Site Meter

Buskstjärnblomma - Stellaria holostea

Vid Isbladskärret på Djurgården 30 maj 2020. Foto Cecilia Adén
 
 
I andra halvan av maj varje år fylls marken i backen längs Kärleksstigen som går ovanför Isbladskärret på Djurgården, av blommande buskstjärnblommor. Den trivs här i den lundlika och näringsrika miljön och den lyser verkligen under träden. 
 
Buskstjärnblomman är inte alls så vanlig som den besläktade och lägre grässtjärnblomman, som är vanligt förekommande i gräsmattor över hela landet. Den här vackra platsen på Djurgården har det största beståndet som jag sett och den ser ut att sprida sig allt mer för varje år. 
 
Buskstjärnblomman blir upp till 30 cm hög och har fyrkantiga stjälkar och trots se små blommorna så har den störst blommor i släktet Stellaria. 
 
 
 Bilderna nedan är tagna 28 maj 2019 vid Isbladskärret på Djurgården
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Hej – bilderna ovan på buskstjärnblomma ser på håll precis ut som de skyar av stjärnblommor jag stötte på vid vandring i Botaniska skogen, Vitsippsdalen i Göteborg. Blommorna ser ut som "dina" men med en lite violett anstrykning och stjälkbladen motsatta och stora, nästan äggrunda. Hittar inte denna blomma i mina floror. Kan du hjälpa mig? Jag har foto om du behöver.
Med vänlig hälsning – Lars-Erik Gustavsson, Ljungskile

2020-06-06 @ 12:58:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0