Site Meter

Vecka 8, 2020 - I kejsarolvonets tid!

 Kejsarolvon på Blockhusudden
 
 
 

17 februari – måndag

 

Vid Isbladskärret ute på östra Djurgården, såg jag att hägrarna flög vilset kraxande runt sina bon, denna vinter som är som en enda långsam vår. Ännu ett alldeles för tidigt vårtecken! Lexus och jag valde lä-vandringar bort mot Hundudden idag, då Dennis fortfarande bråkar med sin sydväst. 7 grader varmt och kejsarolvonet på Cecilias tomt lyser med sina fullt utslagna ljusrosa blommor.

 

 

18 februari – tisdag

 

Förra veckan axelläkare, idag knäläkare. Mitt vänstra knä som på 80-talet opererades tre gånger efter en olycka, har nu en del artros men annars är det ett fullt fungerande knä, sa den italienska läkaren Riccardo. Bara att höra hans italienska brytning fick mig att längta till Italien med sina vackra trädgårdar.

Med ett mycket bra besked inför kommande vår-vandringar i huvudstaden, gick jag glad och med lätta steg från Sophiahemmet. Vandrade genom Stureparken där ett vinterkörsbärsträd blommade intill tre Prunus Accolade träd, som tack och lov väntar med sin blomning ett tag till.

 

Funderar ett varv till på min idé att byta lägenhet. Nu när mitt knä ser ut att vara ok, kanske jag inte behöver flytta riktigt än. Tre trappor upp utan hiss kommer nog att fungera ett tag till. Men vissa dagar längtar jag efter något nytt, nya vyer och nya vandringstråk i en annan stadsdel. Andra dagar känner jag att jag aldrig vill flytta ifrån mitt älskade Brommanäste! Att jag ska bo kvar här om jag så ska krypa upp för trapporna!

 

 

19 februari – onsdag

 

En ovanligt behaglig och skön dag på Djurgården. Det kändes som i slutet av mars när Lexus och jag startade vår morgonvandring bland vårblommor och fågelsång. Några minusgrader, som på förmiddagen byttes mot flera plusgrader denna märkliga vinter.  

 

När solen började värma, gick vi elljusspåret runt Kaknästornet. Det känns lite tråkigt att tornet och restaurangen är stängt sedan 2018. Det var något alldeles extra att äta lunch eller fika med den vidunderliga utsikten uppe i det 155 meter höga tornet. Brister i brandsäkerheten var det som gjorde att man blev tvungna att stänga och det finns inga planer på att öppna igen för allmänheten. 

 

 Vid Häståkeriets stall borta vid Gärdet var flera hästar ute i hagarna och betade utlagt halm och Lexus ignorerade dem fullständigt. Tittade inte ens på dem fast vi stod alldeles intill, möjligen är han lite rädd för dem. Det man inte ser finns inte! Hemma på udden njöt vi sen av ´´mammas´´ fantastiska morotskaka, som slår alla andra i smak och utseende, av de jag provat på åtskilliga caféer.  

 

 
 Kejsarolvon i Rosendals slottspark
 
 Blommande vinterkörsbärsträd  (Prunus x subhirtella 'Autumnalis') i Stureparken
 
 Grönskande trybuskar i Humlegården
 

 

20 februari - torsdag

 

Himlen glödde i soluppgången då jag blickade ut över Stockholm hemma i Brommanästet. Efter frukosten skyndade jag mig ut till Lexus som väntade på Blockhusudden och jag såg hans huvud mellan orkidéerna i fönstret när jag körde upp bilen på tomten. Några minusgrader och en tunn dimma låg över Djurgårdsbrunnskanalens vatten, som nu var helt stilla efter en tid med bråkiga sydliga vindar. Lexus har många träd att besöka i alléerna utefter kanalen och jag har all tid i världen att låta honom nosa.

 

 

Dagens andra vandring gick från Rosendal, vidare till Prins Eugens Waldemarsudde, där jag hälsade på Christer Johansson i det gamla trevliga växthuset där sommarblommor mm drivs upp. Där finns mängder av moderplantor till pelargoner, sticklingar och även sådda pelargoner. Det alltid lustfyllt att kliva in i just det här gamla växthuset, där värmen, ljuset, dofterna, den gamla inredningen och radion på låg nivå, gör att det blir extra trivsamt. Trädgårdsmästare Marina var ledig idag, så vi får ses en annan dag, men det var trevligt att träffa Christer som också är en mycket duktig odlare. Sista året (2017) som jag jobbade som trädgårdsmästare på Engsholms slott, kom Wuddens trädgårdsavdelning på besök och jag visade runt dem i ´´min´´ park. Se här!

 

 

Utanför i trädgården såg jag att häggens bladknoppar skiftade i grönt…

 

 

Vi fortsatte Djurgårdsvägen förbi Skansen och upp Hazeliusbacken, där jag såg årets första krokusar blomma. Vid Rosendals slott kunde jag inte låta bli att fota kejsarolvonet framför slottet igen, de ljusrosa klockorna är ju så fantastiskt vackra. Det är verkligen kejsarolvonets tid nu.

 

 

21 februari – fredag

 

I södra Sverige är det nu meteorologisk vår! Grattis…eller!

 

Här hemma i Stockholm köpte jag en ny matta till vardagsrummet…

 

Årets första fästing har hittats på Djurgården. Sveriges farligast djur. Djuret som inte tycks ha någon direkt uppgift här på jorden, inget annat djur äter fästingar. De finns för sin egen skulle helt enkelt!

 

Nästa vecka blir det snö och jag ser redan löpsedlarna framför mig! Snökanon över Sverige! Mördarsnön från norr!

  

 
 
Morgonvandring med Lexus vid Djurgårdsbrunnskanalen
 
Mästerodlaren Christer Johansson i ett av växthusen vid Prins Eugens Waldemarsudde
 
 De första krokusarna jag sett i år fanns på Hazeliusvägen vid Cirkus på Djurgården
 
 Vintergäck på Blockhusudden
 
(null)
Tidigblommande forsythia på Blockhusudden
 
 
 
Traneberg-Bromma
 
  
(null)
 Lexus utanför mitt Brommanäste
 
Nyinköpta kornettblommor hemma i Brommanästet
 
 Några av bilderna från Brommanästet som jag har med i Lägenhetsbyte.se
 

Kommentarer
Postat av: Liza Hansson

Härligt att höra om ditt knä, alltid skönt att kunna röra sig som man vill. Också härligt med alla vårblommor, hoppas de klarar av den kommande "vintern". När man ser dina balkongbilder så är det svårt att tänka sig att bo någon annanstans. Den utsikten är ju bara helt rätt!

2020-02-24 @ 07:26:34
Postat av: Hasse Wester

Ja det blir svårt att få mig från Brommanästet Liza. Men jag är ändå öppen för förslag.

2020-02-24 @ 16:17:23
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0