Site Meter

Vecka 42, 2019 - Höst vid kanalen

 Djurgårdsbrunnskanalen
 
 
 

14 oktober - måndag 

 

Efter att ha röntgat mitt onda knä på Läkarhuset Odenplan, fortsatte jag ut i regnet till Blockhusudden. Motvilligt och med regnkappa på sig, klev Lexus ut i det blöta och vi gick en snabb promenad runt Parkudden.  

 

Jag fick ännu en fråga om jag ville leda en stadsvandring med en grupp i Stockholms parker i. En trädgårdsförening var intresserade av att se parkerna i maj, men jag blev ännu en gång tvungen att tacka nej. Att stå inför folk och berätta är inte något jag inte utsätter mig för. Tänker tillbaka på skoltiden då det var tvunget att hålla föredrag inför klassen!  

 

 

15 oktober – tisdag 

 

Har jag sagt att jag älskar Djurgården?  

I oktoberregnet gick vi från Djurgårdsbrunn, förbi den gamla anrika roddarföreningen och Benny Anderssons Villa Lido, bort till den nya Folke Bernadotte-bron. Askens löv föll över oss och det är bara att acceptera att hösten tar ett allt stadigare grepp. Vi fortsatte över till Rosendalssidan på södra Djurgården och tillbaka till Djurgårdsbrunn, där Tokyokörsbärsträdet lyste vackert orangerött tillsammans med röda getrisbuskar.  

 

Den här tiden på året är det lugnt på Djurgårdens strandpromenader under vardagarna, endast några hundvandrare och lunchlöpare trotsade regnet idag. Trots att vi blev blöta, njöt både Lexus och jag av den här sköna vandringen och torkade oss sedan i ett gammalt varmt 1800-talshus vid Blockhusuddens strand. Vandringarna blir inte så långa nu när mitt knä värker, men jag hoppas att vi snart kan gå som vanligt igen. Röntgen visade ett slitet knä, efter tre tidigare operationer. Omöjligt att sova på nätterna. Smärtstillande och vidare undersökningar. Det är inte bara fördelar med att vara en fri pensionär. 

 

 

16 oktober – onsdag 

 

Vi gick förbi Wallenbergs slottsliknande grosshandlarvilla på Täcka udden här ute på östra Djurgården, med sin vackra och extremt välskötta park. Här finns fantastiska träd, bland annat en av Djurgårdens vackraste ekar och en mäktig blodbok nere vid strandpromenaden. Den stora parken är omgärdad av ett vackert smidesstaket med välklippta taxus- och thujahäckar och i maj blommar mängder av sagolikt vackra magnolior och ädelsyrener. För att hålla denna perfekta skötsel, krävs ett ständigt användande av olika bullrande trädgårdsmaskiner. Gräsklippare, trimmer, häcksax och lövblås spräcker ofta tystnaden här ute på udden från Täcka uddens maskiner, vilket ibland stör känsliga Djurgårdsvandrare. Dags för robotgräsklippare kanske? 

 

Nu mulchas löven överallt på Djurgården, vilket gör gott åt mikrolivet i gräsmattorna. Förr skulle alla löv krattas bort från gräsmattor på hösten, nu smulas de sönder med gräsklippare och blir till den finaste näring. Självklart ska man inte lämna för mycket löv, som då lägger sig som ett lock över gräset. 

 
 
 
Tokyo körsbärsträdet lyser vackert vid Djurgårdsbrunn. På söndagsmorgonen fanns inte många löv kvar på trädet.
 
Fågelbryggan vid Isbladskärret är nyrenoverad!
 
 

 

17 oktober – torsdag 

 

Regn och nordliga vindar på udden. Tända lampor mitt på dagen!  

 

Min bror med fru, som nu för tiden bor på Öland, kom på besök till Blockhusudden för första gången. Det blev fika och vi hade mycket att prata om. I Stockholm jobbade min bror och jag ihop i 27 år i familjeföretaget Norrtälje Trädgårdsservice, men nu ses vi endast en gång om året. Innan de tog sin husbil och drog vidare, gick vi runt vackra Parkudden med hundarna. Lexus träffade sina ´´kusiner´´  Uffe och Messi som är två coola Border terrier. 

 

Altanen är färdig! 

 

 

18 oktober – fredag 

 

 Trädgårdsarbete på Blockhusudden. Skogs- och kanalvandring och nu lyser lindarna som guld längs Djurgårdsbrunnskanalen. Mot kvällen regn. 

 

 

19 oktober - lördag 

 

Efter ännu en vaken natt med värk i axlar och knä, blev det långfrukost och sedan fortsatt trädgårdsarbete. Idag satte vi mängder av tulpanlökar och nu är det lika bra att gå i ide och vakna i april! 

 

På eftermiddagen sprang Cecilia och hennes son Felix, loppet STHLM Apocalypse, som gick från Kaknäs till Fiskartorpet, en sträcka på 8 km. Under loppet dök zombies upp, som försökte ta löparnas tre liv, i form av tre band som hängde fast vid klädseln. Vi hejade efter banan och Cecilia hade som tur ett liv kvar vid målgången!  

 

 

20 oktober - söndag 

 

När jag på morgonen körde över Djurgårdsbrunnsbron och lämnade vackra Djurgården för den här gången, såg jag att nattens regn slitit av mängder av löv från träden längs kanalen. Jag är glad att jag tog bilder tidigare i veckan.  

 

Hemma i Brommanästet såg jag Bajen slå Malmö FF med 2-0 och guldstriden fortsätter!  

 

 
Huset Dufvan på Blockhusudden i höstskrud
 
 Den japanska lönnen glöder fortfarande
 
 Nya Folke Bernadottes bro
 
(null)
 Den här fantastiska lilla killen verkar veta vilket knä om värker, lägger sin varma nos på det onda och ser tröstande på mig med de där underbara ögonen.
 
 Bror med fru besöker Blockhusudden. Lexus träffar kusinerna
 
(null)
 Bra kämpat i zombieloppet Ceciia! 
 

Kommentarer
Postat av: Liza Hansson

Det märks redan nu att färgerna börjar blekna, snart är det bara grenarna som syns, vilket jag tycker är väldigt vackert.
Så jobbigt för dig med allt ont hoppas du kan få hjälp. Skönt med värmande vän när det behövs.
Zombieloppet hade jag inte hört talas om, vad duktig hon är Cecilia. :)

2019-10-21 @ 08:02:02
Postat av: Hasse Wester

Ja fast det är lite deppigt att träden står nakna så oerhört länge! Tack Liza, jag jobbar vidare med att jaga läkare....

2019-10-21 @ 10:35:15
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Christina GM

Tack för vackra vyer! Skynda sig och njuta nu av färgerna!! Önskar att du kan få rätt hjälp med knä’t!! Det är klart att Lexus vet var du har ont! 🧡🐶

2019-10-21 @ 13:30:40
Postat av: Ramona Källström

Vackra bilder allihopa men bilden på fågelbryggan är enastående!
Så himla trist att du har verk i knät och axeln! Kan det möjligen vara värt att ta kontakt med en kiropraktiker eller en akupunkturexpert? Har haft behov själv men vet att andra har fått lindring när läkarkåren inte har mycket att komma med. Bara en tanke.....
Vilken vandringskompis du har. Dessa ögon!
Hoppas du får hjälp snart.
Höstkram/Ramona

2019-10-21 @ 14:17:36
Postat av: Hasse Wester

Tack själv Christina

2019-10-21 @ 17:37:49
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Ja jag är villig att prova allt för att bli av med värken. Vi får se vad det blir. Tack snälla Ramona!

2019-10-21 @ 17:39:12
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0