Site Meter

Hoppets skepparglas från Heta Hyttan

 
 
 Tyvärr hade jag inte möjlighet att träffa min morfar Carl Bernhard Söderholm som var sjökapten och seglade på vackra segelfartyg längs kusterna i Europa. Det var på den tiden då lastfartygen var vackra och då vi inte konsumerade och importerade varor så hysteriskt som idag. Han levde mellan 1866-1944 och tillbringade sitt liv i Roslagen och ute på haven. Det sista fartyget han seglade var skonerten Hoppet av Länna, som strandade utanför Torekov på 1930-talet. Där finns Hoppets kajuta uppställd och sammanbyggd med fartyget FRAM av Brantevik på Torekovs Sjöfartsmuseum.
 
Hoppet har på sätt och vis blivit en symbol för segelfartygen genom att både dess kajuta och skans har bevarats och finns på Sjöhistoriska museet i Stockholm där livet ombord på Hoppet var en permanent utställning från 1930-talet fram till de av någon märklig anledning tog bort utställningen för några år sedan. Mer om Hoppet här!
 
I somras fick jag det här mailet:
 
Hej Hasse!
Linda heter jag och driver en liten glashytta uppe i Piteå.
jag läste ditt blogginlägg om din morfars skepp hoppet och undrar nu om du har något emot att din morfar förknippas med en produkt jag nyligen tagit fram som jag gärna vill döpa till Hoppets skepparglas.
Till denna produkt tar jag gärna fram ett litet kort med bilden på din morfars besättning samt en kortare text.
 
Självklart tyckte jag att det lät spännande och det känns mycket fint att minnet av vår morfar nu lever vidare i form av Hoppets skeppsglas. Nu står fyra vackra, handblåsta glas med tjärsnören som sprider en svag doft av tjära i mitt hem, trots att de står inne i ett vitrinskåp. Tack Linda, för att CB får leva vidare på grund av dina vackra glas. Läs mer om Heta Hyttan och Lindas glas på hemsidan - Heta Hyttan
 
 
Texten på kortet där morfar med besättning finns med, lyder:
Kapten Carl Bernhard Söderholms djärva och säkra besättning på skonertskeppet Hoppet av Länna i början av 1900-talet.
 
Det är morfar Carl Bernhard som sitter i mitten!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0