Site Meter

Tillbaka i min barndomsstad

 
Norrtälje 28 juni 2017
 
Det var ett halvår sedan jag besökte min födelsestad. Min mor gick bort i november och det har kännts oerhört tungt att besöka Norrtälje sedan dess. Men nu var det dags och min ena syster bor ju i den lilla staden i Roslagen så det finns ju självklart all anledning att besöka både henne och Roslagens huvudstad. Det blåser verkligen förändringarnas vindar över Norrtälje just nu. De nya husen där det gamla badhuset stod (där jag med vånda lärt mig simma en gång i tiden), har det nu växt upp ett knippe ganska fula hus och man suckar tungt. Varför kan de inte få till det bättre.
 
Nere vid hamnen där en gång två stora silos stod, har de första husen nu börjat resas. Det har tyckts mycket om den här nya stadsdelen, som kommer att få Norrtäljes bästa läge, och jag måste säga att jag har varit lite skeptisk. Men idag såg jag flera stora informationstavlor med färggranna skisser på hur det kommer att se ut en gång i framtiden och jag blev riktigt positivt överraskad. Nu vet jag att sådana här glada infotavlor ofta blir aningen för trevliga. Men om de inte ljuger alltför mycket, så tror jag att det här kommer att bli riktigt bra. (se bilder längs ner i blogginlägget)
 
Hur som helst så hade vi en riktig mysig dag, min syster och jag. Vi började på gården vid Verkstadsgatan där vi föddes på 50-talet och där jag levde mina första nio år. Jag visade syster syrenhäcken där jag brukar gömma mig i min gröna-rum-koja, när jag ville vara ifred för en stund...! Vi vandrade längs den vackra ån och vi sa att den är mycket vackrare idag än när vi var små. Det har kommit till många trevliga bryggor att sitta på och vid området bort mot ´´gamla badhuset´´ finns idag stora planteringar med perenner. 
 
Vi kaffefikade med prinsessbakelse på Tösses konditori och vi satt ute nära ån. Det var många minnen som kom upp den här dagen och vi hade mycket att prata om. Tänkte att det är 42 år sedan jag flyttade från Roslagen till Stockholm. Vandringen gick vidare förbi hamnbygget och in i Socitetsparken, där vi vände och satte riktning mot Café/Restaurang ´´Sista tillfället´´ -  det är sista tomten på Tillfällegatan? Fyndigt! En härlig räkmacka och en lättöl, höjde njutningen ännu ett snäpp den här vackra mysiga dagen. Vi klättrade upp på Södra bergen och såg utöver vår stad och visst var det lite märkligt att de två höga soliosarna inte fanns där som riktmärken längre. Men i det nya hamnområrdet kommer två höghus att återställa höjdriktmärket!
 
Vi avslutade vår dag på kyrkogården där vi hälsade på våra kära föräldrar i minneslunden. Syster hade plockat en vacker sommarbukett uppe i Södra Bergen och vi satte oss en stund för att ägna tankarna åt mamma och pappa.
Just som vi satt där gick det upp för mig att hela minneslunden var omringad av tusentals tusenskönor (Bellis), som om jag inte hade sett dessa vitrosa mattor när vi kom! Som om de plötsligt lyste upp framför oss! Som en hälsning. Till saken hör att på våra föräldrars lantställe på Rådmansö, var gräsmattorna täckta av tusensköna och vi log där vi satt och nu vill jag inte verka flummig på något sätt, men det kändes som en vacker hälsning från andra sidan!
 
Huset där jag bodde mina första nio år, i mittenvåningen till vänster.
 
Här inne i syrenhäcken hade jag min gröna-rum-koja!
 
 Det är tur att du finns kvar i Norrtälje kära syster! Vi ses snart igen!
 
Tusensköna kring minnselunden
 
 

Kommentarer
Postat av: gun

Norrtälje är en vacker stad och det är många år sedan jag var där. Men var det inte i hamnen som det låg en båt som hade sjunkit och användes till något?(På 70-talet) Besökte ofta Arholma när jag bodde uppe i Stockholm.
gun

2017-07-01 @ 18:43:51
URL: http://anthilias.bloggplatsen.se
Postat av: Hasse Wester

Du tänker nog på det gamla passagerarfartyget S/S Norrtelje som är idag är restaurang och museum. Sjunkit har hon inte. Hon byggdes 1900 och kallas ibland ´´skärgårdsflottans okrönta drottning´´.

2017-07-01 @ 19:07:23
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0