Site Meter

Boken - Vårt gröna Stockholm

 
En ny bok om Stockholms parker och trädgårdar har idag släppts under högtidliga former på Strömparterren, som är Stockholms första allmänna park och anlades på 1830-talet. Boken heter Vårt gröna Stockholm och det bjöds på bubbel, en god kaka och körsång under ett av mina favoritträd i Stockholm. Den fantastiska hästkastanjen som står här majestätiskt på parterren nedanför Stockholms slott. Det började regna en aning, så kompis Per och jag blev inte kvar till slutet. 
 
Så här beskrivs boken:
 
Vad vore Stockholm utan alla sina grönområden, parker, friluftsområden, lekparker och milsvida strandpromenader? 
 
I Vårt gröna Stockholm berättar Bengt Edlund hur stadsträdgårdsmästare och medarbetare berikat och inspirerat staden till stora satsningar för ett hälsosammare klimat, rikare friluftsliv och nöjen.
 
Stadsdel för stadsdel beskrivs stadens gröna oaser med tips om var man kan vandra eller bara avnjuta utsikten, sol och bad.
 
Boken presenterar också hur parker och grönområden planerats och utvecklats från 1600-talet fram till våra dagar.
 
 
Boken är ett omfattande verk på 382 sidor och är inte på något sätt en bild-inspirations-bok, utan här finns tack och lov massor av spännande och intressant text. Vid signeringen av boken samtalade jag en stund med författaren Bengt Edlund, född 1927 och verksam inom stads- och parkplanering i hela sitt yrkesliv. Han kände igen mig och berättade att han i sin bok nämner mig och min bok Stockholms gröna rum, på flera ställen. Vilken ära, tänker jag!
 
Jag kommer genast att kasta mig över den här boken och tror att jag kommer att älska den!
 
Uppdatering 14 juni! Nu har jag läst några kapitel och jag tycker att det är ren ljuvlig läsning! Just den boken som jag saknade.
 
 
 
Två Stockholmsträdgårdsbokförfattare samtalar.
 
 

Kommentarer
Postat av: kerstin spira

En vacker plats att presentera boken på .
Roligt för dig att författare nämner dig .
Boken kommer absolut att inköpas snarast då jag är mycket intresserad av Sthlms historia .Parker förr
var ett nytt ämne verkligen .

2018-06-14 @ 01:51:38
Postat av: Hasse Wester

Jag har redan börjat läst den och den är mycket intressant hittills.

2018-06-14 @ 07:59:21
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Kai Virihaur

Har följt din mycket intressanta blogg i många år nu -- fast nästan aldrig kommenterat den tror jag. På tal om 6:e juni, så har vi vanligen brukat ta vårt land för givet och därför inte brytt oss så mycket om att fira nationaldagar och sådant. I ex-vis Norge däremot har man ju ockupationen under 2:a världskriget i färskt minne. Som Sverige nu håller på att utvecklas kan vi tyvärr inte längre känna oss trygga i att vårt samhälle ska förbli den plats vi vant oss vid. Det har ex-vis uppstått parallella samhällen på sina håll där svenskarna hamnat i minoritet och där barn kan bli trakasserade i skolan för att de följer våra svenska normer. Detta är inte bra. Dogmen om 'mångkultur' som röstades fram 1975 under den dåvarande vänsterradikala eran har visat sig vara ett ödesdigert misstag, som leder till oöverskådliga negativa följder. Detta apropå nationaldagen.

2018-06-14 @ 18:32:00
URL: http://odla-nu.blogspot.se/
Postat av: Janicke

Kul med boken! Ska beställa den på vårt bibliotek efter sommaren.
Måtte den fina kastanjen på parterren få stå länge än! Jag brukade beundra den när jag gick på Operan. I pauserna satt jag ofta i första radens fönstersmyg och försökte göra kastanjen rättvisa med min kamera. Det lyckades aldrig.

2018-06-14 @ 19:52:33
URL: http://https://janicke365.blogspot.se/
Postat av: Hasse Wester

Roligt att du följer bloggen Kai. Jag tror att jag kommer att även i fortsättningen kommer att fira 6 juni som dagen då Cecilia och jag träffades.

2018-06-14 @ 19:59:16
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Ja en väldigt bra och viktig bok är det Janicke. Jag tycker nog att jag fångat Strömparterrens hästkastanj i blom några gånger.

2018-06-14 @ 20:00:57
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Christina GM

Gillade verkligen din syn om att inte vara nationalistisk! Världsmedborgare kommer man nog längre med!!! 😊👍🌿

2018-06-24 @ 18:06:20
Postat av: Hasse Wester

Då är vi överens Christina!

2018-06-24 @ 18:32:34
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0