Site Meter

Läckö slottsträdgård 2018

 Trädgårdsmästare Simon Irvine mitt uppe i arbetet och f.d. trädgårdsmästare Hasse Wester!
 
 
 
24 juli 2018
 

 

Jag hade genom Instagram tagit kontakt med trädgårdsmästare Simon Irvine och vi bestämde oss för att ses för att hälsa i trädgården. Flera gånger under en femton års period har jag besökt Läckö och varje gång har Simon haft semester, men nu var han äntligen på plats.

 

När man genom entrétrappan vandrar ner till den vackra köksträdgården som är skyddad av murar åt alla håll, omfamnas man av höga kungsljus och ålandsrot som växer vilt och vackert bland trapporna, där även pipörten fortfarande blommar. Den här dagen klipptes buxbomhäckarna, som inramar de olika odlingskvarteren och snören var spända för att häckarna skulle bli perfekt formade. Det var trevligt att få prata en stund med den legendariska trädgårdsmästaren som skapat denna vackra köksträdgård, på en plats där det för 28 år sedan endast fanns en gräsmatta. Det här är alltså hans verk och redan från början planerade han in den fantastiska pergolan mitt i trädgården, som först nu ser ut som han tänkt. Inne i pergolan finns bänkar där de som söker skugga kan vila. Vila i skugga vill man ju göra hela tiden denna heta sommar.

 

 

Simon Irvine är trädgårdsdesigner och har bland mycket annat skapat rosenträdgården i Wij trädgårdar i Ockelbo och har även gett ut två böcker, Om trädgårdar från 1998 och I kökslandet från 2004. Han är verkligen så som man förställer sig en riktig trädgårdsmästare, kunnig, lågmäld och vänlig, och med rätt outfit. Han berättade att hans hatt finns att köpa på NK i Stockholm! Simon som är 66 år och inte har några planer på att gå i pension, är utbildad vid Royal Botanic Gardens i Kew och har bl. a varit trädgårdsmästare hos National Trust.

 

 

Hämtat från Simons hemsida:

 

Simon Irvine är en flitigt anlitad och mycket uppskattad föreläsare 
och har medverkat i många olika sammanhang – på universitet och 
olika trädgårdsutbildningar, på konferenser om trädgårdsterapi, om trädgård och mat och om trädgårdsturism, på bibliotek och museer, 
hos studieförbund, trädgårdssällskap och andra kulturorganisationer.

 

 

Trädgården är vacker med sitt läge vid Vänerns strand, men visst märks det att vi befinner oss i en extremt het sommar. Även om trädgårdens växter får det vatten de behöver så är som om de kämpar i den brännande solen. Grönsakerna som är sådda i svängda vackra linjer ser som vanligt fina ut och kålen är fantastisk. Odlingarna är självklart ekologiska och allt ätbart tar restaurangen hand om!

 

 

Det gick inte att vistas så länge i trädgården då solen brände över växter och människor, så vi åkte bort och checkade in där vi skulle bo. På Läckö Strand finns olika boenden, camping, vandrarhem och Bed & Breakfast. Vi hade valt B&B och det var ett helt ok rum - vi skulle ju bara bo där i en natt. Vi tog bilen för att utforska omgivningarna lite och upptäckte att det fanns ett café som heter Djurgårdsuddes café och även gästgiveri Traneberg, vilket var mycket märkligt, Jag bor ju i Traneberg hemma i Stockholm och Cecilia bor på Blockhusudden på Djurgården. Vi brukar säga udden. Någon slags tecken kanske?

 

Vi åt nere vid Spikens fiskehamn innan vi återvände till Läckö Strand, där vi tillbringade kvällen vid sandstranden, med utsikt över Europas fjärde största insjö. Det blev en riktig mysig kväll då temperaturen var mer anpassad för oss nordbor. Jag brukar inte ha problem att bada i ganska kallt vatten, men när jag gick i här kändes det som om någon stack knivar in i benen. Så oerhört kallt var vattnet. Konstigt efter den långvariga värmen i hela Sverige.

 
 
 
Trädgårdsmästare Simon Irvine på Läckö och Cecilia Adén, trädgårdsmästare på Djurgårdsförvaltningen i Stockholm.
 
 Kväll på Läckö Strand
 
 På återseende Läckö slott!

Kommentarer
Postat av: Britt

Fina bilder med vackra blommor från Örebro och Läckö.
Och vilken njutning att se en grön gräsmatta igen, även om det bara var en bild från Örebro.
Beundrar er för att ni orkar genomföra något i denna hettan.
Kul med "Udden" som ni hittade, visst var det ett tecken.
När vi bilade runt på andra sidan av klotet och skulle parkera bilen vid en båthamn så hittade vi till slut en parkeringsplats, tittade upp och såg att vi parkerat rakt utanför dörrarna till
"Britts Café".
Vi tog det som ett bra tecken.
Blev några kort, för ingen hade trott oss annars.
Ha de gott


2018-07-27 @ 15:53:06
Postat av: Hasse Wester

Ja men visst finns det tecken där ute Britt! Roligt med caféet!
Visst är hettan bedövande och tröttande, men jag måste ändå hitta på något att göra för att inte drunkna i denna galna sommar!

2018-07-28 @ 20:05:36
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Christina Gm

Väldigt trevligt att få se Läckö slott! Vi var där för några år sedan och det märks ju nu att det ’växt till sig’ som det är tänkt / designat! En undran bara - vad gjorde ni med Lexus!? Vi kunde inte gå in och se det året för hunden var inte tillåten att ta med! Vi kunde inte lämna den i bilen i sommarvärmen!! 🐶🙁 Hoppas de har ändrat på det!! 😊

2018-08-05 @ 10:47:00
Postat av: Kristina

Åh, så vackert. På Läckö jobbade jag en glad sommar på 90-talet då Simon Irvine var ganska ny, tror jag, men gjorde fantastiska saker redan då. Tillsammans med en dansk stjärnkockor, Rune Kalf-Hansen, serverades slotträdgårdsaftnar med barockmusik.

2018-08-25 @ 18:11:30
Postat av: Hasse Wester

Sent svar Christina, Lexus var inte med på resan.

2018-08-26 @ 07:42:48
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Ja vilket par Kristina! Simon och Rune och underbart med barockmusik!

2018-08-26 @ 07:43:32
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0