Site Meter

Tropiska växthuset i Uppsala botaniska trädgård

 
 
 
2 januari 2019
 
 
Att skriva om gröna rum i januari är inte lätt. Det är i stort sätt omöjligt, om man inte tar sig in i något växthus, som vi gjorde förra veckan då vi besökte Uppsala. I Stockholm finns Edvard Andersons fantastiska växthus i Bergianska trädgården, som jag besöker ofta, men nu kände jag för att titta in en stund i det tropiska växthuset i Uppsala botaniska trädgård. 
 
Det första som mötte oss när vi kom in i växthuset var en betalapparat. Allt fler platser är idag obemannade, vilket verkligen känns tråkigt. I Edvards växthus i Bergianska finns som tur är ännu en bemannad kassa, kombinerat med ett café.
 
Det var välbehövligt att få se grönska så här mitt i vintern, känna doften av levande växter och vi trivdes gott i dessa gröna vinter rum den här kyliga årets andra dag. En aning okunnigt funderade jag var Victoria-näckrosorna tagit vägen. Senare läste jag detta på Botaniska trädgårdens hemsida:

I Botaniska trädgården sås näckrosfröna i mars och en fröplanta planteras ut i Tropiska växthusets Victoriadamm i april. Bladen är då omkring 15 cm i diameter.

Planteringsbaljan mitt i dammen rymmer nästan en kubikmeter jord. Eftersom jorden är extremt näringsrik, växer plantan oerhört snabbt. Redan i mitten av juni kan dammen fyllas av 8-10 blad. Varje blad kan bli upp till 2 meter i diameter och har en fantastisk flytförmåga. Bladundersidan är täckt av vassa taggar - ett skydd mot växtätande djur.

 

 

Safirbuske
 
Sinningia 'Pancas' 
 
Laelia anceps
 
Dubbelkokosnöten. Lodoicea maldivica.
 
Öronsimbräken
 
 

Kommentarer
Postat av: Liza Hansson

Uppsala botaniska har jag aldrig besökt men den har hamnat på min lista nu.

2019-01-12 @ 08:19:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0