Site Meter

Vecka 45, 2019 - Ljus och blommor i Edvard Andersons växthus

Lusthus och lärkträd i Bergianska trädgården
 
Crocus tournefortii - Grekland
 
 Rumslind - Sparrmannia africana
 
 

4 november – måndag

 

Många av ginkgoträden på Hornsgatan hade som tur var sina barr/blad kvar idag när jag besökte Södermalm. Min trädgårdskompis Lars Forslin skrev till mig och tycker att tillväxten på träden har stannat av, att de nog behöver gödslas mer. Träden är planterade i skelettjord, som enligt Stockholm stads förra trädexpert Björn Embrén ska ge allra bästa förhållande för träden. Björn har nu nått pensionsålder, men föreläser fortfarande om träd och jord. Som till exempel i Bålsta den här veckan där Cecilia och hennes kamrater på Djurgårdsförvaltningen fanns på plats.

 

Ginkgoträden är vackra nu på hösten när de lyser som guld, men om sådär 20 år då träden förhoppningsvis är stora, blir Hornsgatan med sina 200 träd en gyllne gata!

 

Provvandrade idag och klarade drygt 12 000 steg vilket är helt ok med tanke på omständigheterna. Novemberdagen var solig vilket gjorde gott i denna dystra tid, även om jag för fotograferingens skull hellre hade haft en normalt tung, mörk, disig och lätt deprimerande novemberdag. Nåväl, det var underbart att vara igång med mina stadsvandringar igen och jag gick från Mariatorget och Hornsgatan fram, upp på Skinnarviksberget där jag brukar fotografera syrener i maj och vidare genom Skinnarviksparken bort till Kristinehovs Malmgård. Där framför den vackra 1700-tals byggnaden, lyste en ensam gul ros i planteringen.

 

Mitt mål nu var Cinnamon Bakery & Coffeeshop på Verkstadsgatan 9 i Hornstull, där stans godaste kanelbullar finns. Trots det coola namnet är det här ett gammaldags söderfik med enkel inredning, där allt bröd bakas på plats. Idag sa jag till den unge mannen bakom disken att dom verkligen har stans godaste kanelbullar. Tack sa han, då blir mormor glad!

 

Hoppas verkligen inte att det här caféet renoveras till ett modernt inne-söderställe, där man sitter på bänkar i fönstret och där kaffe och bakverk har namn som man inte kan uttala. Det finns inte så många enkla söderfik kvar, där man kan dricka vanligt kaffe och äta en god kanelbulle, så hit återvänder jag alltid när jag är i trakterna.

 

Det blev en blåsig vandring Söder Mälarstrand fram till Slussen och över den nya gångbron till Gamla Stan, där jag med trötta ben tog plats i tunnelbanevagnen, som tog mig hem till Bromma igen!

 

 

5 november – tisdag

 

Bageri Brioche i Alviks torg öppnar sju och jag tog en tidig morgonpromenad dit och köpte färska frallor till kaffet!

 

Jag läste i DN att 21 miljoner olivträd har dött i södra Italien och då främst i Apulien. Orsaken är bakterien Xylella som kommer från insekter. Det här är såklart en katastrof för markägare livnär sig på olivträdens oljor. En olivodlare berättade att han hade 3500 olivträd, som nu alla har dött. Många bönder i Apulien säljer sina hus och marker och flyttar från trakten. Bakterien sägs ha kommit till Italien med prydnadsblommor från Costa Rica. Nya sorter av olivträd som är resistenta mot denna bakterie har börjat planteras, träd som är snabbväxande och kan ge oliver redan efter fyra år. Så oerhört tråkigt att mängder av månghundraåriga olivträd som följt familjer i många generationer har försvunnit.

 

 

6 november – onsdag

 

Bytt till vinterdäck!

 

 

7 november – torsdag

 

Jag kände mig nästan uppgiven när jag läste nyheterna på morgonen. Hotet mot vår miljö är mycket värre än vad forskarna tidigare befarat. Ni som hånar Gretas fantastiska insats, kan ju läsa DN:s artikel där 11 000 forskare från 153 länder, varnar för akut klimatkris på jorden. Är det längre möjligt att vända den negativa trenden? 

