Site Meter

Solliden

 

September 2017

 

Solliden är en svensk slottsliknande villa på Öland. Den är svenska kungafamiljens sommarbostad och kung Carl XVI Gustafs privata egendom. Solliden är belägen i Räpplinge socken, nära Borgholms slottsruin och stod färdig 1906.

Solliden anlades på initiativ av drottning Victoria som inspirerats av flera besök i den svenske läkaren Axel Munthes italienska villa San Michele på Capri. Drottningen besvärades av hälsoproblem och sökte sig till Ölands mildare klimat i förhoppning om lindring. Sedan Sveriges Riksdag beslutat sälja 160 tunnland mark, engagerade Victoria arkitekten Torben Grut. Den 25 september 1903 lades grundstenen. Den 15 september 1906 kunde drottningen flytta in. (Wikipedia)

 

Sollidens park vid Borgholm på Öland bjuder på flera olika trädgårdsstilar och vid vandringen från entrén in i trädgården möter man först den vackra italienska renässansträdgården runt slottet. Den här platsen är ju kungafamiljens sommarbostad och trädgården närmast slottet är inte öppet för allmänheten, men det går att beskåda den vackra anläggningen på hyfsat när håll. Vid vårt besök i början av september, blommade hortensior, vissa rosor och perenner, och sommarblommor.

  

Italienska renässansträdgårdar ligger mig varmt om hjärtat och jag tycker om hur Sollidens trädgårdskvarter framför slottet är utformade geometriskt med buxbomhäckar och klot, samt höga tujor. Allt är extremt välskött och jag tänker tillbaka på mina resor till Italien där jag oftast blir imponerad av den goda skötseln i trädgårdarna. Här i parken jobbar sju trädgårdsmästare/arbetare under sommarsäsongen, varav tre heltidsanställda.

 

Från den italienska trädgården blir kontrasten stor då man vandrar in i den engelska parken intill. Från det strikt tuktade till den naturliknande engelska stilen. Här finns mycket högväxta bokar, cypresser, plataner och tulpanträd och jag blir nästan lika imponerad av trädens storlek som i Visby botaniska trädgård

 

Innan rosenträdgården, passerar man platsen där idéträdgårdar varje år visas och vi tyckte att Gunnar Kajs och Kristina Björks blå trädgård var bäst och vackrast. I den skyddade rosenträdgården blommade fortfarande en hel del rosor och den stora röda tehybridrosen Ingrid Bergman har en framträdande roll här inne. Den symmetriska utformningen av buxbomkvarteren var spännande och jag skulle verkligen vilja besöka platsen när rosorna har sin bästa tid i juli. Rosenträdgården som är en gåva från Drottning Wilhelmina, har fått namnet Holländska trädgården eftersom den är anlagd av holländska trädgårdsmästare 1926.

 

Drottning Silvia som kom till parken första gången 1973, lät plantera olika träd i ekskogen, så som bland annat tulpanträd och tuja och har även låtit uppföra fuchsiaarkaderna i engelska parken.

 

Som vanligt när man besöker trädgårdar, så bör de beskådas minst tre gånger under säsongen för att se växterna i olika perioder och förstå tanken med anläggningen. 

 
Fotograferar blommor...! Foto Cecilia Adén.
 
Trädkramaren! Foto Cecilia Adén.
 
 Den finaste idéträdgården i år hade Gunnar Kaj och Kristina Björk skapat! Bilden tagen av Cecilia Adén.
 
Ballerina
 
 Campfire
 
 Nostalgie. De två senaste bilderna är tagna av Cecila Adén.
 
Rosenträdgården som fått namnet Holländska trädgården växer dessa rosor:
 
Ingrid Bergman i fyra stora kvarter
Nostalgie
Peer Gynt
Astrid Lindgren
Troika
Queen of Sweden
Ballerina
Campfire
Drottning Margerete
Rose de Resch´t
Buff Beauty
 
Två hängbokar vars kronor växt samman. Foto Cecilia Adén
 
 

Kommentarer
Postat av: Julia

Superfina bilder! Otroligt vilka fina miljöer :)

2017-09-29 @ 20:58:24
URL: http://www.ryefield.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0