Site Meter

Robinia pseudoacacia

 
Första gången som jag uppmärksammade en Robinia var när jag för många år sedan jobbade på en gård på Bastugatan 22-24 och jag tyckte att det var något speciellt med trädet. Robinia som kan bli ca 15-20 meter högt kräver ett soligt läge och är härdigt ungefär upp till Stockholmstrakten. Trädet på bilderna här finns inne på Rosengården i Historiska museet och är ett av de vackraste som jag sett i Sverige. Ofta planteras Robina allt för nära andra träd, vilket gör att det inte får breda ut sin krona på det vackra sättet som det här exemplaret. Det här är inget ovanligt träd i Stockholm, men kanske att det borde användas lite mer på grund att den vackra blomningen i början av juni. Det har inte så stora krav på växtplats, förutom att kräver sol. Robinia tillhör ärtväxterna och kan alltså ta upp kväve ur luften som de lagrar i bakterieknölar på rötterna. 
 
Robina som brukar kallas falsk akacia, vilket är artnamnets betydelse, härstammar från Nordamerika och kom till Frankrike på 1600-talet. Trädet som sprider sig med både rotskott och frö, trivdes gott i Europa och har villigt spritt sig och förvildas, vilket på många platser blivit ett problem. Jag har flera gånger uppmärksammat trädet när det blommar utefter vägarna i Italien. Senast igår när jag gick till Coop i Minneberg här hemma, såg jag att det planterats 6 st Robinia på det lilla torget där det tidigare stod stora pilar. 
 
Virket är starkt och passar bra som staketstolpar och lär vara hållbarare än ek.
 
Fakta har jag hämtat från den mycket bra boken - Träd i Stockholm från 2003.
 
R
 

Kommentarer
Postat av: Sylvia

Äntligen!Jag var och såg just detta underbart,vackra träd för sis å där 5 år sedan. Jag undrade då var det var för något träd. Jag har misdtänkt att det var en Robinia men hade aldrig sett ett i den storleken så jag trodde att jag var fel ute. Tack för att jag slipper undra mer!
Kram

2016-06-19 @ 10:04:03
URL: http://heltenkelthemmahosmig.blogspot.se/
Postat av: Hasse Wester

Vilken tur Sylvia!

2016-06-20 @ 21:58:49
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Meta

Intressant👍

2016-07-16 @ 19:56:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0