Site Meter

Ekebyhovs slottspark

 
 
 
18 oktober 2018
 
 
Ekebyhovs slott är en slottsliknande herrgård och tidigare säteri vid Björkuddsvägen 107 i Ekerö kommun i Stockholms län. Dagens huvudbyggnad i karolinsk stil uppfördes i slutet av 1600-talet för Carl Gustav Wrangel och fullbordades vid början av 1700-talet av dåvarande ägaren, friherre Erik Lovisin. Egendomen, som omfattar en areal om 375 hektar, har sedan gått genom olika släkter. Herrgården bevarar idag flera värdefulla interiörer med inredningsdetaljer från fyra århundraden och är möjligen Sveriges och Europas största bevarade träslott. Anläggningen ägs sedan 1980 av Ekerö kommun och används under veckodagarna för kurser och konferenser och på helger för bröllop, middagar och fester. (Wikipedia)

 

Jag besökte Ekebyhovs slottspark dem 18 oktober 2018 och vandrade i den fantastiska bokskogen som just då glänste som guld. Det lär vara Europas nordligaste självföryngrande bokskog. Givetvis besökte jag även den cirka 500-600 år gamla Ekebyhovseken som ligger lite söder om slottet. Eken är den näst grövsta i Stockholms län med sina 1035 cm i omkrets, mätt i brösthöjd. Grövst är Nynäsgårdseken med 1055 cm i omkrets. Äppelgenbanken just intill slottet är mycket spännande och jag upptäckte även en syrengång, eller en liten allé av gamla syrenbuskar, som jag bara måste se i blom nästa år.
Nästa vår och försommar kommer jag att återvända hit och skriva mer om parken. Tar lite hjälp av Wikipedia igen så länge:
 

Slottsparken utvecklades sedan 1600-talet och bevarar idag gestaltning och träd från olika decennier. Den har sin strikta form efter en fransk barockträdgård. På 1700-talet tillkom en engelsk park med slingrande vägar och vattendrag. Solitära träd planterades på 1800-talet och flera hundra inhemska träd- och buskarter tillkom kring sekelskiftet 1900. Ekebyhovs kända bokskog har moderträd från tidigt 1800-tal och är troligen Sveriges och Europas nordligaste självförnyande bokskog.

Redan på 1600-talet fanns ett stort antal fruktträd vid Ekebyhof. Verksamheten utvecklades sedan dess och i början av 1900-talet var fruktproduktionen omfattande. Antalet fruktträd i plantskolan uppgick till över 60 000 plantor, men man odlade även grönsaker i stora växthus. Till handelsträdgården uppfördes växthus och vattentorn. Plantskolan fick även internationell gott rykte. Plantskoleverksamheten lades ned i början av 1960-talet. 

Trädgårdsgrindar i smide finns i nordöstra delen av trädgården. De uppsattes omkring 1898-1900 och härrör från det 1862 rivna Hornska gravkoret i Jacobs kyrka i Stockholm. Wikipedia)

 

Alla bilder är tagna 18 oktober 2018

 

 

 
 
Gamla hästkastanjer
 
Syengången
 
 Ekebyhovseken som lär vara 500-600 år gammal. Omkrets 1035 cm i brösthöjd.
 

Kommentarer
Postat av: Liza Hansson

Det är så vackert vid Ekebyhov. Eftersom jag bor i Alby så tar vi färjan över till Ekerö då och då, ofta besöker vi Ekebyhov men också många andra vacrka ställen på öarna. Finns många naturreservat som är perfekta för en hundpromenad.

2018-10-31 @ 07:23:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0