Site Meter

Vecka 10, 2020 - En hyllning till alla kvinnor idag!

 Margaretha Krook (1925-2001) staty vid Dramatiska teatern sedan 2002. Konstnär - Marie-Louise Ekman
 
 En hyllning till Sara Danius (1962-2019) på Norrmalmstorg! Blomsterklänningen är skapad av Hanna Ericsson på Floristkompaniet
 
 Elsa Borg (1826-1909) i Vitabergsparken sedan 1972. Konstnär Astri Taube
 
 Astrid Lindgrens (1907-2002) staty av Hertha Hillfon restes vid Junibacken på Dkurgården 1996.
 
 Konstnären Erik Rafael-Rådberg skapade statyn av Jenny Lind (1820-1887). Rest 1924 vid Djurgårdsbrunnsviken vid Södra Djurgården.
 
Statyn av Fredrika Bremer (1801-1865) i Humlegården är skapad av Sigrid Fridman och rest 1927. 
 
 Ellen Key (1849-1926) i Ellen Keys park. Konstnär Sigrid Fridman. Rest 1953.
 
 
Det är Interflora som ligger bakom dessa fantastiska utsmyckningar av kvinnliga statyer inför den internationella kvinnodagen 8 mars. På hemsidan kan man läsa:
 
I samband med Internationella kvinnodagen vill vi med hjälp av våra blommor och florister rikta ljuset mot kvinnan. Dels för att hylla, men också för att lyfta den ojämna fördelningen mellan kvinnor och män i det offentliga rummet. Endast cirka 10 % av Sveriges statyer föreställer namngivna kvinnor – något som formar vår världsbild, inte minst våra barns.  Vi vill bidra till en jämnare fördelning och har därför inrättat The Power of Flower Fund med målet att skapa ytterligare en kvinnlig, namngiven staty under 2021. 
 
 
Streptocarpus i mitt fönster i mitt Brommanäste
 

 

 

2 mars – måndag

 

Oron sprider sig över vår planet. Hur rädd ska man vara för Coronaviruset egentligen? Ska jag börja bunkra konserver och isolera i mig i Brommanästet? Jag har slutat att åka tunnelbana och buss och aktar mig för folksamlingar, men det brukar jag i och för sig nästan alltid göra.

 

 

Jag borde veta att sådana platser som Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården har måndagsstängt!

Vandrade i trädgården en stund i stället. Kejsarolvon, trollhassel och vintergäck har snart blommat färdigt för i år, men jag hittade några riktigt svullna och färgade blomknoppar på ett par tidigblommande rhododendron.

 

På Verkstadsgatan i Hornstull, köpte jag några kanelbullar, men vågade inte sitta där och fika utan åkte hem. Tvättade händerna noggrant innan jag gick lös på stans godaste kanelbullar.

 

 

15 smittade av Coronaviruset i Sverige.

5 i Stockholm.

 

I slutet av veckan var siffrorna betydligt högre, 147 smittade i Stockholm

 

Ser SVT:s Dokument utifrån om Coronaviruset. Riktigt skrämmande!

 

 

Från det stora till det lilla – blogg.se där jag har min blogg, har ändrat i sina regler och tagit bort PRO-medlemskap som jag alltid betalt varje månad för att slippa reklamen som jag tycker stör i bloggen. Nu får jag stå ut med panorama-annonsen högst upp i bloggen, det finns inget alternativ. Men ni får jättegärna klicka på annonserna, då får jag poäng av blogg.se, som jag får olika fördelar av. Bland annat att bloggen kommer att synas bättre här på Internet…

 

 

  

3 mars – tisdag

 

Hägrar måste ha av ett av fågelvärldens mest groteska läte. Trots det blir jag glad när jag hör allt detta anskrämliga kraxande vid Isbladskärret, där de stora fåglarna nu ser över sina bon inför vårens kärleksfest.

Tibasten blommar ute på Blockhusudden!

