Site Meter

Skisser för sommaren

- Har du inte sett allt som finns att se i Stockholms parker? 
 
Det där har jag hört flera gånger. Stockholms gröna, små och stora rum är många fler än man kan tro och det som gör att jag återvänder till parkerna och trädgårdarna är att de ständigt förändras. Sommarblomsarrangemangen är olika varje år och det tillkommer ibland nya perenner i planteringar. Träd och buskar växer, åldras och dör.
 
 
 Något som många av oss nog tycker är självklart, är att så många gator i Stockholm kantas av träd. De flesta är lindar, eftersom det är ett så bra och tåligt träd, men under de senaste åren har allt fler lite udda och spännande träd börjat användas. Gatuträden lever i en tuff miljö i hårda ytor och med risk att bli skadade av trafik eller förstörelse av olika slag. De träd som planteras nu för tiden får mycket bättre växtbäddar än tidigare, då man nu skapar så kallad skelettjord där trädens rötter klarar sig bättre. Enkelt uttryckt är skelettjord en blandning av mullhaltig jord och bergkross som varvas i lager, vilket gör att rötterna förhoppningsvis inte kommer att lida av syrebrist som ofta är ett problem med gatuträd.
 
Jag är väldigt intresserad av stadens träd, men tiden räcker inte till att gå på djupet vad gäller vilka träd som finns var runt om i innerstaden, men i framtiden kommer jag att ägna mer tid åt det. Nu har jag i varje fall haft kontakt med Björn Embrén, Stockholms stads trädexpert som ansvarar för gatuträden och han har berättat att många nya spännande träd har planterats i Stockholm under 2013 och 2014 och fler blir det i år. Nu väntar jag in vår och sommar så att jag får börja fotodokumentera de nya träden. Vad sägs om att i Stockholm kunna njuta av Snödroppsträd, Amerikanskt judasträd, Guttaperkaträd, Korstörne, Kinesisk sekvoja, Carya, Diospyros och även mängder av olika magnolior. 
 
Förutom att snoka rätt på nya träd i Stockholm så kommer jag att fortsätta skriva om stadens gröna rum i sommar, om dess historia och vilka växter som finns. Efter det att min bok ´´Stockholms gröna rum´´ kom ut, har gröna rum för mig blivit ett samlingsnamn för offentliga parker och trädgårdar, planteringar på torg, gatuträd, gröna promenadstråk, Stockholms gröna öar som  Djurgården, Skeppsholmen och Långholmen, trädgårdar vid sjukhus, muséer och andra institutioner.
 
Jag har en lista på många platser som jag ska fotografera när syrener, äppelträd mm. blommar, men ofta hinner jag inte med en bråkdel av det jag planerat i förväg, eftersom jag även har ett arbete att sköta. Men i år ska jag i varje fall försöka vara i rätt tid då äppelträden blommar i Skansens trädgårdar och i Tyresö slottspark! För tillfället är jag sjukskriven för mina trassliga trasiga knän, men snart klättrar jag åter i fruktträden på Engsholm med sekatör och såg!
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Det finns verkligen fantastiska gröna rum i Stockholm och i vårt vackra land små oaser här och där. Jagär alltid på spaning med kamera för att dokumentera speciellt träd, som jag kan falla i trans inför och gammaldags perenner som jag minns från min barndom. och dofterna... vilka minnen. Doften av blommande lind på väg in mot torget i Vänersborg med mormors hand i min en stilla varm sommardag. Minnen som aldrig bleknar och väcks till liv då jag känner doften, underbart!

2015-02-21 @ 10:31:36
Postat av: Hasse Wester

Då tänker vi lika inför träden! Ha det gott du anonyma besökare!

2015-02-21 @ 14:37:43
URL: http://gardener.blogg.se/
Postat av: Kristina Bonander

Både vad du skriver nu och din bok inspirerar till att besöka fler ställen och söka mer kunskap om vårt vackra gröna Stockholm. Framför allt Skansen har jag missat som en inspirationskälla. När jag nu ägnar mer tid på vårt ställe i Bergslagen har intresset för "gamla bondeträdgårdar" vaknat! Dina bilder från Skånegården är underbara.

Och apropå träd! Verkligen roligt att man satsar på lite udda sorter!

Ha det gott
Kristina

2015-02-24 @ 11:39:52
URL: http://kristinabonander.blogspot.se
Postat av: Hasse Wester

Ja Skansens trädgårdar upptäckte även jag ganska sent. Nu besöker jag dem ofta och både Skånegården, Rosenträdgården och Skogaholms herrgårds trädgård är mycket vackra!

2015-02-24 @ 14:35:03
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0