Site Meter

Vecka 17, 2018 - Som ett enda stort mirakel

 Kungsträdgårdens Prunus Accolade har snart sin bästa tid!
 
 Vitsippor och hägg är det vackraste jag vet i naturen!
 
 
 23 april - måndag
 
Igår landade vi på Skavsta flygplats efter en fantastisk vistelse i norra Italien. Idag landar jag hemma i Bromma för att gå igenom alla bilder jag tog!
 
 
 
24 april - tisdag
 
Blåsipporna bleknar allt mer och snödropparna har slocknat, men vitsipporna får nu Djurgårdens skogar och parkmarker att lysa helt fantastiskt! Förra veckan vandrade vi runt i ett varmt, grönskande och blommande Italien och det kändes lite dystert att komma hem till kala träd och brungrå natur. Men idag när vi gick vår skogsrunda här på Djurgården, upptäckte jag att våren kommit en bra bit trots allt. Jag blir helt euforisk av vårfloran med sipporna, vårlöken och nunneörten och i år får jag följa våren i total frihet och se varje liten förändring i naturen. Det kunde jag även göra när jag jobbade som trädgårdsmästare i Engsholms slottspark, men där som på alla arbetsplatser fanns alltid ett prestationskrav! Man skulle/ville vara duktig! Visa! 
 
Nu känner jag mig lugnare och lyckligare än på mycket länge. Mitt knä som en gång i tiden opererades tre gånger och som genom mina arbetsår sedan dess trasslat i perioder, har jag nu inga som helst problem med och jag kände mig nog mer som en pensionär i kroppen när jag jobbade än vad jag gör nu. 
 
Det finns en bänk med en vacker utsikt i skogen vid Isbladskärret, där Lexus och hans matte brukar vila en stund under vandringarna. Där satte vi oss idag, Lexus och jag och vi såg ut över den vackra våtmarken där fågellivet nu blir allt intensivare för var dag som går. När jag skulle resa mig för att fortsätta vandringen, tittade min vandrarkompis upp på mig och i hans blick kunde jag se att han gärna ville sitta kvar en stund till och självklart gjorde vi det! Vi såg årets första turistbåt glida fram på Djurgårdsbrunnskanalen och snart kan jag börja hoppas på att åter få se gamla vackra träbåtar tuffa fram. Tyvärr brukar det vara moderna plastbåtar som dominerar, men när väl en träbåt visar sig, tänker tillbaka på min gamla laxkutter som jag ägde på 80-talet i Roslagen.
 
För tre år sedan då jag träffade Cecilia som bor på östra Djurgården, förstod jag inte riktigt varför hon tyckte bäst om att vandra inne i öns skogar. För mig var det självklart att gå efter stränderna och njuta av båttrafik och utsikt in mot stan och ut mot den innersta skärgården så som Fjäderholmarna. Nu har jag förstått fördelen med att vandra i de vackra lugna skogarna i stället. Stillheten som vi stadsbor så väl behöver finns här bland de höga träden och jag möter heller inte så mycket folk på skogsstigarna!. De flesta går den en mil långa strandpromenaden runt ön..
 
 
Jag hade en Olle Adolphsons dag, då jag nynnade på hans visor när vi vandrade bland vitsipporna och när jag kom hem var jag tvungen att starta upp min spellista för att höra några av hans fina visor om Stockholmvåren och då menare jag den ´´tidiga´´ Olle och inte hans senare period då han blandade in körer i inspelningarna. Bland alla vissångare i Sverige så betyder han mest för mig. Sorry Taube och Cornelis!
 
Här på Blockhusuddens tomt blommar nu kejsarolvonet fantastiskt, scillan dyker upp överallt och i perennplanteringarna blommar den orientaliska julrosen i lila. Nu vaknar verkligen naturen, trädens och buskarnas knoppar sväller och nytt grönt gräs och vacker vårflora tränger undan det gulbruna. 
 
 
 
 Vi älskar verkligen Djurgårdens vitsippsbackar, Lexus, Cecilia och jag!
 
 
 
 
25 april - onsdag
 
Han kom cyklade från Söder ut hit till Blockhusudden och vi satt en stund på altanen i den värmande solen innan vi tog med oss Lexus in i vitsippsskogarna för en skön fotovandring. Per och jag har känt varandra i många år nu och vi träffades först när han började jobba som kock på Engsholms slott. Vi gillar båda att fotovandra och vi skriver också varsin blogg, hans ´´What good am I´´  är lite lik min egen, då även han dokumenterar med bilder det som är vackert i våra drömmars stad.
 
