Site Meter

Gotland när maj möter juni

 Blåregn och Sankt Nicolai kyrkoruin
 
 
30 maj - 3 juni 2019
 
 
Blåelden hade just börjat blomma ovanför hamnen, när vi rastade Lexus efter 3,5 timmars båtresa i hundsalongen på Gotlandsfärjan. Äntligen var vi tillbaka på Öjn och ännu en gång fick vi låna Lenas fina lägenhet i närheten av Visby domkyrka. På kullarna utanför ringmuren blommade oxel och hagtorn tillsammans med stora mattor av hundkäx, ett vitblommande paradis mot den medeltida muren.
 
Som vanligt gick vi till botaniska trädgården när vi installerat oss och där mötte oss det stora blommande kejsarträdet, som jag aldrig sett blomma här. Oerhört ståtlig och vacker! Den här trädgården har jag beskrivit många gånger tidigare och berättat att det är en av mina favoritträdgårdar i Sverige, skyddad av stora spännande träd och närheten till havet. Det är alltid en fröjd att vandra runt där inne och varje gång upptäcker vi nya växter att beundra.
 
Vi åkte ner till Burgsvik (där Så mycket bättre, spelas in) på fredagen, genom byar där trädgårdarna svämmade över av blommande syrener och när vi rullade in i Burgsvik upptäckte Cecilia (som ser allt) en trädgård med häckar av blommande buskpioner i vitt och rosa. Vi parkerade bilen och gick dit för att fotografera den fantastiska trädgården. Gången in till entrén var täckt av lavendel som växte ute i gången och bildade en slingrande stig in mot huset. Häckarna av buskpionerna gjorde oss så där galet trädgårdslyckliga som vi kan bli ibland. Där skulle vi kunna bo...utan att ens bry sig om att huset var i stort behov av renovering!
 
Förra året besökte vi Tessans trädgård en bit ifrån Hemse, där on säljer billiga växter, mest perenner. Även i år besökte vi trädgården och Cecilia köpte lite perenner. Lexus träffade där en annan Bichon Havanais som han dansade en stund med! Vid Strandcaféet i mysiga Ljugarn, fikade vi och Lexus fick springa av sig en stund på stranden, där vi nästan var ensamma.
 
I ett stilla duggregn kom vi fram till Naturreservatet Kallgatburg på lördagen, där vi skulle försöka hitta blommande Guckusko. Vi hade träffat en kvinna dagen innan på Stora torget i Visby, som berättade att det nu var bästa tiden att se dessa fantastiska orkidéer blomma. Efter några kilometer in på vandringsstigen kom vi fram till platsen där de växte och det blev fotografering och beundran av de märkligt vackra skorna! 
 
Efter fika vid Krusmyntagården besökte vi som vanligt Muramaris, den magiska trädgården vars vackra byggnad totalförstördes av en brand 2013. Huset har nu byggts upp igen, men det återstår nog en del arbete. Turligt nog klarade sig de stora blåregnen, som nu blommade fantastiskt. 
 
Vi vandrade i Visby och varje morgon när jag klev ut på de medeltida gatorna, med de vackra ruinerna och med grönskande och blommande trädgårdar, förvånades jag över lugnet. Det enda som hördes var koltrastarna sång och vinden från havet. Senare på dagarna rullade bilar då och då fram i gränderna och jag tänker att det vore skönt om hela staden stängdes av för biltrafik.
Jag älskar verkligen den här staden, med det trassliga gatunätet där man lätt går vilse och som någon sa - det är en underbar plats att gå vilse på!
 
Stort tack igen Lena för att vi fick låna din lägenhet! 
 
 
 
Muramaris 
 
Förgätmigej i Almedalen
 
Underbara Nordeport som är infarten till vårt boende och i huset längst upp till vänster bodde jag som liten med min familj en vecka - en gång i tiden.
 
 Flerårig pipört trivs i Visbys gränder
 
Murrevan kräver inte mycket jord för att trivas
 
 Det gamla apotekshuset vid Standgatan
 
 
 
DBV - Visby botaniska trädgård
 
 Kejsarträdet blommade i Botaniska trädgården
 
Rosenginst
 
 Näsduksträd
 
 
 
 
Burgsvik
 
 
 
Naturreservatet Kallgatburg
 
Klöverärt
 
Jungfru Marie nycklar
 
Ett stort beröm till den här underbara killen, som varit helt fantastisk under resan! I bakgrunden Sankt Pers nycklar!
 
Guckusko
 
 Grenen farmför Cecilias ansikte, upptäckte jag först när jag tittade på bilderna! Lexus lär sig om vilda växter! Just de här vackra orkiderna får man inte kissa på!
 

Kommentarer
Postat av: Liza Hansson

Det är så vackra bilder och du skriver så bra...jag lär mig väldigt mycket. Gotland behöver besökas, hoppas det kan bli av.

2019-06-04 @ 09:37:05
Postat av: Hasse Wester

Tack Liza! Gotland är fantastiskt!

2019-06-04 @ 09:44:41
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ove & Christina

Helt fantastiska bilder!! Otrolig blomning! Och otroligt bra gjort att vandra till Guckskon! Lexus är toppenduktig! 👍🐾🐾 Tack för att ni (Cecilia o Lexus o du) delar med er!! 💚

2019-06-04 @ 18:38:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0