Site Meter

Vecka 28, 2018 - Lexus och jag är gräsänklingar!

Lässtund
 
Kväll på altanen!
 
Natt på Blockhusudden!
 
 
 

9 juli – måndag

 

Jag befinner mig hemma i Brommanästet några dagar och har idag skrivit om Italienresan och redigerat bilder till några blogginlägg.

 

Ganska ofta vandrar jag runt Kungsholmen, eftersom det är min närmaste innerstads-ö, det är bara att kliva över Tranebergsbron för att börja rundvandringen. Den här gången valde jag att kvällsvandra runt ön. Under mina dagsvandringar brukar det vara ganska glest med folk längs strandpromenaden, men ikväll var det en strid ström av kvällsvandrare. Hornsbergs strands bryggor var fyllda av folk och likaså vid alla restauranger och caféer som under de senaste åren etablerat sig här vid det nya bostadsområdets strandgata.

 

I vanliga fall trivs jag bäst när det är lite folk omkring mig under mina vandringar, men ikväll det var ganska trevligt att se stockholmare och turister ute i den här vackra sommarkvällen. Det blev knappt någon fotografering alls, vilket på sätt och vis var skönt. Allt som jag upplever behöver ju inte sparas på fotografier och lite fototrött har jag väl rätt att bli emellanåt. Några få bilder tog jag trots allt. De flesta bilder i det här blogginlägget är tagna med mobilkameran, vilket inte var tanken, med det blev så!

 

Vid Hornsbergs strandpark solade folk på filtar och i solstolar, trots att klockan var halv åtta och det var en riktigt skön stämning här på Kungsholmens västra strand. Den svåra torkan gör att växtligheten ser ut att kämpa för att behålla sin grönska och vilda örter har svårt att blomma i den brända marken. Ett litet bestånd av rallarros, eller mjölkört som den också heter, växte dock på kajen nedanför Sankt Eriksbron och några tuffa röllekor blommade i gatstenen. Jag hörde just att röllikans blad är bra att gnugga på myggbett. Det ska tydligen genast sluta klia. 

 

Borta vid Stadshuset finns Café Eldkvarn som ligger just vid kajen, där satte jag mig i en solstol med en mjukglass och såg båtar av alla slag passera ute på Riddarfjärden när solen var på väg ner borta i väster. Snart blir kvällarna mörka igen och även om jag brukar säga att det är skönt med ljumma, mörka augustikvällar, när man kan sitta ute långt in på natten med tända stearinljus, så får jag nästan lite panik över att de ljusa sommarkvällarna och nätterna snart är över för i år.

 

Längs hela Norr Mälarstrand kvällsvandrade folk och när två luftballonger plötsligt dök upp över Riddarfjärden, riktades väldigt många mobilkameror mot de ljudlösa farkosterna, som med bra fart gled fram mot Västerbron. Sista delen av min vandring klättrade jag i Fredhälls krävande klippor och även där satt folk och njöt av den ljusa sommarkvällen.

 

Jag startade min vandring klockan 19 hemifrån Traneberg och klockan var nästan 22 när jag klev in i Brommanästet igen. Det blev en mycket skön vandring som förhoppningsvis skulle få mig att sova bättre än jag gjort den senaste tiden. Kvällsvandringar kanske ska bli något nytt för mig nu framöver.

 

  

 Min Brommabalkong
 
 Lycka är att se en öppen träbåt med tändkulemotor, som här i Klara sjö.
 
Västerbron
 
 Fredhällsklipporna
 

 

10 juli - tisdag

 

 

En stilla morgon. Frukost på en solig balkong. Vilat. Läst. Skrivit.

 

Jag tog tvärbanan till Liljeholmen, därifrån tunnelbana till Hornstull. Vandrade genom badplatsen med solande människor i Tanto och tänkte att Söders egen playa blivit riktigt fin. Längs hela Årstaviken solade och badade folk i värmen. Jag hade tänkt klättra runt bland kolonilotterna i den branta slänten för att fotografera växter, men i hettan orkade jag inte, utan gick bort till strandrestaurangen Skrovet i stället och tog en öl. Så kan det gå...

