Site Meter

Utsikt över en höstfärgad stad, från Wenner-Gren Center

 
 
 
20 oktober 2015
 
 
När jag skrev boken Stockholms gröna rum, besökte jag vid några tillfällen kyrktorn och höga byggnader för att få annorlunda vyer och vinklar av Stockholm. Jag har fortsatt att klättra upp för att få fin utsikt och idag besökte jag den 25 våningar höga Wenner-Gren Center vid Sveaplan, efter att ha fått tillåtelse att ta bilder från festvåningen på plan 24.
 
För några veckor sedan skrev jag att den här hösten nog inte skulle bjuda på någon större färgprakt i träden, men jag hade fel, färgerna tog lite tid på sig bara och idag var Stockholm underbart vackert! 
 
Jag fick fem minuter på 24:e våningen och jag hänfördes verkligen av utsikten, både ut mot Brunnsviken och prinsessan Viktorias Haga och över Vanadislunden och Sveavägen in mot City. Några bilder är tagna genom fönstren, men jag fick även öppna ett litet fönster där jag kunde få ut kameran. 
 
Det här var ännu en spännande och fin fotostund i huvudstaden och jag tacker Anders och Pauline för att ni lät mig ta bilderna!
 
 
 
Wenner-Gren Center är ett höghus intill Sveaplan vid norra delen av Sveavägen i stadsdelen Vasastan i Stockholms innerstad. Byggnaden, som ritades av arkitekt Sune Lindström, var det första höghus i Sverige som genomförts i stålkonstruktion och var vid färdigställandet Europas högsta byggnad med en stomme av stål. Wenner-Gren Center invigdes 1962.
 
Axel Wenner-Gren, tidigare Axel Wennergren, var VD för Electrolux, skapade sig en stor förmögenhet under 1920-talet genom försäljning av dammsugare och kylskåp, främst i USA. På förslag av nobelpristagaren Hugo Theorell (medicin 1955) donerade han 1955 pengar till ett internationellt centrum för gästande vetenskapsmän i Stockholm. Wenner-Grens donationen belöpte sig på 8 miljoner kronor (motsvarar cirka 100 miljoner i 2005 års penningvärde), och regeringen tillhandahöll en gratis tomt.

Byggnadens läge var väl valt, på vägen till Arlanda, porten till världen, där utrikeshallen invigdes samtidigt med Wenner-Gren Center. Axel Wenner-Gren dog samma år som byggnaden stod klar. (Wikipedia)

 

 
Här skulle man kunna sitta en vecka...
 
Brunnsviken och Kräftriket som tillhör Stockholms universitet
 
Brunnsviken/Haga
 
 Bellevueparken med Carl Eldhs ateljé och Paschs malmgård

Kommentarer
Postat av: Meta Öhrling

Intressant läsning. Sännande bilder.MERA!!!

2015-10-21 @ 08:48:02
Postat av: Hasse Wester

Fint att du gillar det Meta!

2015-10-21 @ 17:46:00
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Mira

Jag tycker nog att den här höstens färger är vackrare än de där riktigt rödfärgsprakande. Så dovt, mustigt, glödande. Jag gläds ända in i själen åt denna glödande höst.

2015-10-27 @ 15:41:39
URL: http://mirasmirakel.blogspot.com
Postat av: Hasse Wester

mm gillar också den här höstens färger Mira!

2015-10-27 @ 22:06:09
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Laura

Kan bara hålla med...den dova glöden har en alldeles speciell charm. Underbara vyer över vår sköna stad, tack!
Malmgårdar är en ny upptäckt för mig..kommer det månne nån bok om det? 😃

2015-11-12 @ 18:17:25
Postat av: Hasse Wester

Laura: Det finns redan en bok som heter ´´Malmgårdarna i Stockholm´´ av Birgit Lindberg. På Bokbörsen kan du köpa den för under hundralappen...!

2015-11-12 @ 18:25:08
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0