Site Meter

Blomsterprakt på Norra Bantorget

 
 
14 maj 2015
 
 
Jag har bott i Stockholm i större delen av mitt liv och känner mig som en stockholmare, en 08:a. Men trots det har jag aldrig lärt mig det där snabba tempot, som gör att man lätt tar sig fram i folksamlingar utan att bli påsprungen. Jag blir ofta påsprungen och trampad på hälarna och ser nog mer ut som en turist när jag sakta vandrar fram med min kamera. 
 
Därför älskar jag långhelger i Stockholm och idag var det rena småstadskänslan när jag stadsvandrade mellan hägg och syren. De flesta 08:or var väl ute i landet och skröt och skränade...! Vilket gjorde att gatorna var precis lagom befolkade. Jag fick bra plats på caféet på Nytorget och biltrafiken var lika lugn som i 50-talets Norrtälje. För min egen del får jag min dos av landsbygden på vardagarna när jag jobbar mitt ute i Sörmlands vackra natur, där Engsholms slott ligger. Jag har även ägt två sommarstugor på Rådmansö tidigare, men nu trivs jag gott i Stockholm på helgerna!
 
De första bilderna i det här inlägget är från Norra Bantorget, där det har planterats 23 000 blomsterlökar i höstas och den prakt som torget nu visar upp, är helt fantastisk. Norra Bantorget ingår i min bok och jag hade önskat att någon av dessa bilder hade fått vara med...!
 
De blomsterlökar som finns på Norra Bantorget är: (Klicka på namnen)
 
 
 
Vid Sinnenas trädgård håller hästkastanjen på att gå i blom och jag tycker att de röda bänkarna var kanonsnygga i grönskan! 
 
Tro det eller ej...men jag hittade en park som jag aldrig tidigare sett i min stad - Johan Helmich Romas park. Roman som skrev Drottningholmsmusiken (lyssna på musiklänken längst ner), har fått en park uppkallad efter sig och den ligger mellan Högbergsgatan och Fatbursparken på Söder. Äppelträden håller just på att gå i blom i den sluttande parken!
 
I Björns trädgård vid Medborgarplatsen blommar fortfarande körsbärsträden, men nu hänger blommorna löst...
 
Inne på en gård vid Nytorget lyser häggens vita blommor.
 
Söderidyll vid Färgargårdstorget.
 
Ner i tunnelbanan vid Skanstull och på tåget till Östermalm där Banérgatans boende har en ridå av blommande körsbärsträd utanför sina fönster.
 
Efter en delikat lunch hos min dotter, vandrade jag vidare ut på Djurgården där narcisserna fortfarande blommar vackert vid Rosendals värdshus. Det är märkligt att jag nästan aldrig besöker den här platsen som är granne med Rosendals trädgård. Det verkar som om de flesta har Rosendals trädgård som givet mål där man fikar, handlar och tittar på planteringarna, sen går man därifrån. Nu är det väldigt fint även vid värdshuset och runt Rosendals lilla slott som också är granne med Rosendals trädgård.
 
Narcissuslökarna vid dammen är: (klicka på namnen)
 
(Tack för växtlistorna Cecilia på Djurgårdsförvaltningen)
 
 
Tulpaner vid Rosendals värdshus med skulpturen ´´Gosse lekande med svan´´ av Teodor Lundberg, rest 1922. Jag önskar att jag hinner se alla dessa vackra tulpaner i full blom den här våren!
 
De blomsterlökar som finns runt ´´Svanen´´ är: (Klicka på namnen)
 
Vackra blomsterlökar vid den prydligt skötta trädgården runt Rosendals slott. 
 
Narcissussorterna vid slottet är: (Klicka på namnen)
 
Rosendals slott
 
I Rosendals trädgård blommade det fantastiskt vackert!
 
 Vid Skansenbutiken utanför entrén blommade Magnolia x soulangeana fortfarande.
 
 Hemma i Bromma blommade mitt favoritpäronträd vilt och vackert!
 

Kommentarer
Postat av: Monica

Så vackert allt men nästan så "ditt" päronträd är finast av alltihop med maskrosorna under:-). Vi vandrade runt i stan och på Söders höjder en midsommarafton med våra englandsgäster och det var väldigt trevligt och förunderligt lugnt i Sveriges största stad:-), vi fotade massor och det fanns lite ställen som var öppna men såg knappt en människa. Var en fin upplevelse!

2015-05-14 @ 21:46:35
URL: http://engelsktporslin.blogspot.com
Postat av: Hans Wester

Så fint med er midsommarvandring Monica och vad roligt att du gillade ´´mitt´´päronträd!

2015-05-14 @ 22:18:09
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Anita

Jag har bara en sak att säga ... Tack för din vandring som du delade med oss via denna ljuvliga bildkavalkad från vår vackra huvudstad. Underbara Stockholm!

2015-05-16 @ 20:14:51
URL: http://anitalinder.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0