Site Meter

Bland håriga pussmunnar och målarborstar i nyöppnat växthus

 Om några år ser man enbart grönska här!
 
 
Mitt förhållande till växthus är komplicerat. Eftersom precis allting är uppbyggt av människor, blir avsaknaden av naturens vackra spontanitet och naturliga och harmoniska kaos så påtagligt. Allt är inställsamt, tillrättalagt och ordnat. Precis så som tanken är såklart. Här är ju växterna lättåtkomliga och hela miljön blir som en lärobok i växtkunskap, vilket är fantastiskt. Men jag blir ganska fort uttråkad av all ordning. Samtidigt fullständigt älskar jag Edvard Andersons växthus! Jag sa ju att mitt förhållande till denna inglasade låtsasnatur var komplicerad!
 
Nåväl, det här stora växthuset i Bergianska trädgården har varit stängt i vinter på grund av renovering och nu i helgen öppnade de äntligen upp portarna igen och idag tog jag med min vän Nikon till Edvards palats. Den här platsen har varit och är fortfarande mitt självklara gömställe när vintern blir för hård och deprimerande i Stockholm. Det hjälper att vandra här inne en timma i Medelhavs- eller tropiskt klimat för att få tillbaka tron på livet...
 
Jag brukar vanligtvis inte besöka Edvard under helgerna eftersom det oftast är alldeles för mycket folk och eftersom det var nyöppning idag så var det till och med lite kö vid entrén. Annars trivs jag bäst här på onsdagar! Då brukar det endast vara några stycken här inne, om det inte är skolklasser på besök vill säga. Växter ska betraktas i stillhet och kaffet ska drickas till ett lagom sorl från människosläktet.
 
Det blev ett ganska kort besök idag, men jag försökte i varje fall att lyssna på guidningen en stund, innan jag otåligt försvann in i ormbunksrummet för att se den helt nyrenoverade epifytväggen. Det är i varje fall väldigt skönt att man åter igen kan fly in i värmen hos Edvard, när som helst! Tack grosshandlare/glasmästare Edvard Andersson (1865-1936) som testamenterade sin förmögenhet till Bergianska stiftelsen, så att det här vackra växthuset kunde byggas och invigas 1995 - 20-års jubileum i år alltså!
 
Mer om Bergianska trädgården här!
 
Prunus dulcis - Sötmandel
 
Målarborste - Scadoxus puniceus
 
Kanarieklocka - Canaria canadensis
 
Korkeken
 
 Den åttkantiga paviljongen byggdes 1901
 
 
Parken vilade och väntade...
 
 

Kommentarer
Postat av: Lars Forslin

En radikalt renoverad epifytvägg - synd på de enorma alocasiabladen som fanns där tidigare, och rosenskärmen, men de växer väl ut igen. Men vad jag förstår på dig så var det ingen katastrof när det gäller växterna? vi tänkte gå dit på torsdag eftermiddag med klassen. Och mandelträdet blommade ser jag! Gissar att det är överblommat tills på torsdag, men det beror ju på temperaturen, så vi får se.
Vet du vad som har renoverats? Är det växterna eller själva huset eller bägge delar?

2015-01-26 @ 14:35:27
Postat av: Hasse Wester

Ja vi får ha lite tålamod med epifytväggen Lars. Det blir nog bra det här. Entrén är renoverad och i växthuset ser det väl ut ungefär som vanligt men vissa växter i Medelhavsavdelningen har blivit beskurna och säkert är det vissa förändringar som jag inte såg nu. Fick i varje fall höra att olivträdet i Medelhavsavdelningen är ca 75 år gammalt. Mandelträdet stod i en urna så det blommar säkert på torsdag.

2015-01-26 @ 18:11:48
URL: http://gardener.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0