 

Vårt land är inte längre en trygg plats att leva på och delar av Sverige jämförs nu med en krigszon på grund av alla sprängningar och skjutningar. Det finns ingen motsvarighet i Europa! Läste någonstans att de senaste 50 åren har varit den bästa tiden i mänsklighetens historia och att vi nu är på väg att lämna dessa goda tider. Ibland tänker jag att det bästa vore att inte läsa eller se nyheter över huvud taget.

 

När novemberdagarna blir för tunga, med gråväder och mörka nyheter, brukar jag åka till några platser i stan där ljus och blommor finns året runt. Idag blev det Edvard Andersons växthus i Bergianska trädgården, där jag började med kaffe och morotskaka bland tropiska växter i palmhallen. Där satt jag och tog in växternas dofter i 20 graders värme och hade sällskap av en talgoxe.

 

Den här tiden på året finns det inte så mycket som blommar hos Edvard, men jag letade upp det lilla som bjöds och blev lite lycklig av vit krokus från Grekland och även rumslindens vackra blommor. Som vanligt trivs jag bäst i Medelhavsrummet där jag mitt i vintern brukar nosa upp de första vårtecknen vid vinstockarna. Efter besöket i värmen, gick jag runt lite ute i Botaniska trädgården där det vackraste jag kunde hitta just nu var lärkträdens gula barr.

 

 

8 november – fredag

 

Det här skulle ha blivit en vecka med långa stadsvandringar. Tyvärr har jag inte blivit av med mina ledbesvär, så stegräknaren visar mycket låga siffror nu. Kämpar på med sjukgymnastik.

 

(null)

 

 

 

 

9 november – lördag

 

Regn!

 

 

10 november - söndag

 

Snö!

 

 

 
Södermalm 
 
 
Hornsgatans ginkgoträd
 
Titzens fåfänga (även kallat Ensamma huset), är ett bostadshus vid Gamla Lundagatan 14 på Södermalm. Från huset har de en magnifik utsikt över staden!
 
(null)
 Fika på Cinnamon Bakery & Coffeeshop vid Hornstull, där stans godaste kanelbullar finns! Med ett blad/barr av ginkgoträdet i plånboken, blir man aldrig fattig!
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Roligt att läsa dina funderingar - har följt din blogg i mer än tio år nu och är mycket imponerad av ditt kunnande! Dessutom skriver du trevligt. Skulle gärna besöka Edvard Anderssons växthus igen, men har nu bott nere i Skåne sedan 2014. Verkligheten är mindre trevlig numera på många håll, se tex. här https://www.expressen.se/kvp/kronikorer/bjorn-ranelid/sverige-befinner-sig-i-krig-och-det-ar-politikerna-som-bar-ansvaret/?fbclid=IwAR1H1Ip-bL4DvPTRWv5X8omSDxG0zM3-qfT6TCfryBxrNV1tmA0Y1RvuOuo -- Ranelid vågar åtminstone säga som det är. Ha det gott -- trots allt!

2019-11-11 @ 00:56:03
URL: http://odla-nu.blogspot.com/
Postat av: Liza Hansson

Så skönt att du kommit igång så smått med dina vandringar. Tänk inte så mycket på stegmängden, huvudsaken är att du kommer ut. Sjukgymnastik brukar hjälpa men det kan ta tid. Ginkoträden ser verkligen härliga ut, har aldrig sett sådana. Tack för påminnelsen om Bergianska, dags att ta sig dit igen och likaså Fjärilshuset.

2019-11-11 @ 15:51:39
Postat av: Anonym

12.000 steg är ju jättebra - även om du är van vid att gå många fler steg.

ag har länge undrat över vilka träd det är som växer på uteserveringen vid restaurangen Axela på Götgatan. De är fortfarande gröna, älskar dem! Vet du vilka jag menar och i så fall, vad det är för träd?

2019-11-11 @ 21:34:29
Postat av: Hasse Wester

Kul att du fortfarande hänger med i bloggen! Det är väldigt känsligt med åsikter just nu, så jag nöjer mig med att säga att Sverige inte är en trygg plats just nu.

2019-11-12 @ 16:01:39
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Jag får vandra försiktigt nu känner jag, måste ha tålamod. Ha det så skönt i Bergianska och i Färilshuset Liza.

2019-11-12 @ 16:04:16
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Nu blev jag nyfiken på träden utanför Axela, jag måste kolla upp det nästa veckan.

2019-11-12 @ 16:06:10
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0