Site Meter

Alliumäng på Gärdet

 
 
4 juni 2019
 
 
I en skogsglänta på Gärdet i Stockholm, finns en liten äng av allium som jag aldrig tidigare sett. Det här är en mycket vacker plats nu i början av juni när de lila bollarna lyser under träden. Efermiddagssolen letade sig lite försiktigt in i gläntan vid mitt besök. Hur dessa blommor kommit hit vet jag inte, men de måste ha funnits här i många år eftersom de spridit sig så här kraftigt.
 
 
Antingen har någon planterat ett antal lökar här, eller så har de spridit sig från gårdarna i närheten via fröer. Eller så har någon tippat lite trädgårdsavfall där några lökar funnits. Om man har dessa vackra Alliumlökar i sin trädgård och vill att de ska sprida sig, så gäller det att ha kvar de utblommade blomställningarna länge, så att fröerna får chans att sprida sig med vinden. Löken sprider sig även med sidolökar! Var uppmärksam när de året efter gror och liknar gräs, så att de inte rensas bort. 
 
 
Hit kommer jag att återvända varje år vid den här tiden!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Så vackra! Har några i min trädgård men tyvärr sprider de sig inte trots att jag sparar fröställningarna tills de är bruna. Tips?

2019-06-07 @ 09:00:53
Postat av: Hasse Wester

Ja som jag skrev så kan det vara svårt att se vad som är nya plantor eftersom de liknar gräs och brukar rensas bort som ogräs. Lycka till i fortsättningen!

2019-06-07 @ 16:59:02
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0