Vitsippsmattorna blir allt tätare och det är få vilda blommor som kan mäta sig med dessa skönheter. Vi gick genom skogen bort mot Manilla och sedan Djurgårdsbrunnskanalen tillbaka, där vi fotade de vårrusiga hägrarna vid Isbladskärret. Våtmarkens vattennivå stiger fortfarande och jag undrade hur mycket vatten det får bli här, innan pumparna drar igång och skickar ut vatten borta vid strandkajen intill Täcka Udden. Vi avslutade med en härlig räkmacka och kaffe uppe vid Thielska galleriets café och satt länge i solen och njöt av tillvaron. Runt Vigelands hemska skulptur ´´Gubbe och flicka´´  lyste vårängarna fantastiskt. Vårlöken dominerade här, men även scilla, violer och nunneört blandade sig i!
 
Senare slumrade jag en stund i solen hemma på altanen och tänkte att jag har det oförskämt bra...
 På kvällen satt Cecilia, Lexus och jag vid Isbladskärret och värmdes av den sena aprilsolen. Nu såg vi också att våtmarkens pumpar var igång för att reglera vattennivån! Pumpen sätts igång manuellt och inte automatiskt vid en viss nivå som jag trodde. I en vecka tid pumpas nu vatten ut i saltsjön.
 
Idag fick jag vackra bilder från min dotter som är i fantastiska Portofini och Cinque Terre i Italien!
 
 
 
Blockhusuddens magnolia vid busshållplatsen är nog en av Stockholms tidigast blommande!
 
Hybridkejsarolvon och musöronstora björklöv!
 
Prins Eugens Waldemarsuddes vackra urnor!
 
 Trädgårdsmästaren Marina Rydberg på Waldemarsudde visade träd en kylig kväll. Cecilia och Adrian på Djurgårdsförvaltningen var på plats!
 
´´Min´´ Cecilia var med i tidskrifen Landskap nu senast där hon intervjuades och visade de vackra trädgårdarna vid Rosendals slott och Rosendalsterrassen! Det kommer ett separat blogginlägg om artikeln i veckan där texter går att läsa!
 
 
26 april - torsdag
 
Påskliljorna börjar blomma först nu vid Rosendals slott denna sena vår och vid Waldemarsudde tog Lexus och jag en vattenpaus på Galleriterrassen. Jag tyckte om narcisserna i orange som fanns i trädgårdens urnor och jag måste fråga trädgårdsmästare Marina vad de heter, möjligen kan det vara 'Sunny Girlfriend' . I år följer jag noggrant vad som händer på Wudden, Rosendals trädgård och Djurgårdsförvaltningens stora områden. Hoppas bara att de inte tröttnar på att jag dyker upp lite då och då med min kamera...och hund!, Jag brukar ju alltid dela ut beröm i dessa vackra trädgårdar!
 
Efter långvandringen hoppade jag på bussen som tog mig in till Kungsträdgården där jag såg körsbärsträden blomma i de två alléerna, men endast den östra var i full blom eftersom den är mer exponerad av solen och våren är ju sen i år! Nästa vecka kommer garanterat bli bästa tiden att se Prunus Acoladen blomma i Kungsan. Jag brukar säga att det här blir lite för rosa för mig, men trots allt så står jag där varje år med min kamera och tycker att det är ett stort ögonblick! På något vis är det starten på den riktiga Stockholmsvåren!
 
Att ta den där perfekta bilden av Accolade-träden som många tävlar om på sociala medier, brydde jag mig inte om, utan sköt några bilder från höften och vandrade i stället vidare mot Gamla Stan där jag tog kaffe och kanelbulle på Under Kastanjen. Men först hälsade jag som vanligt på Järnpojken på Bollhustäppan. Som tur är hittar inte den stora massan av Slottsbackens hetsiga turister in här i gränden vid Finska kyrkan. Däremot hade Järnpojken sällskap av vackra tulpaner i planteringen intill!
 
Jag tänkte att enda nackdelen med att resa söderut på våren, är att tiden vrids tillbaka när man kommer hem. Från full grönska, värme, mängder av blommor och uteserveringar i Italien, till en mer blygsam vår i Stockholm. Men - tålamod PJ!
 
Trädgårdsmästare Marina Rydberg på Waldemarsudde hade visning av parkens träd på kvällen. Cecilia, Adrian och jag var på plats tillsammans med drygt 20 andra intresserade i den lite kyliga kvällen. Vi började vid de stora ekarna och nu fick jag veta att Prins Eugens ek daterats till 470 år, vilket är en ansenlig ålder, men det finns många mycket gamla ekar på Djurgården och säkert några som är äldre än prinsens. Stamomfånget en meter från marken på den här eken är över 9 meter och då kommer jag att tänka på när jag besökte Kvilleeken (Rumskullaeken) i Småland och stod framför den 1000-åriga eken som hålls ihop med stålband och som har ett omfång på över 12 meter. Sedan gick Marina igenom våra vanligaste träd och berättade om deras livsbetingelser. Hon är en bra berättare och vi tyckte att det var en intressant vandring. Tyvärr började det regna, åska och till och med hagla under en period. Några av besökarna droppade då av!
 
