som bor i kvarteret. Alltid trevligt att möta följare av Stockholms gröna rum.

 

Den här dagen koncentrerade jag mig på att ta bilder på husen i Sofia församling, men jag ska försöka hinna med Katarina, Maria och Högalid också. Dagens kaffepaus blev på Fjällgatans café, där jag satt en lång stund och såg ut över mina drömmars stad och tog in all grönska som trots allt finns i denna storstad. Plötsligt kom ett stilla regn från Djurgården över mig och jag vandrade sakta vidare tillbaka till bilen som var parkerad intill Vitabergsparken.

 
 
 
Svenska ords stuga i Vitabergsparken
 
I Vitabergsparken finns även stugan där Ulf Lundell bodde på 70-talet och där han skrev Jack. Mäster Pers gränd!
 
Bergsprängargränd i Vitabergsparken
 
Här på Bergsprängarfränd bor Monica Nielsen
 
Malmgårdsvägen
 
Kvastmakargatan
 
Kvastmakartrappan
 
Kvastmakargatan. I det här huset är Melinda Kinnaman och hennes halvbror Joel Kinnaman uppvuxna.
 
Längst ut på Åsögatan finns detta vackra timmerhus
 
I Per-Anders fogelströms stad-serie, lät han det här huset bli bostad åt Henning och Lotten
 
Lotsgatan som fanns som vinjettbild till TV-serien Söderkåkar
 
Här på Skeppargränd bodde under den tid vi jobbade i dessa trädgårdar, en man som ville att vi skulle ta bort alla syrenbuskar i trädgården! De skräpade så när blommorna vissnade och föll till marken...
 
Det nyplanterade gullregnet i Anna Lindhagens täppa, har fått för sig att blomma nu.
 
Anna Lindhagens täppa och huset där Per-Anders Fogelström bodde
 
 Anna Lindhagens täppa

Kommentarer
Postat av: Kerstin

Kvastmakarbacken väckte barndomsminnen till liv hos
en 84 åring . I ett av de småhusen bodde min bästis
när jag gick i 2;dra klass .Älskade att vara där
blev bjuden på saft i trädgården . Drömde på barns vis att man bodde där . Tack för en fin promenad på mina barndoms höjder .

2020-09-14 @ 23:08:25
Postat av: Anonym

Godmorgon. Där promenerar vi alltid när vi besöker Stockholm, och det är ganska ofta. Älskar lugnet där. Vi väljer nästan alltid hotell på söder.
Vi har försökt leta efter något från Söderkåkar men ej funnit det. Nu ska jag visa min man dina bilder. Tack för en inspirerande blogg där jag får följa med till alla härliga ställen i Stockholm. Eva i Sandviken.

2020-09-15 @ 07:06:34
Postat av: Liza Hansson

Man kan knappt tro att det är bilder från Stockholm. Tur att de bevarade något åt eftervärlden. Jag är född i gamla Hagalund i Solna där allt blev rivet utom kvarteret Odin med Olle Olsson-huset. Min mormor bodde i Sadelmakares Öbergs hus och jag var väldigt ofta hos henne. Olle Olssons dotter Lena och jag är årsbarn och lekte mycket på 50-och 60-talet. Gamla trähus utan toalett och annan uppvärmning än vedspis och kakelugn är något jag bär med mig i hjärtat.

2020-09-15 @ 07:07:23
Postat av: Hasse

Vad roligt att höra Kerstin. Kan tänka mig att det bodde en annan kategori människor i söderkåkarna då.

2020-09-15 @ 08:07:54
Postat av: Hasse

Äntligen någon som inte bara går runt i City under Stockholmsvistelsen, Tack Eva!

2020-09-15 @ 08:08:55
Postat av: Hasse

Intressant att höra Liza!

2020-09-15 @ 08:09:36
Postat av: Majvor

Tycker du är för härlig <3<3<3

Här kommer några supertips från mig <3

https://campadre.se/tipsa/7817?utm_source=mgm&utm_medium=sharelink&utm_campaign=7817

Eller min favorit:

https://invite.bestsecret.se/VZS-8D3-K3M?c=se&utm_campaign=copylink_invitation&utm_medium=copylink&utm_source=invitation&utm_content=registration

Jag handlar genom denna sidan för att få pengar tillbaka:

www.refunder.se/b/Spara50länk

2020-09-15 @ 20:14:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0