Site Meter

Vecka 44, 2019 - För kropp och själ

(null)
 När morgnarna är kalla blir det bästa tröjan på Lexus.
 
Lysande hästkastanj vid inloppet till Djurgårdsbrunnskanalen
 
 Nordiska museet från Nobelparken
 
 
 

28 oktober - måndag 

 

Skrapade is på bilrutorna innan jag i soluppgången försiktigt rullade genom stan ut mot Blockhusudden. Tänker att det börjar bli dags att lägga om till vinterhjul. Nollgradigt, vindstilla och total tystnad, när Lexus och jag vandrade med tjocka tröjor längs Djurgårdsbrunnskanalen och tillbaka till udden genom skogen.  

 

Igår räfsade Cecilia ihop lövhögar på tomten, som jag tog upp idag. En timmas trädgårdsarbete om dagen, är ganska lagom just nu när axlar, höfter och knä skaver och värker! Tänker tillbaka på de nästan 50 år som jag jobbade med trädgårdsarbete på stora områden, då jobbet att få bort det mesta av löven tog många veckor! Och den sköna känslan när det slitiga arbetet var klart! Jag hör ofta att det är så hälsosamt för kroppen att ha ett fysiskt arbete, att man får daglig träning helt ´´gratis´´ och att man får vara ute i ´´friska luften´´. Friska luften innebär även blåsiga, regniga, snöiga och isande kalla dagar! 

 

Det jag inte lika ofta hör är att kroppen ofta blir sliten efter ett långt liv som trädgårdsarbetare, med stundtals tunga och monotona arbetsuppgifter. Nu finns det olika typer av trädgårdsarbete, som till exempel trädgårdsdesign, odling, skötsel, och anläggning, vilka skiljer sig väldigt mycket åt. Jag har trivts utmärkt med mitt arbete genom åren, som bestått av skötsel och anläggning, men jag kan bli lite irriterad när trädgårdsarbete ofta förskönas och bara framställs som något läkande för kropp och själ. Självklart är det underbart att få jobba utomhus med det man tycker bäst om, men det är en sak att pyssla i en villaträdgård, än att dagligen sköta om stora områden med allt vad det innebär. Tycker en sliten gammal slottsträdgårdsmästare... 

 

 

29 oktober – tisdag 

 

För några veckor sedan gick Lexus och jag den fina vandringsträckan från Djurgårdsbrunn bort till den nya Folke Bernadottes bro vid museiparken/Rosendal. Idag började vi i stället vandringen vid Djurgårdsbron, gick förbi Nobelparken, ambassaderna och Källhagen på norra sidan av Djurgårdsbrunnsviken, bort till Folke Bernadottes bro igen. Den känns fortfarande lite högtidligt att gå över den nya bron med gångbana av trä och med en ny utsikt in mot stan och mot Djurgårdsbrunn! Lexus undrar nog varför jag går så långsamt just nu och jag ser verkligen fram mot att hänga med i hans tempo igen. Dålig sömn och värk gör att mina annars så sköna pensionärsdagar just nu är lite svajiga.  

 

 

30 oktober – onsdag 

 

Soluppgången var magiskt vacker över Värmdö, när jag drack mitt morgonkaffe vid köksbordet på Blockhusudden. Minus tre grader här ute på Djurgården när jag morgonvandrade med Lexus och jag var glad att ännu en besvärlig natt med värk äntligen var över!  

 

 

31 oktober – torsdag 

 

Det händer inte så mycket just nu. Lyssnar på ljudbok – Knutby, av Jonas Bonnier. Vandrar med Lexus så långt som mitt knä och höft orkar. Minusgrader på morgnarna och i morgon är det november!  Solnedgången in över stan var glödande vacker när jag stod på Roddarföreningens brygga vid Djurgårdsbrunn, men jag lyckades inte fånga det vackra ljuset med kameran. 

