Site Meter

Stockholms katalpa-träd

 Catalpa x erubescens (hybrid mellan Kinesisk katalpa C. ovata och C. bignonioides) Bergianska trädgården i juli 2012
 
Nu har jag uppdaterat det här blogginlägget flera gånger eftersom jag fått nya ´´fakta´´ under den senaste tiden. Den här gången tänker jag inte spekulera så mycket utan inrikta mig på de dokumenterade fakta som Bergianska trädgården har.
 
Det finns inte så många katalpa-träd i Stockholm och enligt Bergianska trädgården så ska flera träd av arten som finns i innerstaden, härstamma från det gamla trädet som står intill orangeriet i Bergianska trädgården.
 
 
 
Gunvor Larsson på Bergianska trädgården beskriver katalporna så här:
 C. x erubescens : Bladen, luktar inte oangenämt om man gnuggar bladen, de varierar i form från brett hjärtlika till svagt tre-loberade, 20-30 cm långa,  de är rödaktiga vi lövsprickning. Blomställningen är ca 30 cm, yvig och rikblommig.
 
C. bignonioides blad luktar illa när de gnuggas, bladformen är brett hjärtlik, 10-20 cm långa, de är inte rödfärgade vid lövsprickning. Blomställningen är mer kompakt ca 10-15 cm  
 
 
 
Det har diskuterats fram och tillbaka varifrån stadens katalpor härstammar och jag ska försöka reda ut den här röran så gott det går. Vi tar träd för träd.
____________________________________________________________________________________________________ 
Bergianska trädgårdens hybridkatalpa ( Catalpa x erubescens)
Den här gamla kämpen har hängt med i många år, men under de stränga vintrarna 2010-2011 fick trädet skador och beskars ganska kraftigt. Trädet mår fortfarande dåligt och trädgårdsmästarna på Bergianska säger att trädet har svamp. Vi får se hur länge det vackra trädet klarar sig, varje år som går nu är bonus! Trädgårdsmästarna har dock sticklingsförökat katalpan och planterat ut två unga exemplar vid regnskyddet bakom Institutionsbyggnaden. Åldern på det gamla trädet vet jag inte, men jag ska försöka ta reda på det. Helt säkert är i varje fall att det här är en Catalpa x erubescens!
 
____________________________________________________________________________________________________
Karlaplans hybridkatalpa Catalpa x erubescens) 1980
Det har funnits delade meningar om varifrån det här stora vackra trädet på Karlaplan just utanför järnaffären, härstammar ifrån. De, han, hon eller hen som driver bloggen Arboarkticum skriver så här till mig:
 
´´För några år sedan var vi i kontakt med Gunvor Larsson på Bergianska och hennes historia stämmer i stora drag med den du redogör för ovan (En text som jag nu raderat). Men vi har också varit i kontakt med Ulf Lindahl (Träd i Stockholm) som i sin tur pratat med Rune Bengtsson, som borde vara bättre insatt. Rune menar tvärtemot Gunvor att skylten Catalpa bignonioides på Karlaplan har fog för sig.  Av samma uppfattning är också en annan Rune, nämligen Rune Brand (född 1948), tidigare stadsträdgårdsmästare i Hässleholm och idag föreståndare för Örtagårdens plantskola i Vinslöv. I sin ungdom var Rune en av de medhjälpare som var med och planterade ut minst tre katalpor i Stockholm. En bignonioides på Karlaplan, samt en hybridkatalpa på Rosendalsterrassen på Djurgården och en dito i Bergianska´´ .
 
Jag mailade själv Gunvor Larsson nu i början av januari 2015 och hon berättar att katalpaträdet på Karlaplan är sticklingsförökad från Bergianskas träd och att det finns dokumenterat. Plantan skänktes till Stockholms stad 1980. 
 
I boken ´´Träd i Stockholm´´ där Per Ola Fritzon är fotograf och en av författarna, kallar han Karlaplans katalpa för Catalpa bignonioides, trots att Bergianska har dokumenterat att trädet är en stickling från deras Catalpa x erubescens!
 
Gunvor Larsson berättar vidare att:
Jag har varit i kontakt med Per Ola Fritzon, god vän med Rune Bengtsson, som tidigare jobbade med träd i Stockholms stad. Det är också Per Ola som tagit alla bilder och lagt grunden för boken  'Träd i Stockholm'. Han säger att Rune ändrade sig angående bestämningen av katalpan vid Karlaplan sedan jag visat Bergianskas katalpa.
Per Olas bilder i på Karlaplans-katalpan indikerar att det verkligen är en C. x erubescens. 
 
Så utan tvivel så är Karlaplans träd C. x erubescens. 
 
