Site Meter

Bland schersmin, paradisbuskar, rosor och fläder på Södermalm

 Åsögatan 213
 

Jag gick på jakt efter blommande schersminer och paradisbuskar i Stockholms innerstad, men de är inte helt lätt att hitta i stadens parker. På Djurgården, i närförorter och förorter, finns det däremot gott om dessa vackra buskar, som där oftast får växa fritt utan någon onödig beskärning. Prydnadsbuskar ska in i det längsta få växa ut fritt för att nå sin fulla skönhet, utan detta eviga putsande som många tror är så viktigt.

 

Jag har jobbat med trädgårdsarbete i 48 år och har under största delen av denna tid känt att just paradisbuskar har dåligt rykte. Att trädgårdsdesigner rynkar på näsan åt denna ljuvliga växt. Ser man någonsin en paradisbuske i en nyanlagd trädgård idag? Kan det möjligen ha att göra med att de saknar doft? De här ´´spretiga´´ buskarna är ju helt ljuvligt vackra nu i juni, med sina ljusrosa klockor. I kolonilotterna kring Årstaviken är de dock vanliga och jag antar att de flesta där planterades på 60-talet då paradisbusken hade sin storhetstid.

 

Att så få doftschersminer finns i innerstaden kan knappast ha att göra med avsaknad av doft. Möjligen finns en nackdel att de kan bli väldigt höga och att de egentligen inte har något vackert växtsätt. Men under blomningen är de fantastiska och det värdet borde tas till vara bättre. De här två buskarna passar väldigt bra tillsammans, då de blommar under samma period. Smultronschersminer är vanligare inne i stan och är såklart lättare att planera in på gårdar och i parker, eftersom de inte blir så höga. Den långa häcken vid Blanchegatan på Gärdet är verkligen en fröjd att besöka under blomningen.

 

Någon nämnde att stora täta buskage inte bör finnas i stadens parker, eftersom det blir en säkerhetsrisk. Tyvärr är det väl så! Det finns alltid ormar i paradiset!

 

Dagens vandring gjorde jag på Södermalm och just nu blommar flädern som är mycket vanlig här på Söders höjder. På Monteliusvägen som ligger i norrläge, var jag något för tidigt ute för att se fläderns fulla blomprakt. De här sent blommande buskarna är verkligen viktiga i staden, efter maj månads stora blomsterprakt. Fläder, schersmin, paradisbuske, buskrosor och trädgårdsprakttry är de vanligaste blommande buskar nu kring midsommartid. När även dessa skönheter blommat klart, blir det väldigt ont om blommande buskar. Då väntar vi in hortensiorna och säga vad man vill om ölandstok, den blommar väldigt länge mitt i sommaren!

 

Jag passerade Slussens enorma arbetsplats och jag vill inte tänka på hur resultatet blir när allt detta blir klart. Det finns nog inte många stockholmare som är för den här ombyggnaden, som kommer att förfula kopplingen mellan Gamla Stan och Södermalm något oerhört. Där hjälpte inte folkets protester, så som de gjorde när planerna på Nobel center på Blasieholmen och Apels låda i Kungsträdgården till slut skrotades. Det verkar även som om den breda cykelbanan utefter Pålsundet, då stora träd som omfamnar kanalen skulle fällas, inte blir av. Eller ärendet ligger på is i varje fall.

 

Nog med gnäll! Jag hade en härlig dag som avslutades inne på Groens malmgård bland rosor och ängar med prästkragar!

 

 
 Långa huset i Groens malmgårdsträdgård
 
I Groens malmgårdsträdgård med rosor och prästkragar! Så underbart vackert!
 
Trappa i Groens malmgård med blommande och doftande schersminer!
 
Anna Lindhagens täppa där planteringarna har fyllts av underbara pioner. Det var fortfarande mycket knopp, så jag måste absolut återvända.
 
Jag tycker mycket om de här enkla pionerna!
 
Högst upp i Anna Lindhagens täppa finns en plantering som är fylld med mestadels prästkragar. Underbart! Mer sånt i parkerna!
 
Vita buskrosor i Cornelisparken
 
 Paradisbuske och schersmin i Stigbergsparken! Underbara kompisar!
 
Fläder på Monteliusvägen
 
 Lilla Skinnarviksgränd
 
 
 
 
 
Paradisbuskar - Rosendalsterrassen på Djurgården!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Christina GM

Så vackert att få se allt detta! Tack för alla fina vyer och blommande buskar!! 🌿😍

2019-06-22 @ 09:31:04
Postat av: Liza Hansson

Åh vilka underbara bilder...jag kan nästan känna doften av schersminen. Det är inte ofta man ser enkla pioner, undrar varför, de är ju så vackra.

2019-06-23 @ 08:22:20
Postat av: Oskar

Vackra bilder. Jag tycker det känns skönt att inte alla gillar beskärningshysterin. Plant Amnesty är bra.

2020-01-29 @ 18:19:20
Postat av: Oskar

Vackra bilder. Jag tycker det känns skönt att inte alla gillar beskärningshysterin. Plant Amnesty är bra.

2020-01-29 @ 18:19:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0