 

 

 
 
Tidig rhododendron i Bergianska trädgården
 
 Storblommig vinteralpros - Rhododendron mucronulatum 'Cornell Pink'  i Bergianska trädgården
 

 

  

6 mars – fredag

 

Utefter Strandvägens kaj städar just nu dykare botten från mängder av bråte. Här på botten har dykarna bland annat hittat 90 elsparkcyklar, en bil, 100 vanliga cyklar, TV-apparater, mängder av bilbatterier och varuvagnar mm. Och det här var endast på en begränsad sträcka. Hur tänker dessa människor som slänger allt detta i sjön och varför gör man det? Jag hittar inte riktigt ord vad jag tycker om det här idiotiska beteende. Strandvägen är Stockholms finaste paradgata, med Sveriges dyraste lägenheter och det är verkligen en vacker väg ut mot Djurgården. Men under ytan…

 

Jag vandrade Strandvägen in mot stan för att fotografera de kvinnliga skulpturerna som prytts med blommor inför den internationella kvinnodagen på söndag. Igår sprang min dotter förbi Norrmalmstorg och sköt några bilder i farten på den fantastiska blomsterskapelse som är en hyllning till Sara Danius med sin spektakulära klänning som hon bar under nobelfesten 2018. Mitt inlägg på Stockholms gröna rums Facebooksida med dessa bilder slog alla tidigare rekord med råge. Att Sara var mycket omtyckt framgår tydligt av kommentarerna.

 

Inlägget hade på söndagen gillats av över 6000 personer och delats 1800 gånger.

 

Men jag hade startat mitt fotouppdrag den här dagen med att besöka Junibacken på Djurgården, där Astrid Lindgren står, eller rättare sagt sitter staty och vår fantastiska sagotant var verkligen inbäddad med vackra blommor denna kyliga morgon. Jag fortsatte bort mot platsen där Jenny Linds staty är belägen. Vår världsberömda sångerska som i år firas lite extra, eftersom det är 200 år sedan hon föddes. På Framnäs udde står statyn av ´´Den svenska näktergalen´´ sedan 1924 och blickar in mot land, idag vackert smyckad med gula blommor. Vattnet låg spegelblankt och jag tror att Jenny skulle varit stolt över den vackra platsen och av utsmyckningen med blommorna.

 

Inne vid Dramaten hade även Margaretha Krooks staty klätts med vackra blommor och den lite hårda och tuffa kvinnan mjukades upp en aning av alla blommor. Trots att jag fått bilder av dottern på Sara Danius fantastiska blomsterklänning på Norrmalmstorg, ville jag själv ta några foton, men ljuset var svårt i det starka solskenet. Jag avslutade dagens fotouppdrag med att besöka Fredrika Bremer i Humlegården som med mer sparsamma färger klätts med blommande växter. I morgon ska jag fota ytterligare tre blommande kvinnor.

Innan jag återvände hem blev det en god lunch med kära dottern.

 

 

7 mars – lördag

 

På morgonen nådde Stockholms gröna rums Facebooksida 6000 följare!

 

Vi gick runt Lötsjön i Sundbyberg.

 

 

8 mars - söndag

 

Cecilias och min sista dag tillsammans! Vår 5-åriga kärlekshistoria slutade här,  just när Coronaviruset drog iväg över världen. 

 

 
 
...och i Kungsträdgården blommar körsbärsträden Prunus Accolade, vidare denna långa vår!
 
 Dykarfynd utefter Strandvägens kajbotten
 
 Underbara Lexus, vad händer nu?
 
 

Kommentarer
Postat av: Therese

vilken härlig temavecka att få promenera runt och fotografera alla blomstrande kvinnor😀🌸 Fint!

2020-03-08 @ 10:51:29
Postat av: Hasse Wester

Ja det var en rent nöje Therese!

2020-03-08 @ 11:14:57
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Kerstin

Tack vare dig fick man se alla blomsterprydda
kvinnostatyer idag trots att man sitter där man sitter .Ja du vet hur det är.
Heder och tack för fina bilder .

2020-03-08 @ 20:16:04
Postat av: Liza Hansson

Underbart med alla blommor på statyerna...tack för bilderna.

2020-03-09 @ 08:19:03
Postat av: Hasse Wester

Tack själv Kerstin och Liza!

2020-03-09 @ 08:20:25
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0