Site Meter

Vecka 37, 2019 - Hundvecka

(null)
(null)
 Briggen Tre Kronor
  (null)
Min dagliga utsikt när jag befinner mig ute på udden!
 
 
Den här veckan har Nikon vilat och alla bilder är tagna med min Iphone - så ursäkta bildkvaliteten!
 
 
 

 

9 september – måndag

 

Under en längre tid har Marabouträdgården i Sundbyberg renoverats och nu återstår endast plantering av växter utefter gången där bänkarna står. Jag frågade en trädgårdsarbetare där idag som berättade att växterna ska planteras om några veckor och jag får väl försöka vara på plats då och tigga växtlistor…!

På något sätt har jag alltid haft lite svårt för den här trädgården, som har andats så mycket 60-tal med sina rododendron, måbärsbuskar, oxbär, perenner som plymspirea och funkia och sommarblommor i grälla färger. Men de senaste åren har det skett en klar förbättring vad gäller växtvalet i trädgården. Till exempel  har mängder av vackra astrar har planterats, som tillsammans med strålrudbeckia bildar fina höstplanteringar.

 

Parken skapades mellan 1937 -1955 i ett samarbete mellan arkitekter, landskapsarkitekter och konstnärer. Här var tidigare mark bestående av allt från klippor till sank mark och rivningshus, som förvandlades till en lummig park med en betydande samling skulpturer.

 

Idag tog jag hem appen 112 som alla borde ha i sin telefon. När man ringer SOS från appen, så anges den exakta positionen vid samtalet.

 

 

 

10 september – tisdag

  

Den vackra Briggen Tre Kronor fortsätter att segla här utanför Blockhusudden och jag kan inte se mig mätt på denna skönhet. Greppar kameran så fort jag får se henne, men det går aldrig att fånga den på bild, så som jag tänkt. Tre Kronor sjösattes 2005 och har sin hemmahamn på Kastellholmen och för en tusenlapp kan man segla en halv dag och då får man äta på skeppet. Det finns några motiv som mina följare på sociala medier tycker extra mycket om, det är bland annat riktigt mörka stockrosor och Briggen Tre Kronor. Idag uppskattades bilden av briggen ordentligt på Facebook med över 770 likes! En person berättade att hon hade gift sig på briggen! Länge leve Briggen Tre Kronor!

 

För 100 år sedan låg mängder av segelfartyg i Stockholms hamn. Idag har gigantiska kryssare tagit över Stockholms vatten. Ibland önskar jag att jag levt i Stockholm vid förra sekelskiftet trots fattigdom, sjukdomar och dåliga bostäder, men då staden inte var byggd för bilar och då malmarna inte var fullt utbyggda. När stora trädgårdar låg utefter det som nu är Sveavägen, när naturen ännu inte tappat greppet om malmarna och då stadens ljud var helt andra än idag. Jag vet att jag romantiserar tider då fattigdom rådde i vår huvudstad, men jag tillåter mig själv att göra det. Nu blev det som det blev och jag får fortsätta att med hjälp av kameran, söka upp det som fortfarande är vackert i våra drömmars stad.

 

Idag var det sommarvärme när jag vandrade med grabbarna Lexus och Lincoln. 22 grader och ljumma sydliga vindar. Vi befinner oss i skarven mellan sensommar och förhöst. Det är inte helt harmoniskt att vandra med dessa hundkompisar, Lexus behöver mycket tid för att försiktigt lukta noggrant på väldigt många platser, vilket jag är van med, medan 1,5 åriga Lincoln far runt som ett yrväder och har inte tålamod att stanna upp för länge. Under vandringen vid strandpromenaden träffade jag en följare av Stockholm gröna rum, som stannade och pratade en stund. Hon visste att jag skulle ha två hundar den här veckan. Alltid trevligt att möta följare!

 

 

11 september – onsdag

 

Brottades med morgontrafiken i huvudstaden på väg ut mot Djurgården, där jag fortsätter som dag-husse åt två fina grabbar den här veckan. Känslan när jag öppnar dörren ute på Blockhusudden, då Lexus och Lincoln hoppar och dansar av glädje, är fantastisk. Att vara så välkommen är en mycket bra start på en dag!

Djurgårdsförvaltningens trädgårdsmästare planterar växter med höstkänsla i urnor och gör snyggt inför nästa veckas invigning av Folke Bernadottes bro.

 

Klippte gräs. Flyttade lavendel inför det som komma skall nästa vecka.

