Site Meter

Vecka 49, 2019 - Stockholm i december

 Mariaberget
 
 
Det är kallt och rått i Stockholm i december
Nu när du tagit dig igenom mörkret i november
Se hur hela stan glittrar av ljus, Stockholm i december
(Ulf Lundell 2019)
 
 
 
Duo av Thomas Qvarsebo vid Pustegränd på Söder. Rest 1992.
 
 
 Blommande rosor den 2 december på Norr Mälarstrand
 
 

2 december – måndag

 

Stadsvandringar på vintern skiljer sig en hel del från vandringar i övriga årstider. Nu lyssnar jag inte på fåglar, utan på ljudbok eller musik när jag går. Tar väldigt sällan upp kameran för att fota något vackert eller intressant. Det mesta är grått och tråkigt, om det inte kommer snö som lyser upp i mörkret, som det faktiskt gjort nu! Idag travande jag runt Riddarfjärden med klassisk musik i lurarna och som läget är just nu, så var de drygt 13 000 stegen ganska ok tycker jag.  Gamla Stans tunnelbanestation blev start och mål på dagens vandring.

 

Marken var frusen med ett tunt lager snö, nästan vindstilla och den lågt gående solen sken över vår centrala fjärd mellan Södermalm och Kungsholmen. Uppe på Västerbron gick en kvinna rakt in i mig, inte bländad av solen utan djupt försjunken i sin mobiltelefon.

 

På Norr Mälarstrand, nästan framme vid stadshuset, såg jag plötsligt lysande röda rosor som blommade invid en gul vägg och trädgårdshjärtat började bulta igen. Fram med kameran och tänk att jag fick stadshuset som bakgrund! Som om någon placerat rosorna där mitt i vintern för min skull, för att jag inte ska tappa hoppet. Kaffe och en fantastisk räkmacka för 90 kronor tillsammans på PJ-Cafét Portiken mittemot Stadshuset, innan jag färdigställde min vandring runt Riddarfjärden och tog tunnelbanan från Gamla Stan hem till Bromma igen.

 

Nu har Ulf Lundells Vardagar 2 släppts som ljudbok, som han själv har läst in. Självklart läste jag boken när den kom ut i maj och nu lyssnade jag långt in i natten!

 

 

3 december – tisdag

 

Himlen brann över Kungsholmen när jag yrvaken lämnade sovrummet och klev in i vardagsrummet. Minus 4 grader och det tunna snötäcket ligger kvar. Tyvärr ska det bli varmare senare i veckan och vi återgår då till den grå-svart-bruna skalan igen.

 
 
 Jag tittade in i vackra Klara kyrka som började byggas på 1500-talet, ligger inklämt bland nyare hopplöst fula byggnader i city. Redan på 1280-talet fanns här S:t Clara klosterkyrka. 
 
Klara kyrka är bas för ett omfattande hjälparbete bland behövande i Stockholms city. Det handlar om att ge mat och kläder till hemlösa, missbrukare och flyktingar, att stödja prostituerade, stressade och sjuka med samtal och bön, och att besöka fängelser. Det ordnas även ett soppkök på kyrkogården några gångar i veckan. (Wikipedia)
 
 
 Nationalmuseum
 
(null)
 En naken Järnpojke. Se när pojken är klädd i olika kläder här!
 
(null)
 I Munkbrohallen i Gamla Stan finns dessa underbara korgar. Så här såg alla kundkorgar ut förr. Vet inte när plastkorgarna tog över.
 
 

5 december – torsdag

 

Igår planterades sju träd på Centralplan framför Centralen i projektet nya Vasagatan, där sammanlagt 67 nya träd kommer på plats när allt är klart nästa år. Majoriteten av de nya träden är Zelkova serrata ’Green Vase´ som är vasformade och får en vacker höstfärg, men det blir även fyra andra olika träd som får en bredare krona. Det är Berlineral - Alnus x spaethii, Rödask – Fraxiunus pensylvanica ’Summit’, Silverlind – Tilia tomentosa och Svart valnöt – Juglans nigra.

 

Jag besökte Centralplan idag och såg att de planterat 2 Silverlindar, 1 Rödask, 1Berlineral, 1 Svart Valnöt och 2 Zelkova. Det här blir nog väldigt fint när träden växt till sig och jag är speciellt förtjust i valnötsträdet och Zelkovan. Självklart kommer jag att följa det här arbetet under nästa år.

 

Och så var det äntligen dags att besöka nyrenoverade Nationalmuseum, som verkligen har en mäktig och vacker interiör. Konsten här kanske inte direkt tilltalar mig, men det är intressant att följa olika tidsepoker med både svensk och utländsk konst. Lokalerna är helt fantastiska efter renoveringen, men jag saknar gamla restaurang Atrium med känslan att sitta utomhus på ett torg, här är det nu en skulpturgård. Den nya restaurangen brydde jag mig inte om idag.

