Site Meter

Giverny - Monets trädgård

 
 
18 maj 2015
 
 

En dryg timme från Paris ligger Claude Monets hus och trädgård i den charmiga byn Giverny. Monet var en av våra största impressionister och till Giverny flyttade han 1883. Han tyckte så mycket om platsen att han stannade där i 43 år. Ett av de mest kända verken han målade i sin studio i Giverny är ”The Water Lillies”. 1926 dog Monet och begravdas i familjegraven vid byns kyrka. Trädgården är endast öppet från april till oktober.

 

Det finns mängder av böcker som handlar om Monets trädgård i Giverny, där man kan läsa om trädgårdens historia. Här nöjer jag mig med att visa bilder från den 18 maj 2015 och berätta lite om mina intryck. Att ta sig till Giverny från Paris är inte helt enkelt. Först gäller det att hitta till tågstationen St Lazare, där det gäller att vara ute i god tid för att köpa biljetter, då det kan vara kö vid kassorna. Tåget tar sedan 45 minuter till den staden Vernon där det står bussar som ´´fraktar´´ besökarna till Monets trädgård. Varken min dotter och jag är väl direkt glada åt folkmassor vid turistattraktioner och visst var det trångt på tåg och buss, men för att jag skulle få se den trädgård som jag drömt om så länge så var det bara att bita ihop och trängas igenom den här dagen. 

 

Mina förväntningar var givetvis höga när jag vandrade in i trädgården och det första jag såg var ett stort blommande kejsarträd och ett hav av blommor på marken. Eftersom vi var tidigt ute så var det faktiskt inte så trångt inne i trädgården. Det gick att ta bilder utan att människor med röda jackor blev med. Den svagt sluttande trädgården upp mot bostadshuset med de skönt gröna fönsterluckorna, var fullständigt täckt av blommor som kirgislök, akleja, iris, vallmo, trädgårdsnattviol och mycket annat vackert. Smala stigar ledde genom den blommande trädgården, men besökarna fick hålla sig på de bredare gångarna. 

 

Så kom vi då fram till den berömda dammen, med näckrosorna (som inte hade börjat blomma vid vårt besök) och den gröna bron där alla vill bli fotograferade. Blåregnet - både blått och vitt - bildade ett tak över bron och det var sådär vackert att man fick nypa sig i armen för att förstå att det var på riktigt. Runt dammen växte mängder av rhododendron och azaleor, som inte är mina favoriter, även om de passade bra i den här lite skuggigare delen av trädgården. 

 

Jag är oerhört glad att jag äntligen fick se Giverny och jag tycker absolut att trädgården levde upp till mina förväntningar, med råge faktiskt! 

 

Några bilder är tagna med mobilkamera!

 

Det tog tid att placera de här barnen för fotografering på bron och en av de små tjejerna ser ut att ha somnat...
 
Det mäktiga kejsarträdet vakar över trädgården.
 
Det är den här gången som senare under sommaren blir täckt av blommande krasse som tillåts växa ut och som då blir till en stig, precis som på Monets tid!
 
 

Kommentarer
Postat av: Eva

Överlastat, överdådigt och praktfullt! Jag kan tänka mig att man upplever mångfaldet på ett annat sätt när man står mitt uppe i det och är fullkomligt insvept i färger och dofter. Jag skulle nog också bli betagen och förälskad!
Oavsett om du har använt mobil eller vanlig kamera - jättefina bilder!

2015-05-20 @ 20:41:39
Postat av: Ramona Källström

Skrev min kommentar på FB. Testar kommentarsfunktionen här. Tidigare har det inte funkat för mig.....

2015-05-20 @ 21:33:41
Postat av: Hans Wester

Hela trädgården var som Monets målarpalett Eva. Det är bara tre bilder som min dotter har tagit med sin mobiltelefon. Jag tjatar på henne att skaffa en riktig kamera då hon har så god blick för foto.

2015-05-20 @ 21:33:43
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Ramona Källström

Det funkar...

2015-05-20 @ 21:34:31
Postat av: Hans Wester

Så fint Ramona! Gillar kommentarer här. PÅ FB försvinner de i flödet. Här finns de kvar i all evighet...Tack!

2015-05-20 @ 21:34:34
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Anonym

Härligt blomsterfnatt. Och turistfnatt. Jag har (hittills) hållit mig därifrån...

2015-05-21 @ 13:43:14
Postat av: Mira

Hm. Återigen hoppar namnet bort vid publicering.

2015-05-21 @ 13:43:54
Postat av: Hans Wester

Det var sannerligen värt turistfnattet Mira.

2015-05-22 @ 22:40:36
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0