Site Meter

Engelska parken vid Rydboholms slott

 
 
 
31 juli 2020
 
 
En vacker allé av lindar visar vägen fram till Rydboholms slott, som ligger 2,5 mil norr om Stockholm. Troligen är Gustav Vasa född på slottet i slutet av 1400-talet, säkert är i varje fall att han växte upp här och att det fristående Vasatornet i grunden är från 1500-talet. Slottet och slottsparken är privat och ägs idag av finansmannen Gustaf Douglas som är en av Sveriges mest förmögna personer och grevinnan Elisabeth Douglas, född von Essen. Jag tänker inte gå in på slottets historia här utan håller mig till den engelska parken som ligger väster om slottet.
 
Det var i slutet av 1700-talet som den engelska parken lät anläggas av ägaren Magnus Fredrik Brahe. Parken på nästan 100 tunnland sträcker sig ner till Hällsundet. Tyvärr hittade jag inte de två ekar som Gustav Vasa lär ha planterat i början av 1500-talet.
 
Idag är parken mer en vacker vildvuxen lövskog än en park. Mängder av lindar är dock tecken på att det en gång i tiden varit mer likt en engelsk park, här finns även flera stigar att vandra på, med bänkar utplacerade med jämna mellanrum. På flera platser är lindar planterade i grupper och eftersom området fått växa igen så har träden sträckt sig uppåt och blivit riktigt höga.
 
Jag vandrade på mjukt slingrande stigar, varav en går längs strandkanten. Inget är så lugnande som att vandra i en vacker lövskog och jag kände mig helt uppfylld av naturens skönhet idag, vilket fick mig att nynna och vissla lite. Jag är på god väg att bli en glad PJ igen! Kaffet drack jag på berget vid Hällsundet och trots friska vindar njöt jag fullt ut!
 
Hit kommer jag att återvända många gånger för att se årstidernas växlingar, jag är bland annat mycket nyfiken på markfloran om våren. 
 
 
Lusthus i form av en tunna vid Hällsundet. 
 
Templet
 
På väg mot parken fanns sensommarängar av bland annat johannesört, rödklöver och baldersbrå.
 
Jomenvisst...jag gillar baldersbrå!
 
 
 
 


Kommentarer
Postat av: Liza Hansson

Härliga bilder. Tack vare dig får man lära sig mycket om Stockholmstrakten. Känns som en plats att besöka.

2020-08-01 @ 08:11:39
Postat av: Stefan

Riktigt vackert, där hade man kunnat spendera en hel dag

2020-08-03 @ 13:30:18
URL: http://https://stadstak.se/
Postat av: Hasse

Jag kan verkligen rekommendera platsen Liza och Stefan!

2020-08-08 @ 12:17:20
Postat av: Marie Löfberg

Tack för alla dina fina bilder o berättelser.Min dotter bor i närheten av Engelska parken och vi gick där på julafton när det var så fint väder.Jag längtar att se parken under olika tider.Jag bor i Norrtälje sen 2 år efter 30 år i Värmland och uppskattar allt fint du delar.

2021-01-03 @ 19:34:39
Postat av: Hasse

Tack själv Marie! Jag är född och uppvuxen i Norrtälje och flyttade därfrån när jag var 21 år. Nu längtar jag till våren då jag ska besöka den engelska parken igen!

2021-01-03 @ 20:04:34
Postat av: Marie

Jag ser fram emot fina inlägg.
Jag är så glad att jag hittat din sida,jag har varit på många av de platser du beskriver och jag får många tips på platser jag vill besöka.

2021-01-04 @ 10:41:29
Postat av: Anonym

Jag ser fram emot fina inlägg.
Jag är så glad att jag hittat din sida,jag har varit på många av de platser du beskriver och jag får många tips på platser jag vill besöka.

2021-01-04 @ 10:42:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0