 

Läste att det finns planer att Stockholms stad ska ta efter Malmö stad, vad gäller problemet med elsparkcyklarna. Där samlas sparkcyklar som ligger slängda in och bolaget som äger cyklarna får lösa ut dem med 500 kr styck. Hämtas de inte ut, skrotas de. Mycket bra! Jag är ingen motståndare till elsparkcyklar, men som det nu är finns inga regler alls. Sparkcyklar ligger slängda överallt och de flesta som använder det här nya sättet att ta sig fram, bryr sig inte ett dugg om trafikregler. De kör mot rött och korsar trafikerade gator på ett livsfarligt sätt.

 

 

 
 
 
 
 
 
Rosendals slottspark
 
 
(null)
(null)
(null)
 Lyxigt partytält i Rosendals slottspark, där sommarblommorna fortfarande är fantastiska.
 
 
 
 
Marabouparken i Sundbyberg
 
 
 Här ska det snart planteras nya växter och jag väntar med spänning vad det ska bli!
 
 Balkongen hemma i Brommanästet i september och kaffekoppen har sin plats!
 
 

12 september – torsdag

 

Den gamla pensionerade slottsträdgårdsmästaren jobbade i trädgården på Blockhusudden denna sköna septemberdag. Det tog emot att slakta sommarblommorna i de stora lådorna, men altanen ska rivas nästa vecka och en grävare ska in på tomten. Lavendel och clematis fick tillfällig plats tills den nya altanen blir färdig i vår. Det kändes skönt att få trädgårdsjobba med jord och växter!

 

Tre sköna vandringar med två sköna hundkillar längs Djurgårdens stränder.

 

 

13 september – fredag

 

Innan jag träffade Lexus och Lincoln den här morgonen, åkte jag till Rosendals slott där det stora tältet över de fantastiska listplanteringarna nu håller på att resas. Här ska det bli en tillställning nästa vecka och det var härligt att se trädgårdsmästare Cecilias blommor ingå i rummet där lunchen ska serveras. Sommarblommorna håller fortfarande en mycket bra kvalitet på grund av den ständiga skötseln och vi får hoppas att de behåller sin skönhet även under nästa vecka.

 

Det är väldigt sällan som jag hittar ny musik som intresserar mig nu för tiden, men nu lyssnar jag om och om igen på Lana Del Rays nya album och det här kommer att bli min musik i höst! Tänk att vandra en dimmig novembermorgon med den här musiken i lurarna!

 

 

14 september – lördag

 

Efter en vecka hos oss på udden, var det dags för Lincoln att flytta hem till sig igen. Han är ett charmtroll och ett yrväder som skapat många skratt och trots att Lexus - liksom jag - kräver en del ensamtid, så har han med all säkerhet haft en rolig vecka. Den alltid så snälla Lexus har tagit hand om sin kompis på bästa sätt och jag tror att Lincoln haft en fin tid hos oss, med många vandringar och mycket kärlek.

 

 
 
 Nu i september är kaskadpelargonerna som vackrast på Lilla Sjötullsbron som går över Djurgårdsbrunnskanalen.
 
 
 
 Lexus och Lincoln
 
 
(null)
(null)
Cecilias bild
 
(null)
(null)
(null)
 Puss!
 
(null)
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag håller med om att stadslivet nu för tiden är jobbigt och skulle gärna vilja göra en resa tillbaka och jämföra. Tror att efter ett tag vill jag nog tillbaka hem igen.
Nu får du nöja dig med en "bil" när Lincoln åkt hem.
Underbara bilder på alla blommor, kaskadpelargonerna är ju så fina.

2019-09-16 @ 10:51:40
Postat av: Hasse Wester

Ja nu har jag bara en bil att rasta! Ganska skönt faktiskt!

2019-09-18 @ 19:49:50
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Anna P

Tack för en underbar blogg! Jag har också Bichon Havanaise men alltid hundvecka. =) En underbar ras som har allt man behöver och vill ha i en hund och vän.

Du beskrev trådgården med dessa ord förresten:
"60-tal med sina rododendron, måbärsbuskar, oxbär, perenner som plymspirea och funkia och sommarblommor i grälla färger"

CHECK! Jag har flyttat till ett hus nu i vår och detta är exakt detta jag har i trädgården. Snälla, kan du tipsa om några buskar, perenner och sommarblommor som tar mig in i 2020-talet? :D Jag måste börja planera för resten av vårt liv här nu och jag har redan tröttnat på alla spirea och 900 st barrväxter som mest spretar här..

2019-09-20 @ 22:45:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0