____________________________________________________________________________________________________
Rosendals katalpa ( Catalpa x erubescens)
I Bergianska trädgårdens register finns dokumenterat att arkitekt Bauer på Rosendahl har fått plantor av C. bignonioides var. aurea, C. x erubescens var. japonica och C. x erubescens (stickling från samma individ som vid Karlaplan) 1977 av oss. Dessa träd finns inte kvar hos oss.
Idag finns två katalpor på Rosendahl, vilka det är vet vi inte, vi kan inte heller vara säkra på att det är de som kommer från oss som står där. (Gunvor Larsson) (Det här trädet ska jag fotografera under 2015)
____________________________________________________________________________________________________ 
S:t Paulsgatan 5:s katalpa  Catalpa x erubescens)
Enligt tidningsartikeln (se länk nedan) som handlar om när katalpan i Etnografiska museets trädgård planterades 2011, skänkt och planterat av Fredrik von Feilitzen, så kommer även trädet på S:t Paulsgatan från Bergianskas katalpa och det är Fredrik von Feilitzen som står bakom även detta träd. Jag har jobbat på den här gården på 1990-talet och tyckte alltid att tädet såg så exotiskt ut.
____________________________________________________________________________________________________ 
Etnografiska museets katalpa 2011
I Lars Epsteins blogg läser jag att katalpan som planterades i juni 2011 i museiparken, är en stickling från Villagatans träd och som drivits upp av Fredrik von Feilitzen som också planterade trädet på S:t Paulsgatans gård. Sticklingen till museiparken drevs upp i en kruka i fem år innan den planterades ut. Det verkar ju vara en hybrid som från början härstammar från Bergianska trädgården - men helt säker kan man inte vara...!
____________________________________________________________________________________________________
Villagatans katalpa ( Catalpa x erubescens)
Det vackra trädet på Villagatan är sticklingsförökat från Bergianska trädgården och Fredrik von Feilitzen står bakom även detta träd. 
 ____________________________________________________________________________________________________
 
Katalpor blir sällan över 100 år, så det gäller att föröka och nyplantera kontinuerligt runt om i staden. Jag vet att det finns privatpersoner som tagit frön från dessa träd och drivit upp egna små träd. Det kan väl inte vara olagligt vad jag vet - men det är viktigt att dokumentera varifrån plantorna härstammar - tycker jag!
 
Vad gäller förökning av hybriden C x erubescens så bör man sticklingsföröka den. Bergianskas Gunvor Larsson igen:  
 
Jag har sett Arboarctikums blogg, att de har tagit frön från Karlaplans katalpa. I beskrivningarna jag läst står det att hybridens frö är tomma och det kanske stämmer att 80 eller 95% av alla frön den bildar är tomma men det kanske är så att några är matade. Dessa kan ju då klyva ut som hybrider ofta gör och ge avkomma som påminner mer om en av föräldraarterna.
I Bergianska har vi aldrig sett några fröplantor självså sig i närheten av trädet... 
 
 
Nu har jag även sett ett katalpa-träd i Tanto Mindre koloniområde och om något vet varifrån just det trädet kommer så vore jag tacksam för den informationen.
 
 
 Läs här om när trädet vid Etnografiska planterades!
 
Om någon vet andra katalpa-träd i Stockholm så får ni jättegärna höra av er!
 
 
Karlaplans katalpa - Catalpa x erubescens
 
Villagatan  Catalpa x erubescens
 
 I Norra Djurgårdsstaden finns nu en gata med Katalpaträd (jag ska ta reda på adressen inom kort)

Kommentarer
Postat av: Hasse Wester

Hej! Men vilken röra! Visste inte detta. Det verkar svårt att få att få 100% rätt fakta då vad jag förstår. Men om Rune Brand varit med att plantera dessa träd så borde det ju stämma som han säger. Det känns som om vi alltså bör utgå från att Karlaplankatalpan är en bignonioides då och då borde även den på Villagatan och vid Etnografiska vara av den arten. Stort tack för den här informationen och nu har jag också hittat till er fina blogg igen! Är det Ok om jag lägger er kommentar i själv inlägget? Det är ju väldigt intressant! Vänlig hälsning ´´Slottis´´

2015-01-05 @ 17:22:01
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Arboarkticum

Inga problem.Tycker du inlägget är läsvärt så gör vad du vill med det.
;-)

Tack för smicker om bloggen även om det är tämligen oförtjänt för tillfället. Aldrig någonsin tidigare har vi varit så slöa med att skriva nya inlägg. Det måste bli ändring på det snart.
Allt gott!
/A

2015-01-05 @ 18:58:54
URL: http://arboarkticum.blogspot.se/
Postat av: Janicke

Oj vilket jobb du lägger ner! Spännande. Ska hålla ögonen öppna i år för att ordentligt få se Karlaplans variant blomma.

2015-01-07 @ 22:59:12
URL: http://janicke365.blogspot.se/
Postat av: Hasse Wester

Ja gör det Janicke och då har du ju nära till Villagatan också!

2015-01-08 @ 15:39:04
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Björn Embrén

Tyvärr hittar vi inga uppgifter om Catalpan på Karlaplan.

Hälsningar
Björn Embrén
Trafikkontoret

2015-01-14 @ 14:06:09
Postat av: Hasse Wester

Tack ändå Björn, men nu har Bergianska berättat att de har dokument på att de skänkt trädet till Karlaplan och att det är en stickling från deras träd.

2015-01-14 @ 14:49:02
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Lars Forslin

Spännande Hasse! Kul att du utreder detta och visst är katalporna fantastiska träd och de ser inte ut att ge upp i först taget även om de växer på gränsen till vad de klarar av. Hoppas detta leder till fler planteringar inne i stan där ändå värmen borde gynna detta träd.

2015-01-28 @ 00:27:48
Postat av: Hasse Wester

Visst borde de användas på fler platser i stan om de bara får ett skyddat läge.

2015-01-28 @ 08:03:35
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0