Site Meter

Novembersnö över Stockholm

Bollhustäppan i Gamla Stan
 
 
10 november 2016
 
 
Det har varit snö- och trafikkaos i Stockholm den här veckan, då folk har suttit fast i gigantiska köer under mycket lång tid. Inte sedan mätningarna startade 1905 har det kommit så mycket snö i november och snöröjarna verkar ha överraskats ordentligt. Mellan 30-40 centimeter har landat och jag tänker inte ge mig in i debatten om hur staden sköter snöröjningen eller hur norrlänningar hånar Stockholms beredskap inför stora snöfall. Det är ju trots allt lite skillnad att röja snö i en hetsig storstad, mot att skrapa några vägar rena på landsbygden. Men jag har såklart förstått att snöröjningen fungerat mycket dåligt den här gången. Varför jag inte så självklart ansluter till de som klagar, är att jag själv har röjt snö i 42 år, mest handskottning och med snöslunga på gårdar runt om i stan och det förväntades alltid det att alla platser skulle röjas samtidigt...! Vi jobbade mycket hårt under långa dagar och ibland när alla uppdrag var slutförda, så började det snöa igen! Hej mitt vinterland!!!
 
Nu har jag själv inte blivit drabbad den här veckan eftersom jag varit hemma med mitt onda knä. Under torsdagen provgick jag dock en sväng på stan, innan jag skulle infinna mig för att magnetröntga knät på Odenplans läkarhus. Jag gick Drottninggatan mot Gamla Stan och överallt fanns takskottare som röjde husens tak. Det blåstes i visselpipor för att stanna upp takskottarna när folk passerade och det måste var mycket ovanligt att utföra dessa jobb redan i november. Under onsdagen när snön föll tungt, förvandlades huvudstaden till en ren och vacker plats trots kaoset, men under torsdagen var vägar och trottoarer fyllda av en slaskig sörja. 
 
Det var inget idealiskt underlag när man har besvär med ett knä, så vandringen blev inte lång. Jag avslutade på Café Under kastanjen i Gamla Stan, där jag värmde mig med kaffe och macka. 
 
 
 
Sveriges minsta offentliga staty, Pojken som tittar på månen (Järnpojken) är 15 cm hög och får kläder av hemliga beundrare. Om man klappar pojken på huvudet och skänker en slant, får man lycka i livet! Nu glömde jag att klappa den här gången, men jag är lycklig ändå! Statyn har funnits här vid Finska kyrkan på Bollhustäppan sedan 1967. Konstnär Liss Eriksson.
 
Trädgårdsgatan i Gamla Stan
 
 Prästgatan i Gamla Stan
 
 
 
 Inne i värmen på restaurang/café Under kastanjen, dansade denna kvinna för mig.
 
 Avenbokarna böjde sig över Köpmanbrinken
 
Johan Tobias Sergels ´´Gustav III staty´´  på Skeppsbron
 
Slottsbacken. Lika bra att rusta försvaret nu när ryssarna får fritt fram runt Östersjön! Trampa på grabbar!
 
Jag tycker att Bengt Erland Fogelbergs staty av Karl XIV Johan (vår första Bernadotte) passar bättre här på Slottsbacken än vad den gjorde vid Slussen. Den flyttades hit i november 2015 på grund av ombyggnaden av Slussen. Här kommer den att stå tillfälligt innan den flyttas längre upp på Slottsbacken.
 
Riksbron
 
 Larua Fords skulpur ´´Hemlös räv´´ har stått/suttit här på Drottninggatan/Strömgatan sedan 2009.
 
Tyngda av snön är de, figurerna i Carl Milles fontänskulptur - Orfeigruppen på Hötorget. 
 
Den blöta tunga novembersnön blev för mycket för syrenträd och en gammal fläder i Centralbadets trädgård. Tråkigt men inget att göra åt. Flädern går att beskära, men syrenträdet måste bytas ut.
 
Triton på delfin i Centralbadets trädgård
 
Härlig kontrast! En fortfarande höstsglödande bok mot den vita snön i Vasaparken!
 
 Vasaparken
 
 Löv från rödek på Olivercronas väg vid Sabbatsbergs sjukhus
 
 Barn går sin egen väg...
 
 Hemma på min gata i stan!
 

Kommentarer
Postat av: Yrsa

Vackra bilder! Hörde även i de finska nyheterna om kaoset..
Men det är skillnad o titta på vackra bilder och att tampas med det..
Men även efter att jag alltid cyklar året om, i allt från våta, ishala, till spåriga snöiga, till -30º älskar jag vintern...

2016-11-11 @ 10:24:40
Postat av: Hasse Wester

Starkt att cykla sig genom vintern Yrsa!

2016-11-11 @ 10:30:29
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0