 

 

 1 november – fredag 

 

Tidigt sitter jag vid köksbordet på Blockhusudden med mitt morgonkaffe, ser ut mot en rodnande morgonhimmel som speglar sig i vattnet, samtidigt som vågor från någon av Värtahamnens Östersjöfärjor sköljer in mot stranden just utanför fönstret. Lite senare på morgonen sprang en ensam Prins Carl Philip förbi på sin morgonjoggingtur. Han bor ju med sin familj i Villa Solbacken borta vid Djurgårdsbrunn. 

 

Efter en mysig fikastund hos Cecilias mamma i Vasastan, åkte vi ut till Skogskyrkogården för att tända ljus för våra nära som inte längre finns med oss. En dag för tidigt egentligen, men vi ville inte hamna i det kaos som brukar bli här på Alla helgons dag. Tanke och handling är viktigare än tidpunkten, tyckte vi. 

 

 

2 november - lördag 

 

Vaknade som vanligt tidigt och äntligen hade jag sovit nästan hela natten, då den värsta värken i höft och knä hade släppt taget. En fantastiskt bra början på dagen. Nu tar säkert Hammarby SM-guld senare idag också... 

 

På Blockhusuddens tomt försökte jag med kameran fånga de få växter som bjuder på novemberblomning. Men de enda jag hittade var rosen Ghislaine de Feligonde som vägrar att ge upp, den starkt gult lysande strålrudbeckian och Salvia ´Hot Lips´ i urna. Min kära dotter kom på besök och vi njöt av Cecilias underbara Västerbottenpaj! 

 

Nu blev tyvärr inte Hammarby svenska mästare i fotboll utan Djurgården tog titeln i stället! 

Trots att jag tillbringar mycket tid på Djurgården har Bajen varit laget i mitt hjärta så länge jag kan minnas. 

 

 

3 november - söndag 

 

Ännu en skön Djurgårdsvecka gick mot sitt slut och jag förflyttade mig tillbaka till mitt Brommanäste på andra sidan stan. Eftersom ledvärken blivit bättre, ser jag nu fram mot långa stadsvandringar nästa vecka och allt tjat om värkande leder, lämnar jag nu bakom mig... 

 

 

 Kvällsvandring vid Djurgårdsbrunnskanalen
 
 Fröet som vägrar lämna buskpionen...
 
 Underbara Ghislaine de Feligonde vägrar att ge upp med sin blomning
 

Kommentarer
Postat av: Ove o Christina

Hoppas verkligen att din värk har släppt taget!! Det är kämpigt förstår vi, när du är en sådan spänstig vandrare i vanliga fall! Proffesionellt Trädgårdsarbete sliter på kroppen! Hårt arbete i ur o skur o blåst! Trevliga foton! Vackert med en ros som blommar fortfarande!! Konstfoto den med fröet på buskpionen! 👍

2019-11-03 @ 14:18:49
Postat av: Hasse Wester

Ja visst blir jag lite rädd när jag inte kan röra mig som vanligt, har ju så svårt att sitta still! Roligt med fröet, det såg jag först när jag tittade på bilden...

2019-11-03 @ 16:42:35
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Kerstin

Förstår det är "knepigt" gå på promenader med knän som värker . Har själv samma besvär , men betydligt
äldre än du Hasse . Lärt mig av sjukgymnasten det gäller stärka lårmusklerna . Prövat TNS apparat mot värken . Fungerar perfekt för mig .Hoppas du fått bra hjälp av kunniga personer .

2019-11-03 @ 17:00:40
Postat av: Liza Hansson

Hoppas du kan få din nattsömn ostörd, det hjälper mycket att få sova en hel natt. Hoppas verkligen du får hjälp med din smärta. Som vanligt underbart vackra bilder du bjuder på och Lexus är så fin i sin tröja. <3

2019-11-03 @ 17:25:47
Postat av: Hasse Wester

Ja jag jobbar med lårmuskel nu Kerstin och ska gå hos sjukgymnast. Det känns mycket bättre nu än under förra veckan Kerstin!

2019-11-03 @ 19:56:36
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Det blir nog bra snart Liza. Tack! Ja visst är Lexus underbar!

2019-11-03 @ 19:57:29
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0