Site Meter

Nu är det gott att leva!

 En varm, trygg och vacker plats på Djurgården... 
 
 
28 mars 2016
 
 
De stora helgerna jul, nyår, påsk och midsommar är ingenting för mig! Oftast blir det bara stressigt och de innehåller en massa måsten som jag får ont i magen av. Men den här påsken var helt perfekt på alla sätt! 
 
Våren fyller nu på med blommor och det är krokustider i Stockholm. Man anar växtkraften under jordytan, i buskar och träd och trybuskarna börjar grönska i parkerna. Temperaturen har legat runt tio grader, klockorna har ställts om till sommartid och jag kan börja ta min helgfrukost på balkongen. Nu är det gott att leva!
 
 
 
De underbara snödroppsängarna vid Parkudden på Djurgården måste bara fotograferas!
 
En härlig frukoststund på balkongen hemma i Bromma, med koltrastsång som visserligen ibland dränktes av bullret av Brommaflyget, innan vi började vår vandring runt Kungsholmen, som syns på andra sidan Ulvsundasjön! 
 
 Slänterna vid Norr Mälarstrand var fyllda av krokus!
 
 Västerbron!
 
Kungsklippans funkishus!
 
 Det blev fikastopp vid Bagel Street Café - Hornsbergs strand och ´´inget jävla tjafs´´ för mig!
 
 En fika vid Café Eldkvarn med utsikt över Riddarfjärden, är ett måste under vandringar runt Kungsholmen!
 
Karlbergs slott!
 
 Bergsklättring vid Fredhällsklipporna tillhör också ´´Runt Kungsholmen´´!
 
Det börjar det röra sig ordentligt under presenningarna! Släpp fångarna loss det är vår...på Långholmen!
 
 Sofieberg är ett område på västra delen av ön Långholmen i Stockholm, beläget inte långt från Karlshälls gård.

Sofiebergs område består i dag av två äldre byggnader, dels ett grönmålat hus (“Gröna huset”), dels ett rödmålat hus (“Röda huset”) samt ett nyare sommarhus. "Gröna huset" tillkom som sommarnöjen under 1800-talets andra hälft. På 1860-talet ägdes Sofieberg av grosshandlaren Frans Schartau. Gården har sedan haft många ägare som uppförde nya byggnader på tomten. Det intressantaste av husen är “Gröna huset”, gestaltat i schweizerstil med riklig snickarglädje och ett hörntorn. När byggnaden fick sitt nuvarande utseende går inte att klarlägga, eftersom byggnadsritningar saknas. Ursprungligen fanns vid stranden ytterligare en stor träbyggnad, som kallades “Sjövillan, Sofieberg”. Huset brann och revs 1961.

Sofiebergs tomt omfattade länge hela Långholmens västra udde. På mitten av 1970-talet, när verksamheten i Långholmens centralfängelse upphörde, gjordes området tillgängligt för allmänheten och Stockholms stad anlade en promenadväg runt ön, förbi Sofieberg. Innan dess var Sofieberg avstängd för allmänheten med staket och grind. Sofieberg används fortfarande som sommarbostad. (Wikipedia)

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0