 

 

11 juli – onsdag

 

Cecilia, Lexus och jag åkte till Vaxholm för att äta lunch på Hembygdsföreningens café. Detta härliga ställe vid hamnen. Gott var det!

 

Det är fortsatt varmt och torrt och inget regn i sikte.

 

 
 
 En välkomnande entré i Vaxholm.
 
 Hembygdsföreingens café
 
 Torget i Vaxholm
 
 
 
12 juli - torsdag
 
Cecilia tog sina tonårsbarn och drog till Småland för att hälsa på vänner. Lexus och jag blir själva på udden i fyra dagar. Gräsänklingar! Det ska nog gå bra, vi är ju bästa kompisar och i morgon kommer min dotter på besök. Efter en klar och varm morgon drog en del moln in över Blockhusudden och vi tyckte båda två att det var riktigt skönt. Jag läste och min fina vackra vän Lexus sov intill. Nedanför tomten sköljde vågorna upp mot stranden. Ständigt dessa vaggande vågor! 
 
 
Visst går tankarna ibland till min ersättare i Engsholms slottspark, till nya slottsträdgårdsmästaren Bruno, som fick ett första år i parken med extremtorka. Jag vet faktiskt inte hur det går för honom, men jag är övertygad att han tar hand om ´´min´´ gamla park på bästa sätt. Han lär få vattna en hel del denna sommar, på ön där det brukar bli bevattningsförbud under torra somrar. Han slipper i varje fall rensa så mycket ogräs i torkan. Klippa gräs behöver han heller inte tänka på. Ett av de jobb som tog mest tid i anspråk under min arbetstid, var att bekämpa ogräs på grus- och plattgångar. I år lär väl det inte vara något stort problem. Jag hade en plan att besöka parken i sommar, men jag väntar nog till nästa år i stället.
 
Lexus och jag har haft en mycket skön dag, med lagom vila, vandringar, lässtunder och fika. 
 
 
 
 
Vad äter du på Husse/Hasse?
 
 Chokladblomman i Cecilias planteringar
 
 
 
 
 
13 juli - fredag
 
Om igen - torkan är mycket svår den här sommaren och jag lider verkligen med bönderna som ser grödorna torka, de som har djur att utfordra nu när det är ont om hö och jag lider även med alla växter som kämpar för sin överlevnad,
 
Jenny Alversjö, programledare i TV4 morgon, kvittrade när meteorologen läst färdigt prognosen och önskade att det här vädret ska hålla i sig heeela sommaren. Att hon nu tydligen bara tänkte på att sola och bada, fick tittare över hela landet att reagera, eftersom torkan är ett mycket stort problem och jag antar att många bönder inte kvittrade lika glatt som Jenny.
 
Lexus tycker inte om värmen och vi försöker hitta de svalaste platserna att vistas på. Korta promenader och alltid nära till vatten att dricka. 
 
Jag är kluven till den här sommarens väder och visst njuter jag också av sol och värme mitt i allt detta besvärliga. Vi kan ju ändå inte göra något åt vädret. Kvällen var som vanligt den här sommaren, helt ljuvlig. Min dotter kom på besök och vi satt länge ute i den vackra kvällen och lyssnade på ett sommarprogram. Men - jag vill ha massor av regn nu!
 
 
 
14 juli - lördag
 
Lyssnade på P1:s naturmorgon ute i trädgården till morgonkaffet. 20 grader redan klockan sex, vattnet låg helt stilla och måsfåglarna skränade ute vid Fjäderholmarna. En helt fantastisk sommarmorgon mitt i torkeländet. I programmet berättade en botaniker att vissa vilda blommor inte ens bryr sig om att blomma under en sådan här torr sommar och jag tycker faktiskt att det är ovanligt få högsommarblommor i år i Stockholmsområdet. Längs stränderna på Djurgården blommar i varje fall mjölkört, fibblor, renfana, röllika och vänderot, alla dessa växter är kända för att klara torka.
 