 

Innan jag åkte hem gick jag en stund i Gamla Stan, tittade till Järnpojken som märkligt nog inte var klädd…alls. Korsade julmarknaden som fyllde hela Stortorget och målet var att ta en kopp kaffe nere i 1300-talsvalven på Café Sten Sture mittemot Storkyrkan. Men det var stängt och det ser ut som om lokalerna renoveras. Välbehövligt faktiskt och jag hoppas att det även efter renoveringen blir ett enkelt café, men det är väl att önska för mycket. Tror mer på en exklusiv krog. Jag drack i stället mitt kaffe på det lilla ´´gulliga´´ Café Sven Vintappare. Ett litet stillsamt café som ligger på den lika stillsamma gränden Sven Vintappares gränd, avskilt från allt vad julstress heter.

 

 

Det är bara några veckor kvar nu på 2010-talet och snart kan vi skriva 2020. Men hur säger vi det?

Jag har följt medias sätt att säga årtalet när vi bytte millenium för snart 20 år sedan. Jag säger alltså tjugohundranitton, inte tvåtusennitton som de flesta säger. Som jämförelse säger jag inte ett-tusenniohundrafemtiofyra om mitt födelseår, utan nittonhundrafemtiofyra. Men 2020 måste vi väl uttala tjugotjugo? Eller?

 

 

 

6 december – fredag

 

 

Jag fick ett mail från AJ Landskap som tar fram trädplaner åt Stockholms stad i olika parker och trädgårdar. De har inventerat träd i Tegnérlunden, Stureparken, Grubbensparken och jobbar nu även med Centralbadets trädgård och Gustav Adolfsparken. De vill använda några av mina bilder och undrade även om jag kunde kontrolläsa texten som handlar om Centralbadets trädgård, eftersom jag både jobbat där en gång i tiden och skrivit mycket om platsen som jag besöker väldigt ofta. AJ Landskap har verkligen gjort ett gediget arbete med inventering och förslag till träd som skulle kunna användas när äldre träd gjort sitt. Trädplaner för andra parker står på tur och jag bara älskar sånt här!!!

 

Bästa kompisen Lexus var på övernattningsbesök i Brommanästet eftersom mamma skulle på kalas med jobbarkompisar.

 

På radio spelas ofta Uffes ´´Stockholm i december´´ och jag tycker att den är mycket fin. Det känns som om han på något vis saknar sin hemstad och i hans böcker får man en känsla att han är på väg att flytta från sitt älskade Österlen. Det vore fint om att han hittar någon bra bostad i Stockholmsområdet. Jag vill ju gärna möta honom på mina vandringar i huvudstaden och bara nicka lite diskret som hälsning.

 

 

 

7 december – lördag

 

Jobbar med bloggens Årskrönika!

 

 

8 december – söndag

 

Röd himmel över Ulvsundasjön och in mot stan på morgonen, men jag fick inte till någon bra bild.

Kom att tänka på ett utdrag ur Ulf Lundells bok ´´Allt är i rörelse´´.

 

Folk tycktes plåta vad fan som helst bara dom fick stoppa ögonblicket. Ögonblicken behöver inte frysas längre. Jag kände intensivt att jag måste lämna just ögonblicken ifred.

 

Veckan avslutades med en mycket trevlig fikastund tillsammans med Per och Catherine ute på Udden. Det var länge sedan vi sågs och vi hade mycket att prata om. Vi får fortsätta nästa gång vi ses.

Och din saffranskaka var fantastiskt god Cecilia!!!

 
 
 

Kommentarer
Postat av: Kerstin

Bra kämpat med promenaderna i vinterkylan .
Alltid roligt följa med på dina flaneringar på stadens gator . Ha en fin andra advent .

2019-12-08 @ 17:06:56
Postat av: Hasse Wester

Tack för att du hänger med Kerstin! Ha en fin andra advent du också!

2019-12-08 @ 17:09:50
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ove & Christina

Bra jobbat i dessa de mörkaste veckor! Så intressant om de nya träden som planteras! Verkar bli mycket fint! Gillar de olika skulpturerna! Konsten blir en bra ersättare för ’gröna rum’ så här års! Håll ut! Snart blir det ljusare! Lexus 🧡 hann du också med! Tack för tips och foton! 🌟🌾

2019-12-08 @ 19:52:29
Postat av: Hasse Wester

Ja nu blir det snart ljusare igen. Vintersolståndet är årets största högtid!

2019-12-08 @ 20:17:21
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Liza Hansson

Tur att din blogg finns när det är så trist överallt. Jag saknar ljuset och önskar mig ett torrare väder. Så spännande med alla nya träd, ska bli kul att se dem via din kamera. Bra jobbat med 13000 steg.

2019-12-08 @ 21:39:10
Postat av: Hasse Wester

Ja visst är det kul med träden Liza, och självklart kommer jag att fotografera dem nästa sommar!

2019-12-08 @ 21:59:38
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0