Site Meter

Villa Carlotta

 
 
 
8 augusti 2017
 
 
Den första trädgården som vi besökte här vid underbara Comosjön den 8 augusti 2017, var Villa Carlotta, som till och med hade en egen brygga dit passagerarbåten tog oss. Vi var tidigt ute så vi var bara några få som vandrade i den stora botaniska trädgården vars yta är 70 000 kvadratmeter. 
 
Villa Carlotta byggdes i början av 1700-talet och ägare var då den rika bankiren markis Giorgio Clerici. 1843 såldes villan till Marianne av Preussen, som gav bort det vackra palatset till sin dotter Carlotta. Idag är det den italienska staten som äger Villa Carlotta.
 
Den stora trädgården klättrar i branten och är uppdelad i fem terrasser varifrån man hela tiden har en fantastiskt utsikt över Comosjön och Alperna. I trädgården finns bland annat en ormbunksravin och en rododendrongskog med ravin, som innehåller över hundra olika azaleor och rododendron i starka färger, som blommar bäst de sista veckorna i april.
 
Runt villan blommar det vackert i planteringar och invid den långa citruspergolan med grapefrukt, citroner och apelsiner, blommade nu en lång rad med Lagerströmiaträd i rosa. I trädgården finns även 90 olika kamelior, 22 sorters bambu och 38 rosor, läser jag i Ann Larås fina bok - Italienska trädgårdar från 2005.
 
Jag tyckte mycket om den här trädgården som bjöd på överraskningar vart än man gick och jag kan föreställa mig hur överdådigt träd och buskar blommar här i april månad. Många av växterna är namnsatta och jag skulle kunna gå här en hel dag och nosa på varje träd och buske. Det är ingen idé att börja räkna upp vilka växter som finns i en botanisk trädgård, men här är en länk som visar många av växterna - Klicka här!
 
Hit vill jag återända någon gång i april månad!
Lagerströmia
 
Jag förstår inte vad som hänt med mig! Nu för tiden klarar jag alldeles utmärkt av min tidigare hatväxt - palettblad. Vid flera tillfällen har jag till och med tyckt att de är riktigt vackra, som här och även hemma på Djurgården i Djurgårdsförvaltningens planteringar. Så kan det gå när en trädgårdsmästare blir gammal och tappar prestige och gamla tankar om växter.
 
Hortensior som just avslutat sin vackraste blomning!
 
Gräsväggar!
 
 
Jag fotar den blommande Lagerströmian invid citruspergolan.
 
Hibiskus
 
Lagerströmia igen!
 
Citruspergolan med grapefrukt, citroner och apelsiner.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0