Site Meter

Södermalms reservat

Stigbergsgatan
 
 Södermalm är nog  Stockholms märkligaste stadsdel. Där uppe på höjderna bor det konstnärer och kulturmänniskor i varje hus och invånarna är lika patriotiska som norrmän. Ibland känns det som om alla är konstnärer i den här stadsdelen. Som om alla målar, komponerar musik, skriver dikter, eller romaner som handlar om deras liv på Söder. De boende vill gärna framhålla att de bor på Söööder och skulle aldrig kunna tänka sig att bo någon annanstans. Dagens 127 000 söderbor består dock mest av inflyttade människor från alla möjliga förorter till Stockholm och från Sveriges alla hörn. Men Söööderbor är de alla!
 
På 80-90-talet jobbade jag i många av dessa vackra gamla trädgårdar runt söderkåkarna, nu har träden blivit mycket större sedan vårt familjeföretag skötte gårdarna och de flesta människor har bytts ut i husen. Det var en fin tid och jag är glad att ha fått se så många gömda trädgårdar som finns inne på gårdar som man inte ens kan ana från gatan. Efter att ha tillbringat helgerna under ett och ett halvt år på södra Djurgården, med bara enstaka utflykter från denna vackra ö - ut i osäkerheten, har jag fått en ny bild av mitt gamla Södermalm. De charmiga söderkåkarna som omgärdas av syrener, är ju bara en spillra av det gamla fattiga, men vackra Södermalm där de flesta kåkarna revs från mitten av 1800-talet i industrialismens begynnelse, då nya breda raka gator drogs fram, kantade av femvåningshus med blandat skönhetsvärde. Söderkåkarna som finns kvar står ofta på svårbebyggd mark och det var många gånger därför de klarade sig undan grävskoporna. Det som stör mig mest när jag vandrar längs gatorna är dock husen som byggdes under 60-talet och framåt. Många är ofta så fruktansvärt fula och själlösa att jag omöjligt kan förstå hur de över huvud taget kunde få byggas.
 
Det vackra Södermalm består idag just av dessa gamla söderkåkar, många från 1700-talet, som har lämnats kvar i små reservat, som till exempel vid Bastugatan, Yttersta tvärgränd, Gamla Lundagatan, Fjällgatan, Åsöberget, kvarteren runt Katarina kyrka, Nytorget och i Vitabergsparken. När jag tog dessa bilder gällde det att rikta kameran perfekt, för att inte få med någon iskall, själlös grå fasad från 60-talet. Södermalm är både vackert och fult och det kände jag extra starkt den här lite kyliga oktoberlördagen, då jag letade efter färgsprakande träd intill röda stugor. Det är tur att de här vackra reservaten finns kvar, vilket gör att jag kommer att fortsätta vandra på ´´Kniv-Söder´´ med jämna mellanrum.
 
Jag menar inte att jämföra en tätbebyggd innerstadsdel med Södra Djurgården som är en stor grön underbar naturpark och en del av Nationalstadsparken. Men om jag vill hitta vackra grönskande miljöer utan att få något som stör i bilden, så är mellersta och östra delen av Djurgården idealiskt. Vart man än vänder sig så finns här gammal vacker natur med stora åldrade ekar och varje byggnad passar in under de gamla ekarna och längs de vackra stränderna. Det är nog trots allt så, att jag inte är någon riktig storstadsbo ändå, utan trivs som bäst i naturliknande miljöer, men med närhet till den stora staden.
 
 
Skeppargränd
 
Färgargårdstorget
 
Vitabergsparken
 
Vitabergsparken
 
Vitabergsparken, baksidan av Groens malmagård
 
Mäster Mikaels gata
 
Glasbrukstäppan
 
 Monteliusvägen
 

Kommentarer
Postat av: Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm

Åh, Södermalm är verkligen en av mina favoritstadsdelar i Stockholm :) Så mysigt och jag gillar verkligen de äldre husen och utsikten. :)

2016-10-18 @ 16:38:22
URL: http://blogg.anniesfotografier.se
Postat av: Hasse Wester

Ja stadsdelen har sina guldkorn Annie!

2016-10-18 @ 19:15:22
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Per Lidvall

Älskade Söder, härliga bilder!
Ser att du fick med bildörren någon glömt(!?) vid min port på Mäster Mikaels gata!
Per!

2016-10-18 @ 20:54:25
Postat av: Hasse Wester

Du bor på en av de charmigaste gatorna på Söder Per!

2016-10-18 @ 21:46:30
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Agneta Rosenlund

Finaste stadsdelen i Stockholm. Kul att du fick med Glasbrukstäppan.

2016-10-19 @ 09:35:21
Postat av: Hasse Wester

Ja det är en liten fin täppa Agneta!

2016-10-19 @ 19:15:35
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0