Site Meter

Beckholmens blommande ängar

 
Jag har följt Beckholmens utveckling sedan den lilla ön invid Djurgården började saneras 2011, men jag trodde väl aldrig att resultatet skulle bli så här vackert. När jorden byttes ut och de nya grönytorna planerades, trodde jag att det skulle bli vanliga traditionella tråkiga gräsmattor runt vandringsvägen på ön. Nu vet jag att det var ängamark de skapade och jag blev helt blomsterlycklig när stora hav av ängsblommor fyllde ön. Då ska vi veta att det här är första säsongen och markfloran kommer givetvis att sprida sig och ytterligare försköna ön. Efter den här högsommarblomningen får vi stå ut med att ytorna blir lite tråkiga och jag vet inte när de kommer att slås. Men att få njuta av blommande ängsytor mitt i sommaren är trots allt lyxigt så här mitt i stan!
 
All jord och grus - 100 000 ton har fraktats bort och ny jord tillkommit.
 
Så här såg det ut den 11 juli 2015 när jag besökte Beckholmen!
 
 
 

Marksanering på Beckholmen

 

Föroreningarna på Beckholmen kommer främst från den hantering av trätjära som startade i början av 1600-talet och avslutades först i slutet av 1800-talet. Föroreningar kommer också från varvsverksamhet som pågått på platsen sedan tidigt 1800-tal. Dominerande föroreningar är bly, kvicksilver och PAH (polycykliska aromatiska kolväten), men även arsenik, koppar och zink. 

Kungliga Djurgårdens Förvaltning (KDF) har beviljats statliga bidrag om ca 200 Mkr till en omfattande sanering av marken på Beckholmen. Förorenade schaktmassor grävs ur ned till Saltsjöns medelvattennivå eller till berg och byts ut mot rena massor. Transporter av schaktmassor till och från ön sker med båt.

Åtgärdsstatus:  Genomförd 2014
Aktörer: Kungl. Djurgårdens Förvaltning (KDF)
Mål i vattenprogrammet: Förorenade mark- och sedimentområden
Vattenområden: Saltsjön

Resultat

Saneringen påbörjades i juni 2011 och avslutades 2014. Beckholmens bidrag till spridning av föroreningar till Saltsjön ska nu vara kraftigt reducerat. En slutrapport ska vara klar under 2015.

 
(Hämtat från Stockholms stads hemsida) 
 
 
Grönan i bakgrunden
 
Syrenberså
 
 Vid bron över till Beckholmen ligger den prisbelönta restaurangen Oaxen
 

Kommentarer
Postat av: Gabrielle

Åh så fint! Tack för vackert inlägg. Också intressant att se filmen om marksaneringen av ön. Härligt att se att det blivit så fint.
Beckholmen - och även området vid Djurgårdsvarvet med dom nya bryggorna - är ett favoritställe för mig. Har bloggat om det flera gånger också. Nu verkar det vara dags för ett nytt besök snart.

2015-07-13 @ 14:31:05
URL: http://rolandwalden.wordpress.com/
Postat av: Hasse Wester

Håller med om att det blivit fint vid de nya bryggorna och visst är filmen kul!

2015-07-13 @ 20:48:18
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0