Site Meter

Djurgården runt i vinterjasminens tid

 Ryssviken och Prins Eugens Waldemarsudde
 
 
9 januari 2016
 
 
Årets första Stockholmsvandring gick runt Djurgården som var inbäddat i ett tunt fluffigt snötäcke. Det var minus 9 grader och vindstilla när vi startade vår vandring längs Djurgårdsbrunnskanalen och det kändes skönt att få långvandra i huvudstaden igen. För mig med 46 år av fysiskt trädgårdsarbete bakom mig, är en mil precis lagom att vandra. Det är alltid lika skönt att gå längs den vackra Djurgårdsbrunnskanalens mjuka sträckning från Lilla Värtan till Djurgårdsbrunnsviken. På 1700-talet fanns här en naturlig farled, men landhöjningen gjorde att Djurgården upphörde att vara en ö i mitten av 1700-talet. Men på kung Karl XIV Johans initiativ grävdes en kanal som invigdes 1834 och idag är nog alla stockholmare glada både åt kanalen och att Djurgården är en ö igen. 
 
När vi hade gått hela den norra stranden framtill Djurgårdsbron, fikade vi inne på Djurgårdens besökcentrums café. Jag minns att jag nästan var skräckslagen då den byggnaden planerades av Djurgårdsförvaltningen och jag trodde att infarten till Djurgården skulle förstöras med den märkliga byggnaden. Idag tycker jag mycket om den här platsen och byggnaden smälter fint in i omgivningen. Läs gärna mer om byggnaden och platsen här!
 
Nu ser jag fram mot många sköna vandringar och snart är det dags för de första vårtecknen!
 
Alla mina Stockholmsvandringar finns här!
 
 
 
Café Ektorpet vid Waldemarsudde är öppet alla dagar mellan 11-17, utom på måndagar då det är stängt. Vi får dock vänta en stund innan kaffet kan avnjtas på den vackra uteserveringen. Läs mer om caféet här!
 
Vänliga människor matar trastarna!
 
Nedanför Skansen en bit ifrån Sirishov, stod den här vackra hägern och väntade på våren...
 
Prins Eugen av Ivar Johnsson
 
Vinterjasminens blomperiod mitt i vintern får ett trädgårdshjärta att spritta lite extra och vid slottets södra fasad på Waldemarsudde lyser de gula blommorna nu i snön. Den här vackra och märkliga busken har sin blomperiod mellan december och mars.
 
 En favorit under mina vandringar runt Djurgården står i Villa Listonhills stora trädgård.
 
Svanar som alltid lika fridfullt letar mat på sjöbotten vid Blockhusudden.
 
 Min kära vandrarvän, som bor på Djurgården!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0