Site Meter

Äppelfabriken

 
Den slingrande grusvägen fram mot Äppelfabriken går genom en naturskön och lantlig miljö som får mig att börja undra varför jag inte bor på landet. Men en annan dag när jag vandrar på Djurgården, Långholmen eller Södermalm, så förstår jag varför jag bor i stan...! 
 
Ute vid Färentuna ligger Hilleshög och där finns vackra Äppelfabriken som är ett trädgårdscafé, men mycket mer än så. Där finns även ekologiskt mathantverk, gårdsbutik och musteri.  Om man tänkt sig en helgutflykt några mil utanför stan, så är Äppelfabriken en perfekt plats att besöka!
 
I trädgårdscaféet finns gott om platser och om man vill kan man välja ett litet skyddat trädgårdsrum, eller sitta i det vackra växthuset. I den här mycket charmiga miljön går höns och tuppar fritt omkring och sprätter och trots utecaféets begränsade yta, brukar det sällan upplevs som trångt även när det är mycket folk - som det oftast är!
Helgmackorna, bakverket och kaffet smakar alltid i caféet, som endast har öppet på lördagar och söndagar. Trädgården runt omkring är under vissa tider helt bedårande vacker, som i juli när marken kring växthuset svämmar över av vackra blommor. 
 
2007 upptäckte Riksarkivet på kartor från 1630-talet att de allra första äppelodlingarna i Sverige låg just här i Hilleshög. Det finns gott om fruktodlingar i trakterna och jag måste komma ihåg att återvända hit när alla dessa fruktträd blommar något år. 
 
Så här beskrev jag Äppelfabriken efter ett besök 2012 och som de har använt på hemsidan:
 
“Att åka ut till Färingsö för att fika vid Äppelfabrikens vackra trädgård är alltid trevligt och det är en skön miljö därute. Idag var trädgården mer än vacker! Det jag upplevde var trädgårdspoesi och magi. Platsen framför växthuset gjorde mig helt stum och jag minns inte senast jag såg något så vackert komponerat. Valerianan svävar över malvor, rosenskära, gurkört mm. För mig är det så nära paradiset man kan komma…” 
 
 
Idag har vi planterat 400 nya äppelträd och för på så vis ett kulturhistoriskt arv vidare till kommande generationer. Vi förädlar äpplen och andra frukter och bär till marmelader, chutneys, moser, geléer must och mycket annat. Vi säljer det endast i vår lilla gårdsbutik. På hösten mustar vi Stockholmarnas äpplen här.
 
Boken Äppelfabriken utsågs 2015 till Sveriges bidrag i sin kategori den
internationella kokbokstävlingen International Gourmand Awards 
 
 29 juli 2012
 
10 juni 2012
 
10 juni 2012
 
 10 juni 2012

Kommentarer
Postat av: Anneli Andeer

Hej, jag blev så himla förtjust i den nosande vovven som syns på bild: https://cdn3.cdnme.se/15392/8-3/appelfabriken-10-juni-2012-4_568ea2a49606ee7a36a3a19e.jpg
för den liknar min egen :-). Så jag hoppas att du kan tala om vem som har gjort den.

Tack på förhand
Anneli Andeer

2016-01-20 @ 13:49:45
Postat av: Hasse Wester

Hej Anneli. Tyvärr vet jag inte, men du kan säkert ta kontakt med Äppelfabriken och fråga!

2016-01-22 @ 08:37:42
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Krister

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-rapport-ekonomaten-varken-nyttigare-eller-miljovanligare

2016-01-30 @ 18:13:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0