Site Meter

Ännu en stadsvandring

 
 
 
 
19 juli 2020
 
 
Vad jag tycker om 2020 har jag väl uttryckt ganska tydligt tidigare och det är väl inte många som jublar åt det här året. Men idag hängde jag i varje fall på mig min gamla Nikon igen och gav mig ut på stan för att leta upp något som blommar i parkerna. Bilen parkerade jag vid Tegnérlunden denna nästan folktomma förmiddag i huvudstaden. Om man är skrämd av att smittas av viruset, så var risken väldigt liten idag.
 
Inne i den lummiga Spökparken på Drottninggatan lyste det av vita rosenskära, som hade sällskap av främst daggsalvia i planteringarna. Växter som trivs ihop och som jag flitigt använde när jag var trädgårdsmästare på Engsholms slott en gång i tiden.
 
Centralbadets trädgård på samma gata, har sin glanstid under vår och försommar, men bjuder nu på djup och lummig grönska, där stadsvandraren kunde vila en stund i skuggan. Det stora valnötsträdet som böjer sig ut över entrén till badet, var fyllt av nötter och nedanför blommade liljor.
 
Jag tog även en snabb sväng genom Norra Bantorgets park där det i år var stora öppna ytor i perennplanteringarna. Hoppas att lyckorna fylls på framöver. I Kungsträdgården var det färgfest i sommarblomsplanteringarna, som dock dämpades något av ljus gaura. Färggrant var det även i Berzelii park runt statyn av Berzelius och i Humlegården var planteringen runt Linnéstatyn...eller vi tar det en annan gång. Det blir för deppigt nu.
 
 
Jag frågade mina följare på Stockholms gröna rums Facebooksida om tips på lite annorlunda naturplatser och trädgårdar i södra Sverige och fick massor av bra förslag som hamnade på min lista. Stort tack för det. Tanken är att jag ska bege mig på en bilresa söderut någon gång i september, om inte virussmittan ökar igen. Men först blir det en vecka i ett hyrt hus utanför Öregrund i augusti. 
 
I övrigt lunkar tiden fram och jag gläds åt att ha Lexus då och då. En fantastisk kompis och vandrarvän.
 
 
 
Centralbadets trädgård
 
Spökparken med rosenskära och daggsalvia.
 
Kinesträden blommar på Sergels Torg
 
Gustav Adolfs torg
 
Karl XII i Kungsträdgården där jätteprästkragarna lyser upp i grönskan.
 
Jakobs kyrka med färgsprakande planteringar. Rosor till höger.
 
Berzelii park
 
 Linnéstatyn i Humlegården. Statyn som många vill ta bort eftersom Linné med dagens syn på mänskligheten, var en rasist som delade upp människor i olika raser på 1700-talet.

Kommentarer
Postat av: Liza Hansson

Underbart vacker stad vi har med härliga byggnader och planteringar. men är det verkligen sant att de vill ta bort statyn på Linné. Hans tankegångar passar väl inte in i dagens samhälle men herregud det var ju på 1700-talet! I så fall borde vi ta bort en hel del kungastatyer också.

2020-07-22 @ 06:45:26
Postat av: Hasse

Nej Linné står nog tryggt där han är Liza.

2020-07-27 @ 18:14:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0