Putsade ligusterhäcken och fick en svärm getingar efter mig, som tur var blev det endast ett stick i handen. Jag visste inte att jag kunde springa så otroligt fort nu för tiden! 
 
Vi gick bort till Blockhusporten och köpte glass. Lexus fick vanilj.
 
 
Jag satt på altanen långt in på kvällen. Lyssnade på Cat Stevens och Genesis och tänkte att jag nog hade alldeles för mesig musiksmak på 70 och 80-talet. Jag borde jag väl i stället ha lyssnat på coola, arga rebeller med politiska budskap, i stället för dessa kärlekssånger!. Men av någon anledning blev det så här! Nu för tiden försvinner jag mest in i klassisk musik i stället och Uffe Lundells låtar kommer självklart alltid att spelas hos mig.
 
 
 
 Kvilleeken/Rumskullaeken 13 juli 2018 - foto Cecilia Adén
 
 
Cecilia åkte med sina barn till Småland i veckan och bodde då nära Rumskulla. Just nu i veckan hade flera tidningar artiklar om att det troligen är sista sommaren som Rumskullaeken, eller Kvilleeken som den egentligen heter, lever. Det är nu endast någon gren som grönskar och trädet får knappast hjälp av den här torra sommaren för att hålla fast vid livet. Själv besökte jag den mäktiga eken 2010 då hela kronan fortfarande grönskade. Det var verkligen en nästan religiös känsla när jag mötte den här tusenåriga eken som grodde när kristendomen just fått fäste i vårt land. Se mitt gamla inlägg här!
 
Så bra att Cecilia fick se eken i liv och att jag fick ta del av hennes bilder!
 
 
 
 
15 juli - söndag
 
Så svårt att sova i värmen. Gick upp klockan tre för att se himlen färgas i öster. Fram på dagen gömde vi oss i skuggan, Lexus har sin kylfilt som han ligger på. Jag borde ha en sådan madrass i sängen. 
 
Så kom då Lexus Matte Cecilia hem på eftermiddagen och ordningen blev återställd på udden, men vi har haft så fina dagar och jag tycker bara mer och mer om den lilla ljuvliga hunden!
 
Väderprognosen visar temperaturer på 32 grader de kommande dagarna och fortfarande inget regn i sikte. Nu får jag snart börja använda ordet katastrof vad gäller torkan. Det brinner på flera håll i Sverige och SMHI har utfärdat en klass 2 varning med anledning av värmen. 
 
Grattis Frankrike till VM-Guld i detta konstiga VM. Alla mina favoritlag försvann tidigt. Nu blir det lite fotbolls-paus innan ligorna drar igång!
 
 

Kommentarer
Postat av: Britt

Vackra bilder och underbare Lexus. Rosorna vid det fina huset är verkligen välkomnande.
Mesig musiksmak? Erkänner att även jag hade det under första halva av 70-talet, sen blev det ändring. En viss man hade en annan smak som rullade på kassettdäck och skivspelare.
Detta var Hedenhös tid när det gällde teknik.
Vilken utveckling vi fått vara med om.
Instämmer helt i att nu är det katastrof när det gäller torkan.
Alla dessa stackars bönder o deras djur som lider.
I veckan får du nog låna Lexus kylfilt verkar det som, eller köpa dig en egen.
Ha de så gott du kan i värmen.

2018-07-15 @ 21:29:05
Postat av: Hasse Wester

Ja jag borde verkligen ha en kylmadrass Britt! Ha en fin vecka du också och glöm inte att dricka en massa vatten!

2018-07-15 @ 22:32:00
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Christina GM

Tack för dina skildringar och intryck!! Alltid något tips man får! Denna gång Hembygdsföreningen i Vaxholm t ex. Fredhäll inte att förglömma varit där mycket men ändå sett för lite.. Tack igen!

2018-07-17 @ 14:03:22
Postat av: Hasse Wester

Ja Hembygdsföreiningen borde du verkligen besöka Christina...och Fredhällsklipporna!

2018-07-17 @ 14:32:56
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0