Site Meter

Vårblommor i Stockholm vs. Uppsala

Lejonslätten på Djurgården. Charles Fribergs ryttarstaty i brons över Karl XV från 1909.
 
Lejonslätten på Djurgården
 
 
Jag såg en bild på Instagram från Rektorsparken i Uppsala, där marken var täckt av scilla och gångarna slingrade sig fram i det blå blomsterhavet. Jag blev lite nyfiken på hur våren ser ut i Uppsala och bestämde mig för en liten utflykt och tog pendeln till lärdomens stad. Från stationen vandrade jag bort till Rektorsparken denna soliga underbara aprildag. Tyvärr var ljusförhållandet inte det bästa för att fota scillamattor. Inte ett moln på himlen och den starka aprilsolen lyste intensivt över Uppsala och jag har verkligen svårt att ta bra bilder i detta starka ljus. Hur som helst var trädgården mycket vacker med de böljande gångarna i scillahavet.
 
Nu ville jag se mer av Uppsalas vårblomster och gick bort till botaniska trädgården. Vandrade Gösta Knutssons promenad genom Carolinaparken utan att hitta några scillamattor och i botaniska såg jag inte heller några större ytor av scilla, hur jag än letade. I Uppsala botaniska trädgård finns annars mängder av spännande växter att beundra senare under våren och på sommaren, men den här dagen var det ont om intressanta växter att fotografera, så jag gick vidare bort till stadsparken. Där borde det väl finnas vårblommor i mängder på gräsmattorna, men icke, det var lika tomt där som i botaniska och jag blev mycket förvånad att Uppsala inte satsat mer på vårblommor i parkerna. 
 
I Stockholm finns mängder av vårblommor som scilla, porslinshyacint och krokus i de flesta parker, trädgårdar och till och med på kyrkogårdar. Jag har under många år fotat vårblommor i Stockholm och fortsätter varje vår som om det var första gången. Både Stockholms stad och Djurgårdsförvaltningen fyller på med nya vårlökar varje höst och jag är både glad och stolt att vår stad blir vackrare för varje år som går.
 
I det här blogginlägget är det porslinshyacinten som har huvudrollen! Se gärna mitt äldre blogginlägg om scilla i Stockholm här!
 
 
 
 Porslinshyacint på Djurgården
 
Tegnérlunden porslinshyacint
 
 Adolf Fredriks kyrkogård
 
Vid Rosendals slott planterar Djurgårdsförvalningens trädgårdsmästare Cecilia och Heidi underbara penséer!
 
 
 
Rektorsträdgården i Uppsala
 
 

Kommentarer
Postat av: Angelica Wåhlin

Så fint!

2019-04-18 @ 10:47:51
URL: http://angelicawahlin.se/
Postat av: Hansson

Det är så vackert! Så bra för själen.

2019-04-19 @ 08:08:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0