Site Meter

Gotland i syrenerna tid

Burs kyrka
 
 
 

25 maj - fredag

 

Innan vi ställde oss i bilkön till båten, rastade vi Lexus längs en liten vacker sjö i Nynäshamn. På Gotlandsbåten hade vi beställt plats i hundsalongen och jag väntade mig en stökig resa med skälliga och bråkiga hundar. Men tvärtom skötte sig Lexus och alla andra hundar sig riktigt bra under den tre och en halv timmes långa resan.

 

Så körde vi äntligen iland på underbara Gotland, ön som jag besökt så många gånger sedan jag var liten. Cecilia har en bra deal med hennes kompis och Messis matte, som går ut på att Cecilia tar hand om Messi någon gång och får då låna den fina lägenheten i Visby, som ligger en liten bit från domkyrkan innanför murarna.

 

Visby visade sig från sin allra bästa sida, med sol och högsommarvärme och när vi installerat oss i lägenheten gick vi direkt till den vackra botaniska trädgården vid havet. Trädgården som omfamnas av stora vackra och spännande träd, är en av mina favoritträdgårdar i Sverige. Jag hade en önskan att tulpanträden skulle blomma borta vid lusthuset, men tyvärr fick jag inte se blomningen nu heller, det var nog lite för tidigt, Den trädgårdsupplevelsen har jag kvar. Inte heller det stora kejsarträdet blommade mer än några enstaka blommar. Men det var annat fint som blommade, som den enormt stora mannaasken, den kaukasiska pimpernöten och äntligen fick jag se det gamla liggande stenkyrke-äppelträdet blomma. Någon tidig ros hade börjat blomma i rekordvärmen och bland markfloran hittade vi den vackra pärlemorfjärvan.

 

Platanerna, kejsarträdet och flikboken var lika mäktiga som jag minns dem, ja den här trädgården är verkligen att en plats att längta till, under alla årstider.

 

På kvällen gick vi ner till havet för att se solen gå ner, så som man ofta gör här i Visby, på öns västra sida. Magiskt vackert sänkte sig det glödande klotet i havet, sjöfåglarna rörde sig nästan försiktigt längs stranden och vi tyckte att vi hade det ganska bra...

 

 
Vad säger man? Blåregn, gullregn, syrener i Visby!!! 
 
 
 

26 maj - lördag

 

Lexus och jag gick ner till botaniska trädgården igen på morgonen och ut genom kärleksporten för att komma till havet som låg stilla även idag. Vi gick inåt staden, förbi Almedalen, upp till Strandgatan för att sedan passera huset på Lybska gränd där jag ´´förr i tiden´´ brukade bo när jag besökte Visby. När vi gick förbi domkyrkan blev klockan åtta och det vackra klockspelet startade. Nu var det dags för stadens befolkning vakna! Hemma i lägenheten åt vi frukost innan vi åkte tvärs över ön till Ljugarn.

 

På vägen dit upptäckte vi att Gotland fullständigt dränktes av syrenblomning just nu. Runt torp och gårdar växte enorma syrenhäckar och buskage i skiftande färger och det var så galet vackert att jag hade svårt att koncentrera mig på körningen. Det blev några stopp efter vägen för att försöka fånga något av det vackra på bild. På vissa gårdar trängde sig syrenerna ända fram till de gamla husen och jag tror inte att föryngringsbeskärning eller putsning av buskarna var högsta prioritet i trädgårdsskötseln här ute på landsbygden. Tack och lov! Syrenerna kändes nästan som heliga, något som inte fick störas. De såg ut att få växa precis som de ville och med den friheten skapa denna fantastiska försommarprakt. Eller så är Gotlands husägare bara lata vad gäller trädgårdsskötsel. Tack och lov för det också i så fall. Jag fullständigt älskar vildvuxna trädgårdarna.

 

Efter flera veckor med hög värme och klarblå himmel, blev det idag mulet och något svalare. Ett märkligt ljus trängde sig igenom de tunna molnen och det blev perfekt när vi skulle fotografera syrener! På Ljugarns strand fanns spår av enorma mängder fältsippor som hade blommat över och jag kan bara tänka mig hur vackert det varit här för några veckor sedan. Vi fotade blåeld och oxtunga som just slagit ut och gladdes även år Rosa rugosa som börjat blomma med sina stora blommor i sanden. Jag vet att växten är ett problem längs många stränder, främst på Västkusten, men det orkade jag inte fundera på nu.

