Site Meter

3 kanaler i Stockholm

Djurgårdsbrunnskanalen
 
 
 
Stockholms längsta och vackraste kanal är Djurgårdsbrunnskanalen som förbinder Lilla Värtan i öster med Djurgårdsbrunnsviken i väster. Den skönt mjukt svängda kanalen omges av lummiga lindalléer och med Djurgårdens fantastiska natur intill. Från mitten av 1700-talet förvann den här naturliga farleden på grund av landhöjningen och igenväxning. På kung Karl XIV:s initiativ (första Bernadotten i Sverige) grävdes den kanal vi har idag. Kanalen som invigdes 1834 är 1 kilometer lång och 2 meter djup. 
 
Under mina Djurgårdsvandringar så infinner sig alltid ett lugn här vid kanalen, när jag kommer från den något livligare södra sidan av ön, där båttrafiken till och från skärgården är tät. 
 
Längs kanalen passerar man på norra sidan bland annat Villa Lido där Benny Andersson bor, Djurgårdsbrunns värdshus, Villa Solbacken där troligen Prins Carl Philip och Sofia kommer att bo framöver och längre öster ut Villa Rosenhill. På Södra Djurgårdssidan finns bland annat Villa Gröndal där Gustav Fröding bodde under sin sista tid i livet. Längre ut mot öster finns den fågelrika och vackra våtmarken Isbladskärret.
 
 
 
Pålsundet
 
 
 
Vid Pålsundet kan jag sitta i timmar och bara njuta av alla gamla träbåtar. Platsen är som ett museum för fritidsbåtar i trä. Man kan fika vid det enkla Brofiket vid Långholmsbron, eller bara sakta vandra efter kanalen som skiljer Långholmen med Södermalm och där stora vackra knäckepilar lutar sig ut över vattnet. Kanalen som stilla flyter mellan Långholmsbron och Riddarfjärden är 600 meter lång och väster om bron byter kanalen namn till Långholmskanalen.
 
Det leder tre broar över Pålundet, Långholmsbron. Pålsundsbron och Västerbron.  
 
 
 
 Karlbergskanalen
 
 
 
Karlbergskanalen mellan Kungsholmen och Vasastan är med sina 400 meter, den kortaste av de tre kanaler som jag beskriver. Stora knäckepilar böjer sig vackert ut över kanalen som förbinder Riddarfjärden med Ulvsundasjön (som är den sjö i Stockholm som jag ser från min lägenhet i Bromma). Där Karlbergskanalen slutar i öster, tar Karlbergssjön vid, där det kritvita Karlbergs slott ligger och innan man når Riddarfjärden vid Stadshuset, så passerar man Barnhusviken och Klara sjö. 
 
Det har alltid funnits en vattenförbindelse här, men på grund av landhöjningen har den västliga delen krympt till en smal passage. Den nuvarande kanalen grävdes och muddrades i början av 1830-talet. 
 
Här passerar jag när jag vandrar runt Kungsholmen och stegen blir alltid lite långsammare just vid den lummiga kanalen, där Stockholms minsta och en av de äldsta (grundat 1919) koloniområden ligger. Karlbergs-Bro heter området som endast har 19 lotter med små stugor invid kanalen.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Mira

Tack Fint!

2016-02-03 @ 13:36:20
URL: http://mirasmirakel.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0