Site Meter

Från Sankt Eriksplan till Blockhusudden

 
 
5 maj 2016
 
 
Klockan var fem på morgonen när jag gick upp mot tunnelbanan. Solen hade gått upp för ett tag sedan och fåglarna sjöng för mig. Kristihimmelsfärdsdag och hela Stockholm sov. Inte riktigt ändå, några trötta medresenärer hängde över sina mobiltelefoner på väg in mot stan. Eftersom jag ville se Sinnenas trädgård tidigt, så gick jag av vid Sankt Eriksplan och gick upp mot Vasaparken där den lilla vackra trädgården ligger. Jag älskar verkligen ytan där kungsängslijor och balkansippor nu blommar som bäst. 
 
 
 
 
Jag gick vidare Dalagatan ner mot Norra Bantorget och möttes av ett Actea-hav. Narcissus 'Actea', den gamla enkelblommande skönheten som dominerade bland vårlökarna i park-torget. Morgonsolens strålar gjorde kronbladen nästan genomskinliga och jag ''drabbades'' av ett sånt där skönt vårrus genom kroppen igen...!
 
Inne i Norra Latins trädgård hittade jag mer Narcissus 'Actea'!
 
 
Lite synd att jag inte kom ner till vackra Strömparterren den här tidiga morgonen då Stockholms gator nästan var skrämmande tomma. Men skönt skrämmande tomma! Samtidigt tycker jag att det är bra att vissa parker stängs nattetid, såsom i Paris. Jag kom inte ens in i Centralbadets trädgård den här morgonen - det är inte bara fördelar med att vara ue tidigt, men fördelana överväger såklart. Tyst och lugnt i en annars så bullrig storstad. Inne i Kungstärdgården var det dock full aktivitet där det riggades för någon musiktävling...
 
... och Allan blåste bort årets körsbärsblomning - tack för förställningen Prunus 'Accolade' 
 
Inne i Berzelii park blommade Prunus x gondouinii 'Schnee' vackert!
 
Jag är ingen toffelblomsfantast direkt (Calceolaria) men jag tyckte ändå att det fungerade fint med den här färgmixen runt Berzelius staty! 
 
Hur mycket jag än tycker om att vandra i huvudstadens kärna och på hela Södermalm med Långholmen, så händer det något med mig när jag går över Djurgårdsbron och kliver in på Södra Djurgården. Mina andetag blir lugnare och jag börjar smånynna...!
 
Jag ska snart klättra på Söders höjder igen när hägg och syren börjar blomma, men just nu njuter jag av Djurgårdens grönska och de fantastiska vitsippshaven på den inre delen av ön. (Bilden är från rondellen vid Djurgårdsbron.)
 
Magnolian vid Kullatäppan invid Nordiska museet blommade fint idag och jag gillar verkligen den här planteringen som jag tidigare har berättat om. Ett litet mästerverk faktiskt! Men nu ställer jag mig ändå lite frågande till att det har platerats en Coloradogran inne i planteringen, enligt mig alldeles för nära magnoliorna som med tiden säkert kommer att dränkas av granen, som blir stor om den trivs.
 
Magnolia här är - Magnolia x loebneri 'Leonard Messel', Magnolia x loebneri 'Merrill', Magnolia x loebneri 'Wildcat', Magnolia stellata 'Rosea'  - Stjärnmagnolia.
 
Inne på Galärvarvskyrkogården blommar nu ett stort Bergskörsbärsträd!
 
Det är sällan jag ser Djurgårdsvägen så här tom!
 
Utanför ABBA-museet på Djurgårdsvägen börjar nu ABBA-tulpanerena blomma!
 
Praktmagnolians vackra knoppar vid Skansen entrén.
 
Jag blir aldrig mätt på Djurgårdens vitsippor!
 
Acer negundo - Asklönn utanför Italienska ambassaden!
 
Entrén till Prins Eugens Waldemarsudde från spårvagnshållplatsen!
 
Även vid Waldemarsudde har Gyllenlacken fått plats! Pop-blomman! Det pratas mycket om gyllenlack nu, den gamla blomman som fått en renässans i Sverige. Jag såg den i Göteborg och jag ser den lite här och där i Stockholm. Alla vill ha gyllenlack! Men jag ställer mig inte i hyllningskören! Jag förstår inte riktigt storheten med den här ganska tråkiga sommarblomman. Självklart tycker jag att det är roligt att man tar fram gammaldags blommor, men jag tycker inte att den är så kul! Sorry!
 
Vid Täcka udden på Djurgården blommar magnolior som bäst nu!
 
Och på en gård vid Blockhusudden!
 
Dufvans härliga narciss-slänt!
 
 Jag började min vandring vid Sankt Eriksplan och avslutade med ett glas kallt flädersaft ute på underbara Blockhusudden på Djurgården! En helt fantastisk vandring i lugnt tempo efter min förkylning. Några väl valda fikapausplatser på vägen gjorde att vandringen blev helt perfekt!

Kommentarer
Postat av: Bosse Engvall

Tack för en fantastisk promenad i vårvädret. Delar av den kommer vi att vandra på egen hand imorgon.

2016-05-07 @ 20:57:27
Postat av: Marie Lithén

men så underbart!
Som exilstockholmare överlever jag tack vare alla dina fina bilder av de viktiga delarna av Stockholm.

2016-05-07 @ 22:16:21
URL: http://lithenstradgard.blogspot.se
Postat av: Inga

Tack! Vilken underbar morgon jag haft genom att ta del av din vandring.

2016-05-09 @ 05:50:01
Postat av: Hasse Wester

Hoppas att ni fick en fin vandring Bosse!

2016-05-09 @ 16:45:46
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Fint att du hänger med på bloggen Marie!

2016-05-09 @ 16:46:14
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Hasse Wester

Det gläder mig Inga!

2016-05-09 @ 16:46:31
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Susanna

Hej! Allan fick höra att hans bild publicerats här och visade den för mig. Skulle det vara möjligt att få originalbilden? Jag vill nästan rama in den! :) /Allans flickvän

2016-05-11 @ 12:08:38
Postat av: Hasse Wester

Bilden är skickad Susanna! Hälsa Allan!

2016-05-11 @ 20:10:28
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Cilla

Vilka vackra foton!!

2016-05-12 @ 06:28:03
URL: http://ensekundtusentankar.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0