 

Vårt mål idag var att besöka Cecilias vänner i Hemse, men innan dess skulle vi leta rätt på en liten plantskola där det såldes billiga perenner. Tessans trädgård låg på adressen Rone Tomte 869. Bara att låta GPS:en ta oss dit. I en vägkorsning såg vi en tomt där syrenerna var extra vackra och som fullständigt bäddade in det gamla huset och vi stannade bilen invid vägen. När jag gick ur bilen med min kamera, stannade plötsligt en bil och jag hörde någon ropa från det nedvevade fönstret - här kan du inte stå! Jag gick mot bilen och såg då att det var lantbrevbäraren som körde ut post på Mörkö, där Engsholms slott ligger, min gamla arbetsplats. Jag visste att han hade ett hus på Gotland, men att jag skulle stöta på honom just här, var knappast något som jag räknat med. Det visade sig att han bodde just intill och hade varit ute och fotograferat fåglar. Han gick i pension samtidigt som jag och ser även han ut att trivas utmärkt i friheten. Ett märkligt möte i en vägkorsning långt ute i Gotlands landsbygd.

 

Vi kom fram till plantskolan som låg på en gammal gård med lador, hästar och skällande hundar. Ingen verkade vara hemma, men på skyltar uppmanades man att handla och sedan swisha vad det kostade. Knappast något som skulle fungera hemma i Stockholm. Cecilia hittade en del perenner och jag blev nyfiken på den där prickklockan med sortnamnet 'Sarastro'

 

Jag hade hört att Cecilias vänner skulle bo en nedlagd skola från 1903, strax utanför Hemse och nu fick jag se platsen som låg vackert just intill Rone kyrka, som lär ha ett av Gotlands högsta kyrktorn. Den gamla skolbyggnaden var vacker och skylten ´´Folkskola´´ har tack och lov fått bli kvar. Skolan lades ner för tio år sedan och de köpte fastigheten strax efter. A och J bor på övervåningen som var fint renoverad och alla skolsalar mm. på nedervåningen står tomma, än så länge. Paret driver även ett vandrarhem med fem rum i två byggnader intill. Vi fikade i det enormt stora köket, i huset som har en bostadsytan på cirka 700 kvadratmeter!!! Den parkliknande tomen var enorm och jag förstår nog inte riktig hur det unga paret ska hinna med allt detta. Men som sagt, dom är unga och jag är en pensionär, så vi tänker nog lite olika. Det var ett trevligt möte och jag har idag sett platser på Gotland där jag tidigare aldrig varit. Läs gärna mer om A och J:s skola här"

 

Hemma i Visby blev det pizza från Isola Bella!

 

Sen vandring med Lexus bland ruinerna och koltrastarnas sång ljöd över hela gamla Visby.. En hane satt högst uppe på en ruin och sin vemodiga och vackra sång. Ingen annan människa syntes till i våra kvarter.

 

 

Norra Kyrkogatan där vi bodde!
 
 Visby domkyrka
 
Lickershamn
 
 Lickersham och Gotlands högsta rauk, Jungfrun.
 
Hallshuk
 
 Syrener vid Hall
 
 

27 maj - söndag

 

Vi åkte norrut på 149:an. Här ligger hus och gårdar glesare, men även här hade tomterna smyckat med mängder av syrener. Just innan Lickershamn ligger ett raukområde som nu var omgivet av blommande syrener och den kombinationen hade jag aldrig tidigare fotograferat. Vi gick en stund längs den steniga stranden och såg bort mot Gotlands högsta rauk, den 27 meter höga Jungfrun.

 

Alla har väl sina favoritplatser här på ön och en av mina är Hallshuk med sin höga klint där fyrplatsen ligger. Nedanför finns fiskehamnen och jag minns första gången som jag besökte platsen, när havet låg helt stilla och en fiskebåt anlände sakta till den skyddade hamnen. Magiskt vackert var det då och vackert även idag när vågorna rullade in mot stenstranden.

 

Vårt tredje stopp idag blev vid Villa Muramaris. Platsen som jag besökt så många gånger och nu ville jag visa Cecilia den magiska och historiska trädgården för att se om det stora blåregnet blommade. Byggnaden brann ner den 18 januari 2013 men har nu byggts upp igen, men det är nog inte riktigt klart ännu. Villa Muramaris som ligger 5 km norr om Visby, uppfördes mellan åren 1915-17 av makarna Ellen och Johnny Roosval. Ellen, född Hallwyl kom från en av Sveriges då rikaste släkter och orsakade skandal då hon skiljde sig för att kunna gifta om sig med Johnny som var en man av folket, senare blev han Sveriges första professor i konsthistoria. Muramaris ägs sedan 1995 av familjen Amér.

