Site Meter

Junimagnolia på Folkskolegatan

 
 
7 juni 2019
 
 
Vid Hornsntull - Folkskolegatan 8, finns en junimagnolia (Magnolia obovata) intill byggnaden, det är ett träd som inte är så vanligt i Stockholmstrakten. Här ser den ut att trivas även om den är placerad lite väl nära byggnaden, någon okunnig person har dock beskurit några lågt sittande grenar på ett felaktigt sätt. Jag hoppas att någon rättar till det och sågar in de långa kvarlämnade tapparna. 
 
Junimagnolian har mycket stora blad (ibland 45 cm långa) och trädet kan i Stockholmsområdet bli cirka 15 meter högt där det trivs. I Japan däremot, varifrån trädet härstammar, kan det bli upp till 30 meter högt och i Esperöds arboretum i Kivik finns junimagnolior som är 20 meter höga. De stora benvita, väldoftande och skålformade blommorna slår ut i början av juni. 
 
Egentligen är junimagnolina ett woodlandträd och kanske inte ska användas som gatuträd, men det här exemplaret ser ut att må gott ändå.
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Lars Forslin

Det är byggnader runt på tre håll vilket gör det lugnt och skuggigt, eller halvskuggigt åtminstone, och, trädet står inte i en hårdgjord yta, vilket är gynnsamt. Roligt att det fungerar så bra!

2021-06-09 @ 09:17:07
Postat av: Hasse

Ja visst Lars! Väldigt skyddat läge. Men jag tror inte att folk uppskattar trädet. Fikade mittemot och jag såg ingen som tittade upp mot trädet.

2021-06-11 @ 16:38:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0