Site Meter

Trädgårdslycka vid Rosendals slott

 Dahlia ’XXL Rose’
 
 
26 augusti 2017
 
 
Årets komposition av sommarblommor i Rosendals slottspark, blev verkligen lyckat både i färg och form. Jag är ju inte någon dahliavän direkt, men jag vet ju dess stora värde på sensommaren/hösten, då de lyser upp med sina stora praktfulla blommor. 
 
Ibland blir jag sådär extra ´´trädgårdslycklig´´ när jag besöker trädgårdar och här blir jag definitivt det, nu när sommaren försiktigt går över i förhöst. Lejongapens vackra spiror som sträcker sig över sina kamrater i planteringarna, kommer att under de närmaste veckorna att slå ut i full blom, vilket gör att dessa planteringar då når sin fulländning!
 
Nästa år det 200 års-jubileum för släkten Bernadotte på den svenska tronen och den förste Bernadottekungen som satte på sig kungakronan år 1818, var Karl XVI Johan. Han lät 1823-26 uppföra Rosendals slott, efter ritningar av arkitekt Fredrik Blom. 200-års jubileet kommer säkert att uppmärksammas på något sätt här vid det vackra lilla empirslottet, men jag vet inte riktigt hur trädgårdsmästare Cecilia ska kunna toppa årets sommarblomsplanteringar till jubileumsåret!
 
 
 Den 9 ton tunga porfyrvasen som fraktades hit från Älvdalen i Dalarna är fantastisk i sig, men jag brukar säga att den är i största laget då den stör vyn mot slottet när jag står längst bort i parken för att ta bilder mot slottet. Men det sägs att Karl XVI Johan medvetet lät bygga sitt slott litet så att porfyrvasen, som kom på plats samtidigt med slottsbygget, skulle framhävas! Vi hade/har lite olika syn på vasen, Karl Johan och jag!
 
 Trädgårdsmästare Cecilia övervakar sina blommor!
 
 
Cecilias bild!
 
Dahlia ’Nenekazi’
 
Trädgårdsmästare Cecilia är nöjd med årets planteringar...!
 
Dahlia ’XXL Rose’
 
 Dahlia ’Hawaii’
 
Dahlia ’Nenekazi’
 
Lejongap -  Antirrhinum 'Potomac Appleblossom' 
 
Slottshunden Lexus! (Cecilias bild)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0