 

Det händer något med mig varje gång som jag kliver in i den här trädgården. En märklig stillhet råder här och trots att jag skulle vilja se en ordentlig uppryckning av trädgården, så är den fortfarande så vacker i sitt förfall. Den klotformade buxbomen och de låga

 

ligusterhäckarna hade ännu inte fått årets beskärning och den här gången växte gräset högre än under mina tidigare besök, men en stor lycka var att blåregnet mot sydfasaden var i full blom.

 

 

28 maj - måndag

 

Resdag. Högtrycket ligger kvar och det var tropiskt varmt i medeltidsgränderna. Det blev en sista vandring i Visby och innan vi körde ner till båt-terminalen satt vi en stund på Södra hällarna och fikade. Något som vi uppmärksammat under vår vistelse på Gotland är att Lexus inte har haft en enda fästing på sig. Hemma på Djurgården plockar vi fästingar hela tiden på honom. Finaste kärlekshunden Lexus har för övrigt varit helt fantastisk att ha med på den här resan. 

 

Vi lämnade Gotland med fina minnen med oss hem. Öns syrener tillsammans med blommande gullregn skapade ett blomsterparadis här ute på ön i Östersjön. Stort tack Lena för att vi fick låna din fina lägenhet ännu en gång. Boendet invid domkyrkan innanför murarna är helt perfekt. Nu återvänder vi till ett sommarhett Stockholm!

 

  

Älskade Muramaris
 
Lexus, årets strandpojke!
 
 Den första blåelden 
 
Den gamla skolan i Rone från 1903, som lades ner 2008.
 
I botaniska trädgården hittade vi den vackra Pärlemorjärvan - Merténsia virginica
 
Lexus besöker det gamla Stenkyrke äppelträdet i botaniska trädgården
 
Kaukasisk pimpernöt - Staphyléa colchica
 
Vi njöt av den fantastiska solnedgången!
 
Mina fina i en puss vid dagens slut!
 
 Dags att åka hem till Djurgården igen! Du har varit helt fantastisk att ha med som resekompis kära Lexus! 

Kommentarer
Postat av: Per

Wow, hisnande vackert!!

2018-05-29 @ 12:17:34
URL: http://whatgoodami.blogspot.com
Postat av: Hasse Wester

Ja ön var galet vacker nu som alltid. Hög tid att besöka Gotland Per!

2018-05-29 @ 12:25:34
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Britt

Tack för en fantastiskt fin resa till Gotland som även jag fick framför datorn.
Vackrare natur än vid denna tiden finns inte.
Fördelen med att åka vid denna tiden är att det inte är fullt av folk.
Alla stora förvuxna syrener precis överallt liknar Öland.
Och där blommade orkidéerna också samtidigt.
För min del var det tur att maken körde bilen annars hade vi hamnat i diket.
Bilden med Cecilia o Lexus i solnedgången är en perfekt förstoringsbild.
Ha de gott
(ska tänka på dig när Tulpanträdet blommar här
i stan)

2018-05-29 @ 15:25:14
Postat av: Vendela

Härligt att få följa med och ta del av allt det vackra ! Har aldrig varit på Gotland, men kanske blir det av när jag är en PJ....

2018-05-29 @ 16:21:08
Postat av: Christina Gm

Vilken fin resa! Visby, Botan 💕!! - Ljugarn - Burs - Rone och så Hallshuk!! 😮 Wow! Underbart vackra bilder! Kul att se Muramaris igen! Hoppas stället återfår sin forna skönhet!
Tack för den resan! Lexus gjorde det så bra! Men så länge matte o ’husse’ är med så är allt bra! Rentav spännande! 💕

2018-05-29 @ 16:55:24
Postat av: Hasse Wester

Jag har varit på Öland under den här tiden också Britt så jag vet vad du menar och skönt var det att det inte var så mycket folk. Visst är Cecilia och Lexus fina i solnedgången! Meddela gärna när tulpanträdet blommar!

2018-05-29 @ 17:16:11
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Ja men vad bra, då har du något att se fram emot Vendela!

2018-05-29 @ 17:16:52
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Ja det var en underbar liten resa Christina och du har nog rätt, Lexus är nöjd bara han får vara med oss!

2018-05-29 @ 17:18:05
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0