Site Meter

Cornelis på Södermalm

 Den rosa rosen heter Cornelis och planterades i Cornelisparken 2015! Det är en floribundaros som blommar från juni till oktober och blir ca 70 cm hög!
 
 
7 oktober 2015
 
 
Det händer ibland att jag hälsar på hos Cornelis när jag vandrar på Södermalm, både vid hans grav på Katarina kyrkogård och vid Cornelisparken, som blev tillägnad vår tids Bellman och invigdes 21 juni 2000. Bitte Jonason Åkerlunds staty, föreställande Cornelis kom på plats först 2007. Under min vandring den här lediga onsdagen i oktober började jag fundera över Cornelis koppling till Södermalm, eftersom parken fått sin plats där vid Mäster Mikaels gata, ner mot Katarinavägen/Renstiernas gata. 
 
Väl hemma såg jag Tom Alandhs dokumentär på DVD från 2004 om Cornelis, för att få reda på var han bott mm. Han levde ju ett minst sagt stökigt liv, med mycket alkohol och bråk. Nu tänkte jag inte gå in på hans levnadshistoria, men jag skrev ner några anteckningar vad vänner och bekanta sagt om honom. Han beskrevs som snäll, generös och bohemisk, men även besvärlig att arbeta med.
 
Jag googlade på hans Söderkoppling och fick reda på att hans första spelning ägde rum i Frälsningsarméns lokaler på Östgötagatan 1960 men även att han och Fred Åkerström senare skrev låtar på Harvest home på Bondegatan 50, han bodde på en husbåt (som sjönk 1967) i Årstaviken och hans sista bostad var på Renstiernas gata nr. 16, alldeles i närheten av dagens Cornelispark. Cornelis föddes den 8 augusti 1937 i Holland och dog den 12 november 1987 i Katarina församling i Stockholm. Han begravdes sedan på vackra Katarina kyrkogård, där han nu är granne med 1600-tals skalden Lars Wivallius, Lasse Strömstedt och Putte Wickman.
 
Till minnet av Cornelis död gick jag på en konsert i Katarina kyrka den 12 november 2007, där Lill Lindfors, Svante Thuresson och Claes Jansson sjöng några av Cornelis visor. När jag såg mig omkring bland publiken så fanns där många kändisar och även människor som nog inte uppskattade Cornelis när han levde sitt vilda liv med skandaler, fyllor, skattebrott och fängelse. Nu har Cornelis blivit finkultur!
Konserten avslutades med allsång - I natt jag drömde och utanför föll den första snön över Söders höjder.
 
Idag när jag lyssnar på min spellista med Cornelis så tänker jag att han med all rätt platsar in som en av Sveriges viktigaste vissångare och trubadurer genom tiderna, tillsammans med Bellman och Evert Taube. Han skrev 500 låtar (Ungefär lika många som Ulf Lundell skrivit hittills) och även om han kanske inte varit så viktig i mitt musiklyssnande genom åren, så finns det vissa visor/låtar som jag tycker oerhört mycket om. 
 
 
 
Från parken har man en fantastisk utsikt över Stockholm (besvärligt ljus för fotografering den här dagen)
 
 Mäster Mikaels gata just intill parken
 
Katarina kyrka från Katarina kyrkobacke.
 
Katarina kyrkogård
 
 Katarina kyrkogård
 

Kommentarer
Postat av: Maja

Jag brukar också titta till Cornelis. Den största skalden enligt mig. Älskar.

Förresten. Jag har ett skitbra tips till dig!
Om man som jag, är tokig i märkesvaror och kvalitet, finns det en undersökningssite, där man gör undersökningar som man får betalt för i form av poäng som man sedan kan shoppa för. Allt från Kay Boyesen till KitchenAid produkter finns. Perfekt för såna som mig som inte riktigt har råd att köpa sånt annars. Prylarna man plockar ut blir alltså helt gratis! Jag hittade länken här. Där står all info man behöver veta. http://goo.gl/BepLJk

2015-10-11 @ 14:50:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0