Site Meter

Guckusko - Cypripedium calceolus

 
 
Naturreservatet Kallgatburg på Gotland 1 juni 2019
 
 
I duggregn gick vi några km in på vandringsstigen i naturreservatet och efter en stunds letande hittade vi platsen där den här fantastiska orkidén växer. Den här skönheten som inte är det minsta lik någon annan orkidé och är en av landets märkligaste vilda växter, växte i klungor och på informationstavlan läste vi att man inte fick trampa för nära växten, för att marken inte skulle bli för hårt packad, vilket skulle försvåra för växtens frön att gro. 
 
Guckuskon är sällsynt, de största förekomsterna finns i Jämtlands, Dalarnas och Nordupplands kalktrakter, i skuggrika lövskogar och i hasseldungar. Den utvecklas långsamt och det kan ta upp till 10 år från frö till dess att den blommar.
 
 
 
Från Wikiedia :
 
En annan egendomlighet är den blåsformiga, ihåliga läppen (hos denna art av ljusgul färg och fast, vaxlik konsistens). Denna läpp är under blomningen riktad framåt och genom en så stark bakåtböjning av blomskaftet att blomman stjälper över. Framför staminodiets rödfläckiga skiva finns den öppning som leder in till läppens ihålighet. En insekt som kryper ned denna väg, passerar över det stora, skivlika märket och detta blir då pollinerat, om insekten medfört något pollen utifrån.
 
I läppens botten finner insekten korta, saftfyllda hår, som den suger och slickar på. Men genom läppens form hindras insekten att komma upp igen till mynningen, genom vilken den kommit in. Förr eller senare upptäcker dock det fångna djuret två små dagöppningar invid läppens fästpunkt. Dit beger sig fången. Men endast småbin lyckas tränga sig ut genom dessa små öppningar, medan större insekter förblir instängda och dör inne i läppen. 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: måddan

fina bilder du tagit / Tack

2019-06-19 @ 17:32:54
URL: http://hogvolen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0