 
När vi stod på Galleriterrassen började Marina berätta om den stora asken som står borta mot kvarnen och jag mindes att jag skrev om den märkliga beskärningen för tio år sedan och undrade vad de höll på med. Nu fick jag förklaringen. På en mycket gammal bild, syntes en liten ung ask och det är alltså samma träd som står här än idag. För tio år sedan skadades trädet av hårda vindar som gjorde att stora grenar bröts av. Det fanns då två alternativ för trädgårdsmästaren, antingen att fälla hela trädet, eller beskära det hårt, som en halv-hamling ungefär. Marina valde det andra alternativet och nu förstår jag hennes beslut. Inför gruppen berättade hon att det var en trädgårdsbloggare som skrev och undrade vad som hände på Wudden - hon riktade blicken mot mig och skrattade! Nedanför på sjön såg jag årets första segelbåt som sakta gled in mot stan i regnet.
 
Vi pratade med Marina efteråt och hon berättade att hennes dotter ska gifta sig här på Waldemarsudde i helgen! Ute på Blockhusudden blev det sedan ett varmt bad för att tina upp! 
 
 
Ett och annat fotografi tas nu i Kungsträdgården!
 
Porslinshyacinter vid Nordiska museet!
 
Vackra narcissen Ice Follies vid Rosendalsterrasen. Cecilia, trädgårdsmästaren på Djurgårdsförvaltningen har skapat denna underbara hortensia plantering - se här!  
 
 
Per med sin kamera!
 
Nu har Isbladskärrets vatten börjat regleras och vattnet leds ut vid strankajen intill Täcka Udden!
 
 
 
 
 
27 april - fredag
 
Vitsippsmarkerna utanför Rosendals trädgård upp mot Skansen är helt ljuvliga just nu. Här finns de tätaste blomstermattorna på Djurgården, men sipporna ville inte öppna sig helt den här lite kyliga förmiddagen, men trots det så tar den här synen andan ur mig, med de fantastiska blommorna tillsammans det friska nya gräset.
 
 
Vi hälsade på Lexus matte Cecilia om jobbar på Djurgårdsförvaltningen och hon visade oss Rosendalsterrassen där planteringarna nu börjar fyllas av narcisser. Den nya fantastiska hortensia planteringen var nu fylld av den vackra narcissen Ice Follies, vilket var mycket snyggt och effektfullt. Eftersom jag har en Djurgårdsvecka nu så blir det många vandringar på denna fantastiska ö. Nästa vecka ska jag dock nosa rätt på vårtecken i andra delar av huvudstaden!
 
Ett stilla vårregn föll när vi senare på eftermiddagen vandrade runt Parkudden. Efter en stund bröt solen igenom molnen och längs stigarna doftade det fantastiskt från markens flora med vitsippor, vårlök, violer och nunneört. Häggens blad har nu börjat veckla ut sig och de små blomklasarna som väntar på att få gå i blom, syns tydligt. Nu är naturen som ett enda stort mirakel, markerna sjuder av liv och fågelkonserterna blir bara vackrare för var dag som går. Det finns en liten chans att jag i år kan ta till mig det där evigt uttjatade Carpe Diem. Faktiskt. Jag som tidigare varit allergiskt mot det uttrycket, Just nu trivs jag i nästan varje stund!
 
Dagens häftiga upptäckt - vi såg ett par av den vackra fågeln Stenknäck, vid fågelbordet här på Blockhusudden. Tyvärr fick jag inte någon bra bild!
 
 
 
 ...Lexus och jag njuter vidare den här fria våren! Här skriver jag det här blogginlägget!
 
Färgrannt vid Blockhusuddens busshållplats!
 

Kommentarer
Postat av: Janicke

Längtar!
Hoppas vi kan ses nån gång i vår på ditt vackra Djurgården. Just nu hemma efter sjukusvistelse och är mest avundsjuk.

2018-04-29 @ 19:19:34
URL: http://https://janicke365.blogspot.se/
Postat av: Per

Ingen dålig vecka du haft Hasse! Verkligen en fin dag vi hade i tisdags!

2018-04-29 @ 20:07:19
URL: http://whatgoodami.blogspot.com
Postat av: Hasse Wester

Ja vi får ta en fika framöver Janicke.

2018-04-29 @ 20:18:32
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

En riktigt fin dag var det Per!

2018-04-29 @ 20:18:58
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Per

I onsdags var det ju! :)

2018-04-29 @ 21:34:27
URL: http://whatgoodami.blogspot.com
Postat av: Annika Widell

Ännu en fantastiskt trevlig och inspirerande veckoblogg - får mig att må så bra! Tack!

2018-04-30 @ 08:48:55
Postat av: Anonym

Vad roligt Annika att du gillar mina veckoinlägg! Jag kommer att fortsätta hela det här året ut!😊

2018-05-01 @ 09:11:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0