Site Meter

Minnenas sorl på Södermalm

 Kvastmakarbacken med Fåfängan högt uppe på berget på andra sidan järnvägen. Där finns en restaurang med en av Stockholms bästa utsikter,
 
 
18 oktober 2014
 
 
Vi vandrade sakta nerför Kvastmakarbacken i Sofia församling på Söder den här stilla oktoberlördagen. I det här området finns många gårdar, hus och miljöer från Per Anders Fogelströms böcker och eftersom jag nyligen läst/lyssnat på Vävarnas barn - Krigens barn - Vitabergens barn - Mina drömmars stad - Barn av sin stad - Minns du den stad - I en förvandlad stad och Stad i världen, som handlar om livet i Stockholm 1749-1968, så var det som att vandra bland alla händelser och karaktärer i böckerna. Uppe på Fjällgatan såg vi ´´Fogelströms vänner´´ som vandrade i Hennings och Lottens fotspår. Jag borde nog bli medlem i föreningen eftersom jag är så fascinerad av Fogelströms stockholmsskildringar!
 
Idag när vi vandrade bland de gamla söderkåkarna i Sofia församling, kom minnena fram som ett sorl från tiden då jag jobbade på dessa gårdar på 1980-1990-talet. Jag minns många av människorna som bodde i de röda små trähusen, träden vi beskar och gårdarna vi vårdade. Flera av Stadsholmens hyresgäster bor fortfarande kvar i husen, som  till exempel Britt Edwall och Joppe Pilhgren i slutet av Åsögatan, men många är borta för alltid, eller har flyttat till andra paradis...
Per Anders Fogelström själv bodde på Fjällgatan 30 till sin död den 20 juni 1998. Från sitt skrivarfönster hade han en fantastisk utsikt över huvudstaden.
 
Här har Wikipedia skapat ordning bland Stadseriens alla personer!
 
 
 
Kvastmakarbacken där Emelie i Fogelströms böcker, bodde en tid.
 
Här är de berömda skådespelarsyskonen Melinda och Joel Kinnamans barndomshem på Kvastmakarbacken.
 
En underbar lösning vid Kinnamans staket.
 
Vildvinet kastar sig vilt i slänten vid Kvastmakarbacken.
 
En ensam blomma från stockrosorna vid Skeppargränd dröjer sig kvar i hösten.
 
Några av Lotsgatans kåkar.
 
Det här var Henning och Lottens första egna hem i boken Mina drömmars stad. Det var på senare delen av 1800-talet och då var inte husen så fina som de är idag, utan var troligen grå till färgen och ganska slitna.
 
Den sista delen av Åsögatan.
 
 Vi försökte verkligen att vänta ut den här bilen för att kunna ta bilden av den vackra gatstumpen av Åsögatan.
 

Kommentarer
Postat av: yrsa

Aj..att det finns en sån förening?! Tack för info,måste googla! Sen måste jag passa på när börsinnehållet och någon rundvandring sammanfaller!
Hälsn från ett regnigt åbo! Y.

2014-10-19 @ 11:04:49
Postat av: Hasse Wester

Visst finns det en sådan föreneing, se här -http://www.fogelstromsvanner.se/

2014-10-19 @ 12:35:43
URL: http://gardener.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0