Site Meter

Vecka 5, 2020 - Blommande vinter

Ulf Gråbergs fantastiska barocklott i Norra Tanto
 
 

 

27 januari – måndag

 

 

Gryning i mars månad. Koltrasten sjunger utanför mitt sovrumsfönster och jag vet inget bättre ljud att vakna till. Men denna januarimorgon vid sjutiden, kändes sången nästan lite skrämmande. Jag vet att januari många gånger har varit varm under tidigare år och att koltrastar sjungit redan i december vissa år, så jag kanske överreagerar. Vi lär nog få vinter så det räcker innan våren är här på allvar. Så sjung vidare du trast!

 

Adolf Fredriks kyrkogård blev det ännu mer vårkänning, då mängder av vintergäck blommade tillsammans med små öar av snödroppar. Här finns en av innerstadens tidigaste vintergäckblomning, men i januari har jag aldrig sett dem blomma på kyrkogården där Olof Palme och Hjalmar Branting ligger begravda.

 

Med ovanligt pigga ben vandrade jag från Odenplan till Adolf Fredriks kyrkogård, Centralbadets trädgård på Drottninggatan 88, Vasagatan, Kungsbron, Kungsklippan och till Bergsgatan, där jag fikade på Kungsholmens mysigaste café, Wilhelm kaffebar med sina fantastiska mackor. Längre västerut på Bergsgatan hämtade jag ut mitt nya pass vid Polishuset och hur jag kunde godkänna fotografiet i passet är en gåta…

 

Monty Dons nya serie om amerikanska trädgårdar, har jag nu njutit av i tre avsnitt/tre timmar på YouTube. Det finns egentligen inte någon amerikansk stil vad gäller trädgårdar, så som i Italien eller Frankrike, utan i Trumps stora land blandar man stilar från hela världen. Jag var tveksam om jag skulle tycka om just den här serien, eftersom allt annan han gjort är av världsklass. Att han nu skulle nosa rätt på trädgårdar i Nordamerika kändes vågat! Men jag njöt både av hans som vanligt underbara sätt att presentera och bedöma trädgårdar och att det faktiskt fanns några riktigt fina trädgårdar over there! När ska Monty göra en serie om svenska trädgårdar?

 

 

28 januari – tisdag

 

Nu när mina ben inte längre värker, blir min idé att byta lägenhet inte så akut som för några veckor sedan. Tre trappor upp utan hiss är inte alls något problem längre, men visst borde jag väl såklart planera för framtiden och byta till ett hus med hiss. I 33 år har jag bott i Brommanästet och det blir nog trots allt svårt att välja bort platsen där jag trivts och fortfarande trivs så bra.

 

Men idag vandrade jag omkring i Hornstull och tittade på några adresser som finns med i min byteskarusell på nätet och jag fastnade för ett läge 5 trappor upp, nära bron över till Långholmens grönska. Det visade sig också att det endast var 100 meter till bageriet på Verkstadsgatan där stans godaste kanelbullar bakas, vilket ju är ett stort plus! Där skulle jag absolut kunna bo, men att triangelbyten ska stämma för alla tre parter är komplicerat!

 

Jag vandrade vidare till Tantos koloniområde, där jag bland annat besökte Ulf Gråbergs fantastiska lott i barockstil, där låga, friska och fina buxbomshäckar bildar symmetriska mönster. Det är en plats som sticker ut mest bland alla Årstavikens 500 små trädgårdslotter. Planen var att gå bort till Skanstull, men jag vek av och gick Rosenlundsgatan och Hornsgatan bort till Mariatorget, där mitt favoritcafé i den här delen av Söder ligger – Chic Konditori på Swedenborgsgatan 1. Jag blev kvar en stund på detta enkla gamla kondis med sina underbara bakverk.

 

 
 
 Try som vill grönska vid Bergsunds strand
 
Trädet i huset i Tanto
 
 Adolf Fredriks kyrka
 
 Snödroppar och vintergäck i Adolf Fredriks kyrkogård
 
 Vinterros i Adolf Fredriks kyrkogård
 

 

 

29 januari – onsdag

 

Klockan 9 släpptes biljetterna till Ulf Lundells sommarturné och den 14 augusti står vi på Skansen och lyssnar på mannen som jag följt sedan Vargmåne 1975!

 

 

30 januari – torsdag

 

Hängde med Lexus på Udden. Fram på dagen besökte vi Prins Eugens Waldemarsudde och fotograferade vintergäck som blommade i täta mattor nedanför Galleriterrassen.

 

 

31 januari – fredag

 

Jag följer Medelhavsvåren nu när jag har årskort till Edvard Andersons växthus och idag kollade jag in hur långt den hunnit. Anemone coronaria blommade vackert med en varmröd färg just intill Sangiovese-vinstockarna som började knoppas.

 

Trollhasseln vid japanska dammen blommade som om det vore mars månad, men media har självklart tappat intresset för vårlika januari, nu när Coronaviruet sprider sig över vårt klot. Första smittade personen i Sverige idag. Är det naturens straff för hur vi behandlar djur på dessa märkliga marknader.

 

 

1 februari – lördag

 

Vi möttes av ett kaos när vi anlände till Danys home ute på landsbygden i Botkyrka. Det var stor utförsäljning i ladan som är fylld med inredningsprylar och det verkade halva Stockholm ha koll på. Vägarna runt ladan var som en enda lervälling i regnet och bilar stod i kö åt alla håll i jakten på en parkeringsplats längs vägarna.  Cecilia placerade sig i kön in till ladan, medan jag och Lexus efter en stunds letande hittade en plats för bilen på en äng. Sedan promenerade vi en stund i regnet längs en naturstig, innan vi försökte torka upp i bilen. Dagens inredningsfynd – en ljuslykta!

 

 

2 februari – söndag

 

Vi morgonvandrade i solen vid Minnebergs strand och jag fotade blommande kejsarolvon. Tyvärr blev bilderna med de bästa motiven suddiga. Jag gör ett nytt försök nästa vecka! Vid Alvik såg Cecilia (som ser det mesta omkring sig) körsbärskornell som nästan gått i blom. Väldigt svårt att med kameran få fokus på dessa små blommor, trots det vanliga fotoknepet. Försöker igen nästa vecka. Denna Cornus mas är en av vårens tidigast blommande buskar, men i början av februari har jag aldrig sett den blomma!

 

 På Prins Eugens Waldemarsudde finns några av stans tidigast blommande vintergäck.
 
I Bergianska trädgården har trollhasseln blommat länge nu och blommar vidare in i vintern. Den gröna marktäckaren är skugg-gröna och är vintergrön.
 
 Anemone coronaria i Edvard Andersons växthus
 
(null)
 Cissis brygga på Blockhusudden renoveras
  (null)
 Speglingar i Djurgårdsbrunnskanalen
 
Lexus och jag vandrar i Botkyrkas träskmarker.
 
 Kejsarolvon vid Minnebergs strand
 
Körsbärskornell i Alvik (ursäkta skärpan)
 
(null)
 Hemma i Brommanästet - utsikt mot Tranebergsbron
 

Kommentarer
Postat av: Liza Hansson

Ur led är tiden! Nu saknar jag inte snön och hoppas den håller sig borta. Jag såg att du varit i mina hemtrakter. Du gick en bit av naturstigen...kan rekommendera hela sträckan som börjar och slutar vid Hågelby.

2020-02-03 @ 07:08:46
Postat av: Hasse Wester

Ja men vi sa det när vi var där Liza, att vi ska gå där i sommar! Det ska bli spännande!

2020-02-03 @ 09:12:29
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0