Site Meter

Paris gröna rum

 Notre Dame
 
 
17 maj 2015
 
 
För 43 år sedan besökte jag och en kompis Paris och med relativt nytaget körkort kastade jag mig in i den vilda Paristrafiken. Det blev ett hastigt besök i Eiffeltornet och något mer, innan vi fortsatte vår roadtrip genom Europa.
 
Jag minns egentligen inte så mycket av staden från den resan, så nu när min dotter och jag gjorde vår traditionella vårresa tillsammans så blev det som att komma till vackra Paris för första gången, nu den 17 maj 2015. Vi flög från Skavsta som ligger 10 mil från Stockholm, till Beauvais som ligger 10 mil från Paris och jag älskar dessa små flygplatser. Jag får nästan panik på stora flygplatser med oändligt många avgångsgater och biljettautomater. Bussen till Paris tog en timma och tjugo minuter och tunnelbanan till stadsdelen Marais där vi skulle bo, 20 minuter. Som vanligt hade min dotter planerat resan och som vanligt blev det helt perfekt, både med boendet och med den övriga planeringen av vistelsen. 
 
Paris är oerhört stort och med förorterna bor det 11 miljoner människor i huvudstaden. Stadsdelen Marais är den äldsta delen av Paris och en skön rofylld atmosfär råder runt kvarteren där vi bodde. Att vandra på de smala gatorna är en njutning för en van stadsvandrare som jag och vart man än gick så fanns det alltid ett grönt rum som öppnade sig mellan de vackra byggnaderna. Små mysiga butiker, restauranger och caféer gjorde att vi trivdes mycket gott här. Vår vårresa brukar oftast innehålla en fotbollsmatch med Barcelona och trots att vi befann oss i Paris så fick vi ändå se vårt lag säkra vinsten i Spanska ligan under vår första kväll. Vi besökte nämligen en pub i närheten där vi såg matchen på TV
 
Vädret var soligt och varmt när vi kom på söndagen och även på måndagen då vi besökte Monets trädgård i Giverny. Läs om det besöket här!
 
Vår vistelse i Paris var endast över tre nätter och även om vi hann se väldigt mycket så skulle jag velat haft några dagar till i den här vackra, spännande staden där Seine, som nog är världens mest beundrade flod, sakta flyter fram som stadens pulsåder. Tisdagen bjöd på lite kyligare väder och någon regnskur och vi passade på att ta en Hop-on hop-off-buss för att få en överblick över den enorma staden med sina vackra byggnader. Vi hoppade av vid några platser, vandrade på Champ Elessy och vidare bort till Eiffeltornet. Men den byggnad som jag kom att förälska mig i var Notre Dame, som är en fantastiskt vacker gotisk katedral invid Seine och jag kunde inte se mig mätt på detta mästerverk. Intill katedralen låg bron Pont de l'Archevêché med tusentals hänglås - för kärlekens skull. Man kan tycka vad man vill om att hänglåsen symboliserar oändlig eller fastlåst kärlek, men företeelsen är ganska häftig tycker jag. Det verkar dock ha blivit ett problem för parisarna med alla dessa lås från turisterna. Broräcken kollapsar och säkerheten börjar äventyras vid denna bro och bron vid Louvren.
 
Jag hoppas verkligen komma tillbaka till Paris, för det finns å mycket mer som jag skulle vilja se!
 
 
 Notre Dame
 
Pont de l'Archevêché med alla kärlekslås, som av parisarna inte är så uppskattade.
 
Underbara Notre Dame
 
Våra vandringar gjorde vi nästan enbart i Marais och de mysiga trädgårdar som fanns här och där, hade järnstaket runt om, vars grindarna var låsta på nätterna, som här vid Square Leopold Achille.
 
Square Leopold Achille.
 
Place des Vosges
 
 Det berömda Falafelstället L´as Du Fallafel i Marais, där köerna ibland var näst intill oändliga för att få en falafel tillagad av mästarna i den korvkioskliknande ´´restaurangen´´. Vi köpte våra när det inte var några köer och det var gott!
 
Ibland händer det märkliga saker...
 
I Luxemburgparken får man inte beträda de perfekta gräsmattorna. Skulle någon ta sig in så kommer vakter springade, visslande i visselpipor för att återställa ordningen! Perfekta gräsmattor verkar vara viktigt för parisarna! Det här är ett stort mäktigt grönt rum att vila i! 
 
Höga stängsel runt Luxemburgparken, inget busliv på nätterna i Paris parker!
 
 På många ställen i Marais öppnade det sig spännande gröna rum.
 
Vi hittade ett underbart mysigt café i närheten av vårt hotell och det här ju verkligen mackornas land! Goda baguetter och gott kaffe!
 
Åh Champ Elysee....
 
Det här är entrén till en klädbutik vid Champ Elysee...
 
Den här galet vackra fasaden finns i närheten av Eiffeltornet.
 
Ok H&M...något för er nästa underklädskampanj? Funkar det i Sverige?
 
Varuhuset Lafayette liknade en stor vacker katedral...
 
 Utsikt från takterrassen på varuhuset Lafayette.

Kommentarer
Postat av: petra richter

Wow vilka bilder Hasse :) Paris ska ses i mng och små delar i omgångar,sakta och njutningsfullt.Jag har lyckan att ha en fransman som har hela släkten spridda i Frankrike så nästan en gg om året blir det Paris per automatik då vi alltid flyger dit först.

2015-05-22 @ 20:27:31
Postat av: Hans Wester

Ja visst är det en fantastisk stad Petra! Härligt med kopplingar till Frankrike...

2015-05-22 @ 20:36:08
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Mira

Tack för Paristitten! Nu är det längesen jag var där, men Hussen kom därifrån igår. Jag får ta ledigt och be att få följa med nästa gång. Till dess får jag glädja mig åt dina fina bilder.

2015-05-22 @ 22:33:42
URL: http://mirasmirakel.blogspot.com
Postat av: Hans Wester

Jag tror att Mira med kamera skulle trivas i Paris!

2015-05-22 @ 22:39:41
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Katarina/Kollitott

Å, Paris! Och Monets trädgård, dags för ett besök snart igen känner jag. Vilka fina bilder!

2015-05-23 @ 09:48:38
URL: http://kollitott.se
Postat av: Hans Wester

Ja visst är det fint Katarina!

2015-05-23 @ 23:07:58
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Per

Underbara bilder Hasse! Du tycks ha kommit bättre överens med Paris än jag. Mycket vackert och historiskt men det är något som gör att jag har lite svårt för den där stan. Dina bilder får mig att bli sugen på att åka dit igen och den en ny chans! :)

2015-05-27 @ 15:38:57
URL: http://whatgoodami.blogspot.se/
Postat av: Hans Wester

Det är väl så att det gäller att vara på rätt plats Per. Stockholm är inte vackert överallt heller! Try again kompis!

2015-05-27 @ 19:24:09
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ove o Christina

Intressant!! Detta blir nästan ett historiskt dokument! Fantastiskt idag att se dina bilder och läsa din text om Paris o Notre Dame! Tack! Idag är det morgonen efter branden... 190416. 💕 🙏

2019-04-16 @ 09:54:54
Postat av: Ove o Christina

Detta blir nu ett historiskt dokument av Notre Dame! Intressant med fotografierna från olika vinklar! Fint skildrat! 🙏 🌿

2019-04-16 @ 10:17:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0