Site Meter

En grön promenad i världsklass

 Intill Smedsuddsbadet
 
 
 
5 juni 2017
 
 
Strax efter sju på söndagsmorgonen började jag vandra över Tranebergsbron över till Kungsholmen. Fördelen att vandra runt Kungsholmen är att jag kan gå direkt hemifrån min bostad, det är bara bron som skiljer. Med lördagens avsnitt av P1:s Naturmorgon började jag vandra medsols runt ön. Det är ungefär lika lång sträcka runt Djurgården och Södermalm och alla tre öarna bjuder på mycket skiftande miljöer, vilken gör att vandringen aldrig blir tråkig, trots att jag gått runt de här öarna så många gånger.
 
På bilden här ovan syns min ´´by´´ i Traneberg och i huset högst upp till höger, har jag mitt näste i lägenheten högst upp, längst till vänster.
 
 
 
Vid Hornsbergs strand var det stilla, den här tiden på dagen. Annars är det ofta mycket folk här kring Restaurang Piren.
 
Vid Hornsbergs strand finns en grupp ovanliga träd för Stockholm. Kinesisk konvoja - Metasequoia glyptostroboides, stöter man inte på så ofta i de här trakterna.
 
Scherminernas doft låg underbart tung över Karslsbergs-Bro:s koloniområde vid Karlbergskanalen. Det är ett av Stockholms äldsta koloniområde som bildades 1909 och här finns endast 19 lotter.
 
Kungsholms strand, mittemot Karlbergs slott.
 
Weigela - Trädgårdsprakttry.
 
 De japanska ligustersyrenerna har börjat blomma vid Kungsbro strand.
 
...och den stora vackra Flädern blommar fint utanför Serafen på Hantverkargatan, mittemot Stadshuset.
 
 På andra sidan Klara sjö - City!
 
Nej, det hjälper inte med blommor Waterfront! Du är lika bedrövligt ful ändå, en skam för Stockholms innerstad! Varför kan inte arkitekterna leka med sina fantasier i nyare stadsområden, som i Hagastaden till exempel. Där verkar det ändå inte finnas några trösklar för hur byggnader får se ut i vår stad. Men jag har inga problem med att det växer upp lustiga byggnader där. Tvärtom, det är ganska kul! Men inte i gamla Stockholms känsliga miljö tack!
 
 Vid Norrmälarstrand nära Stadshuset, har vackert lysande gula dagliljor börjat blomma.
 
Det har planterats mycket fina perenner ut efter Norrmälarstands promenadstråk. För visst är väl jättedaggkåpan vacker, trots att den används så mycket! Eller det kankse är en av anledningarna att den planteras så flitigt, att den är vacker? Annars är det ju ´´finare´´ att tycka om sånt som är ovanligt. Precis som det är med musik och film!
 
Vid Norrmälarstarand ligger också Restaurang Mälarpaviljongen med sin vackra trädgård, som är skapad och sköts av duktiga trädgårdsmästare Kristina Björk! 
 
Mälarpaviljongen är verkligen ett av Stockholms coolaste mat-fika-ställe! Det är mysigt att gunga ute på flytbryggorna med en öl eller ett glas vin!
 
Under min vandring idag lyssnade jag på Naturmorgon på P1 och där berättades det om vår vanliga nyponros - Rosa dumalis. Något som jag aldrig tidigare tänkt på är att blomman består av fem hjärtformade kronblad. Med den vetskapen blev den ännu vackrare! 
 
Efter två timmars Naturmorgon, blev det sedan klassisk musik i mina öron resten av vandringen, som faktiskt tog fem och en halv timma. Men då går jag väldigt sakta. Alltså, väldigt sakta, för att inte missa något under min vandring.
 
Vid Rålambshovsparken har Stockholms stad anlagt en lite trädgård med pallkragar där det växer stäppsalvia, nepeta, rölleka, lavndel, backtimjan, citrontimjan, kungsmynta, isop, grönmynta, krusmynta, rudbeckia och kärleksört. Ett mycket bra initiativ!
 
I den här gamla villan vid Smedsudden ska tydligen Kafé Kajak ligga! Det kanske det gör också, men jag såg inte några spår av ett kafé. Borde inte det här huset rustas upp, för att sedan innehålla ett bättre café? Läget är mycket bra med utsikt mot Västerbron och in mot stan.
 
Under min vandring runt Kungsholmen hade jag tagit sikte på en av mina favoritbryggor på ön och fann att jag skulle få den helt för mig själv. Efter att ha vandrat i mitt stilla tempo tillsammans med mängder av trikåklädda joggare i alla åldrar, behövde jag få vara lite ensam ett tag. Jag satte mig i lä och tog fram mitt kaffe och plötsligt dyker det upp ett par som verkade ha en hel del överskottsenergi. De började med ett intensivt pass på bryggan och jag hade svårt att varva ner tillsammans med det sprattlande paret intill.
 
 Till slut ledsnade de och joggade vidare. Jag fick bryggan för mig själv och satt länge med mitt kaffet!
 
Vid Fredhällsklipporna finns mängder av tulkört och tillsammans med blodnävan så verkar de inte bry sig om den extrema torkan som varit. Några regnväder har vi fått under de senaste dagarna, men det skulle behöva regna mycket mer!
 
Det är ingen lätt match att vandra i Fredhällsklipporna om man har dåliga knän och jag inser att här kan jag inte vandra i all evighet! Men idag gick det bra, även om jag fick vila mitt tre gånger opererade knä, några gånger.
 
Slutsträckan är den trafikerade Tranebergsbron och jag kände mig riktigt pigg trots den långa vandringen.
 
 Utsikt mot Fredhäll från Tranebergsbron. 
 
Med den här musiken i mina lurar, så förstår ni min vandringstakt!

Kommentarer
Postat av: Per

Underbara bilder! Jag har ju som du vet dålig koll på Kungsholmen, men nu är jag riktigt sugen och inspirerad på att ta samma vandring som i inlägget. I synnerhet Fredhällsklipporna verkar härliga.

2017-06-29 @ 09:30:43
URL: http://whatgoodami.blogspog.com
Postat av: Hasse Wester

Ja men det måste ni göra Per! Runt Kungsholmen är ungefär lika långt som att gå runt Djurgården och Södermalm! Vi kan väl gå runt hela Södermalm framöver?

2017-06-30 @ 18:34:38
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0